Πηγή εικόνας: pinterest.com | Προφίλ: washingtonpost

Η αρχή του vogue dance και της LGBT κουλτούρας

Στις αρχές του εικοστού αιώνα, μια ξεχωριστή μαύρη κουλτούρα LGBT (Lesbian Gay Bisexual Transgender), διαμορφώθηκε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Το Harlem Renaissance (Αναγέννηση του Χάρλεμ) (1920-1935) είχε ιδιαίτερη επιρροή σε αυτή τη διαδικασία. Το Harlem Renaissance ήταν μια διανοητική, κοινωνική και καλλιτεχνική έκρηξη με επίκεντρο το Harlem του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, που εκτείνεται στη δεκαετία του 1920. Εκείνη την εποχή, ήταν γνωστό ως “New Negro Movement”, που πήρε το όνομά του από το The New Negro. Το κίνημα περιελάμβανε επίσης τις νέες πολιτιστικές εκφράσεις αφροαμερικάνων στις αστικές περιοχές, στις βορειοανατολικές και μεσοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, που επηρεάστηκαν από τη Μεγάλη Μετανάστευση.

Το κίνημα που δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα στον πολιτισμό των LGBT

Το πνευματικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κίνημα δημιούργησε μια αναταραχή στον τομέα της λογοτεχνίας, της τέχνης και της μουσικής, που επικεντρώθηκαν στη μαύρη ζωή. Πολλοί από τους ηγέτες του κινήματος ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι ή αναγνωρίστηκαν ότι είχαν διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες, όπως η Angelina Weld Grimké, η Claude McKay, ο Langston Hughes, η Wallace Thurman, η Alice Dunbar-Nelson, ο Alain Locke και ο Richard Bruce Nugent. Το κίνημα προσέφερε μια νέα γλώσσα, που αμφισβήτησε τις κοινωνικές δομές και έδειξε τους τρόπους που οι διακρίσεις φυλής, φύλου και σεξουαλικότητας ήταν στην πραγματικότητα ρευστές.

Το Χάρλεμ ως γενέτειρα του vogue dance

Με τα χρόνια, το Χάρλεμ συνέχισε να είναι το κέντρο της LGBT τέχνης, ακτιβισμού και πολιτισμού. Επομένως, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Χάρλεμ ήταν η γενέτειρα του «vogue dance», μια εξαιρετικά στυλιζαρισμένη μορφή χορού, που δημιουργήθηκε από αφρο-λατινοαμερικανικές  κοινότητες LGBT. Μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980 της Νέας Υόρκης, διαγωνισμοί γνωστοί ως «balls» μετατράπηκαν από περίτεχνους διαγωνισμούς σε μάχες «μόδας».

Η προέλευση έμπνευσης του vogue dance

Ως μέρος αυτής της κουλτούρας χορού, οι μαύροι και οι Λατίνοι voguers ανταγωνίζονταν για τρόπαια και τη φήμη των «σπιτιών» τους – ομάδων που ήταν μέρος ανταγωνιστικής συνεργασίας, μέρος αποκατάστατης οικογένειας. Άτομα με διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες, που ζούσαν στο περιθώριο αναζητούσαν στέγη σε αυτές τις ομάδες. Το όνομα του χορού προήλθε από το διάσημο περιοδικό μόδας «VOGUE». Το «vogue dance» εμπνεύστηκε από τις πόζες υψηλής μόδας κι από την αρχαία αιγυπτιακή τέχνη, προσθέτοντας, πάραλληλα, υπερβολικές χειρονομίες. Με αυτό τον τρόπο το μέλη της ομάδας παρουσίαζαν μια ιστορία ή μιμούνταν διάφορες κινήσεις φύλων.

Τα χαρακτηριστικά του

Μέσα από το χορό, οι βασίλισσες – οι νικητές του διαγωνισμού – έδειξαν πώς το φύλο είναι μια παράσταση. Προσποιήθηκαν συμπεριφορές μέσω κινήσεων, φορώντας μακιγιάζ, φτιάχνοντας διαφορετικά τα μαλλιά τους και φορώντας υπερβολικά ρούχα. Αυτή η δημιουργική παράσταση μέσω του voguing χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για την επίλυση ειρηνικών διαφορών μεταξύ αντιπάλων σε ένα περιβάλλον, που είχε αναλάβει έναν βαθμό αμοιβαίου σεβασμού και συμπόνιας. Χρησιμοποιώντας χορό και παντομίμα, οι εμπνευστές «διαβάζαν» ο ένας τον άλλον. Τελικά, ο νικητής ήταν το άτομο που «έριξε την καλύτερη απόχρωση».

Μια νέα εποχή στο vogue dance

Με την πάροδο του χρόνου, η μόδα άλλαξε από το “Old Way” (που έδινε έμφαση στις σκληρές γωνίες και τις ευθείες γραμμές) σε “New Way” στα τέλη της δεκαετίας του 1980 (που πρόσθεσε στοιχεία όπως η πασαρέλα, το πεζοδρόμιο, η περιστροφή, το bussey και η βελτιωμένη απόδοση των χεριών). Σήμερα, το New Way χαρακτηρίζεται από πιο άκαμπτες κινήσεις και «κλικ» ή από κοινού συνδυασμούς. Το Vogue Fem χρησιμοποιεί παρόμοια στοιχεία «New Way», αλλά εστιάζει στην ταχύτητα, τη ροή και τα ακροβατικά. Ανεξάρτητα από το στυλ, το voguing δείχνει το θάρρος των μαύρων και των Λατίνων LGBTQ κοινοτήτων να δημιουργήσουν μια μορφή τέχνης που υπερβαίνει τη δημιουργική έκφραση. Το Vogue προσφέρει μια αίσθηση ταυτότητας, ιδιοκτησίας και αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο που δεν εκτιμά πλήρως τη ζωή τους.

The category is…POSE

Η δραματική σειρά Pose αναφέρεται στην ballroom κουλτούρα της αφροαμερικανικής και λατινοαμερικανικής κοινότητας της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι χορευτές και μοντέλα που διαγωνίζονται στο «vogue dance» για έπαθλα, υποστηρίζοντας τη δική τους οικογένεια, γνωστό ως House.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.