όταν το πνεύμα κυριαρχεί
Αγαπημένα μου πλασματάκια,

Αυτή την εβδομάδα μάλλον σας βλέπω πιο γλυκούλια! Το Όταν το πνεύμα κυριαρχεί είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε η Σιμόν ντε Μποβουάρ αν και άργησε να εκδοθεί, όπως κι άλλα. Αξίζει κανείς να το διαβάσει για πολλούς λόγους. Πέραν της συμβολής της Μποβουάρ στο φεμινιστικό κίνημα και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι εξαιρετικό.

Πέντε χαρακτήρες προσπαθούν

Διαβάζεται εύκολα, έχει εξαιρετική ροή και οι χαρακτήρες του προσφέρονται για ταύτιση. Έχει πέντε βασικές ηρωίδες που καλούνται να αντιμετωπίσουν ηθικά και κοινωνικά ζητήματα και φυσικά τη θέση τους ως γυναίκα -ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Σε κάθε προσπάθεια να απελευθερωθούν από απόψεις που δεν τους ταιριάζουν σκοντάφτουν σε άλλες. Κάποιες βαθιές, κάποιες όχι, κάποιες κρυμμένες καλά κάτω από το χαλί. Ελπίζω να δείτε τον εαυτό σας σε κάποια γραμμή αυτού του βιβλίου. Οι κοινωνικές νόρμες υπάρχουν για να τις αμφισβητούμε και να τις απορρίπτουμε όπου δεν ταιριάζουν. Δημιουργούνται από ορισμένους ανθρώπους για ορισμένους ανθρώπους, και το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι να μην ικανοποιούμε τις αρχικές τους συνθήκες. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο!

Οι πρώτες ιδέες

Προφανώς και είναι ακόμα επίκαιρο – τηρουμένων των αναλογιών. Όσα κι αν έχει κατακτήσει το φεμινιστικό κίνημα –στις διάφορες μορφές που πήρε μέχρι τώρα- έχει ακόμα δρόμο μιας και η εποχή του μεταφεμινισμού, που είναι πια της μόδας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη -τουλάχιστον. Περιττό να πω ότι το Όταν το πνεύμα κυριαρχεί δεν έχει αξία μόνο για τις γυναίκες άλλα για κάθε άνθρωπο που θέλει να ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο και να έχει αντίληψη και συνείδηση. Σε αυτό το κείμενο βλέπουμε τις ιδέες της Μποβουάρ σε πρώιμο στάδιο. Γυρνώντας πίσω εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε τις ιδέες της να διαμορφώνονται ενώ η ίδια προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο, μια διαδικασία που όλοι λίγο πολύ –θα έπρεπε- να περνάμε.

S.de.Beauvoir, Όταν το πνεύμα κυριαρχεί, εκδ. Γλάρος

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι του Henri-Cartier Bresson και απεικονίζει την Μποβουάρ. Έχουμε να πούμε και γι’ αυτόν. Και αν χάσατε τα προηγούμενα εδώ Τζερόνιμο: η αυτοβιογραφία. Δυο αιώνες πίσω και Φρίντα Κάλο, Viva la vida! Ένας όμορφος άνθρωπος ή βρείτε μας σε facebook και instagram για περισσότερα από το Όταν το πνεύμα κυριαρχεί!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.