Ο πιο αυστηρός νόμος που τίθεται σε ισχύ σε ολόκληρες τις ΗΠΑ ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην Αλαμπάμα. Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνήτης της Αλαμπάμα Κέι Άιβι επικύρωσε τον νόμο που απαγορεύει από δω και στο εξής τις αμβλώσεις σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο ίδιος ο νόμος δεν δέχεται εξαιρέσεις, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη προέρχεται από βιασμό ή αιμομιξία. Η μοναδική περίπτωση κατά την οποία η άμβλωση γίνεται δεκτή είναι η περίπτωση να κινδυνεύει άμεσα η ζωή της μητέρας ή το έμβρυο να παρουσιάσει κάποια «θανατηφόρα ανωμαλία». Αν δεν συντρέχει καμιά από τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, τότε οι γιατροί που αντιβαίνουν τον νόμο και πραγματοποιούν αμβλώσεις θα αντιμετωπίζουν την ποινή κάθειρξης από 10 έως και 99 χρόνια, σύμφωνα με αυτό που ορίζει ο ισχύων πλέον νόμος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως οι Πολιτείες Κεντάκι και Μισισίπι έχουν απαγορεύσει τις αμβλώσεις αμέσως μόλις μπορεί να εντοπιστεί καρδιακός παλμός στο έμβρυο, κάτι που μπορεί να γίνει ήδη από την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Το νομοσχέδιο αυτό περί κατάργησης των αμβλώσεων είχε ήδη εγκρίνει η πολιτειακή Γερουσία, ενώ νωρίτερα είχε εγκριθεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, εν μέσω των προσπαθειών πολλών αμερικανικών Πολιτειών, όπου στην πλειοψηφία τους κυβερνούν Ρεπουμπλικάνοι, να αναγκάσουν το Ανώτατο Δικαστήριο να επανελέγξει το δικαίωμα στην άμβλωση. Αξίζει να σημειωθεί πως το 1973 το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε επιτρέψει τις αμβλώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου το έμβρυο να φθάσει σε εκείνο το στάδιο ανάπτυξης που θα του επέτρεπε να ζήσει έξω από την μήτρα.

Όπως είναι λογικό, η επικύρωση και η ισχύς του νόμου αυτού είχε ως επακόλουθο τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες τόσο μεμονωμένων πολιτών, όσο και των οργανώσεων υπεράσπισης δικαιωμάτων, οι οποίες δήλωσαν από την πρώτη στιγμή πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του νομοθετήματος.

Οι απλοί πολίτες ήδη διαδηλώνουν στους δρόμους της Πολιτείας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν να καταργηθεί ο νόμος περί απαγορεύσεως των αμβλώσεων, ενώ στηρίζονται στο γεγονός ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε από 25 άντρες γερουσιαστές, που δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν την επιρροή τους πάνω στα γυναικεία σώματα.

Την δυσαρέσκειά τους εκφράζουν και οι διάσημοι μέσα από τα social media με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά των Έμιλι Ραταϊκόφσκι, Ριάνα, Lady Gaga, Κάιλι Τζένερ, Αλίσα Μιλάνο και Μίλα Γιόβοβιτς.

Έχοντας περάσει σχεδόν μια βδομάδα από την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των αμβλώσεων, αξίζει να αναρωτηθούμε αν ένας τέτοιος νόμος προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα τα δικαιώματα των γυναικών, οι οποίες πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο πάνω στο τι γίνεται στο σώμα τους.

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.