Η αναπνοή νοείται σαν μια αυτόματη διαδικασία που ελέγχεται από τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα από το εγκεφαλικό στέλεχος που είναι υπέυθυνο για τέτοιες λειτουργίες απαραίτητες για τη ζωή όπως ο καρδιακός παλμός και ο κιρκάδιος ρυθμός.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν που κατέγραψαν ασθενείς κατά την διάρκεια του χειρουργείου έδειξαν ότι η αναπνοή έχει την δυνατότητα ν’αλλάξει τον εγκέφαλο. Σε άλλα λόγια, οι αλλαγές στην αναπνοή π.χ. η αναπνοή σε διαφορετικό ρυθμό ή η συγκέντρωση της προσοχής σε αυτήν έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται την εμπλοκή διαφορετικών δομών του εγκεφάλου. Η ικανότητα των ανθρώπων να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τον εγκέφαλό τους είναι μοναδική, για παράδειγμα: μένουμε ξύπνιοι ενώ αισθανόμαστε κούραση ή καταπιέζουμε τις σκέψεις μας.

Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν γιατί οι άνθρωποι έχουν αυτήν την δυνατότητα και πώς αποκτούμε πρόσβαση σε μέρη του εγκεφάλου που δεν βρίσκονται συνήθως υπό τον έλεγχο του συνειδητού;

Επιπλέον, υπάρχει κάποιο όφελος από αυτό τον έλεγχο; Και μήπως τελικά αυτή η ικανότητα έχει εξαιρετικά χρήσιμες επιδράσεις στην συμπεριφορά μας;

Η έρευνα που διεξήχθη από τους Dr. Jose Herrero και Dr. Ashesh Mehta έδειξε ότι αυτή η ικανότητα ηθελημένης ρύθμισης της αναπνοής προκαλεί επιπλέον πρόσβαση και συγχρονισμό ανάμεσα σε εγκεφαλικές περιοχές ενώ αυτές οι γνώσεις μας βοηθούν να αποκτήσουμε μεγαλύτερο συναισθηματικό έλεγχο, συγκέντρωση και γαλήνη.

Τα ευρήματα έδειξαν πως η ρύθμιση της αναπνοής ενεργοποιούσε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου με αλληλοκάλυψη περιοχών που εμπλέκονται τόσο στην αυτόματη όσο και στην ηθελημένη αναπνοή.

Επιπλέον,  παρέχουν ισχυρή στήριξη των συμβούλων που εδώ και αιώνες δίνονται στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων ή όταν απαιτείται υψηλή συγκέντρωση, η εστίαση στην αναπνοή ή παρόμοιες ασκήσεις μπορούν πράγματι να μεταβάλουν την εγκεφαλική λειτουργία.

Συνεπώς, η φράση “πάρε μια βαθιά ανάσα” δεν είναι καθόλου ένας κλισέ τρόπος αντίδρασης. Οι ασκήσεις εκούσιας αναπνοής φαίνεται ν’αλλάζουν την σύνδεση ανάμεσα σε δομές του εγκεφάλου και επιτρέπουν την πρόσβαση σε εσωτερικές λειτουργίες που φυσιολογικά δεν είναι προσβάσιμες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.