Ο Τζώρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, γεννημένος στις 20 Σεπτεμβρίου του 1948 στο Νιού Τζέρσεϊ, είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας και σεναριογράφος, με το περιεχόμενο των έργων του να βασίζεται κυρίως σε ιστορίες φαντασίας, τρόμου καθώς επίσης και επιστημονικής φαντασίας. Το πιο πετυχημένο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο έργο του είναι “Το Τραγούδι της Φωτιάς και Του Πάγου”. “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου”, είναι μια σειρά βιβλίων που εμβαθύνει στην μεσαιωνική φαντασία. Διαβάζοντάς το παρατηρεί κανείς ότι ο συγγραφέας έχει εμπνευστεί από πολλά ιστορικά γεγονότα όπως παραδείγματος χάρη είναι οι Αγγλικοί Εμφύλιοι Πόλεμοι Των Ρόδων.  Το πρώτο βιβλίο της σειράς εκδόθηκε το 1996 και ονομάζεται “Το Παιχνίδι του Στέμματος”. Στην συνέχεια ακολούθησε το δεύτερο έργο της σειράς με τίτλο “Σύγκρουση Βασιλέων” το 1998. Στις αρχές του 2000 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο που ονομάζεται “Θύελλα από Ατσάλι”. Το 2005 κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τίτλο “Βορά Ορνίων”, ενώ το 2011 κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία το πέμπτο μέρος που ονομάζεται “Ο Χορός Των Δράκων”. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 5 βιβλία και αναμένεται να βγουν άλλα 2 που θα ολοκληρώσουν το μνημειώδες έργο του συγγραφέα.

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς “Το Τραγούδι Της Φωτιάς και Του Πάγου” ονομάζεται “Ο Χορός των Δράκων” και χωρίζεται σε δύο τόμους. Ο πρώτος τόμος ονομάζεται “Το Κάλεσμα της Φλόγας” και ο δεύτερος “Το Ξίφος στο Σκοτάδι”. Το παρακάτω αφιέρωμα που ακολουθεί στοχεύει στην αποτίμηση του συνολικού έργου και όχι σε έναν από τους δύο τόμους.

Η ιστορία του βιβλίου “Χορος των Δράκων” συνεχίζει αμέσως από εκεί που σταμάτησε το “Βορά Ορνίων”. Όσο η Νταινέρυς Ταργκάρυεν κυβερνάει το Μιρίν, ο Τύριον Λάννιστερ, κυνηγημένος από τα μέλη του οίκου του, ψάχνει τρόπους ώστε να έρθει σε επαφή μαζί της. Στο Βορρά, ο Τζων Σνόου, Άρχοντας της Νυχτερινής Φρουράς, δεν καλείται να έρθει αντιμέτωπος μόνο με το αρχαίο κακό που πλησιάζει πέρα από το Τοίχος αλλά και με τα μέλη της ίδιας της Φρουράς που διοικεί.

Η πλοκή του βιβλίου εξιστορείται μέσα από τη ματιά 18 διαφορετικών χαρακτήρων. Μέσα σε αυτές τις οπτικές βρίσκονται και οι χαρακτήρες που συμπεριλαμβάνονται στο πρόλογο και στον επίλογο. Τα κύρια πρόσωπα του έργου είναι ο Τζών Σνόου, ο Μπραν Σταρκ, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, η Άρυα Σταρκ, οι Τύριον, Τζέϊμι και Σέρσεϊ Λάννιστερ. Φυσικά, στο συγκεκριμένο βιβλίο δίνεται φωνή σε προηγούμενα δευτερεύοντα πρόσωπα αλλά και σε αρκετά νέα που προσθέτουν τη δικιά τους οπτική στο σκληρό κόσμο που αποτυπώνει με μαεστρία ο συγγραφέας.

Τα περισσότερα στοιχεία της γραφής του Μάρτιν δεν απουσιάζουν από το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, με αποτέλεσμα η αισθητική, η ατμόσφαιρα αλλά και οι θεματικές να ακολουθούν πιστά τον άξονα που έχει ορίσει ο συγγραφέας από το ξεκίνημα της σειράς. Οι εκτενείς περιγραφές δίνουν χαρακτηριστική ζωντάνια και η ιδιαίτερη ομορφιά στο βιβλίο, στερόντας του, όμως, την γοργή ροή της πλοκής.

Διαβάζοντας το βιβλίο, το πρώτο βασικό σημείο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι στερείται τη συνοχή που συνήθιζαν να έχουν τα περισσότερα έργα της σειράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο “Χορό των Δράκων” συμπεριλαμβάνονται 18 διαφορετικές οπτικές χαρακτηρων, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές είναι δευτερεύοντες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βασική πλοκή να παραμένει στάσιμη ή να κινείται με αργούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα η απουσία της βαρυβαρύτ και της ουσίας γίνεται απόλυτα αισθητή. Βέβαια, δεν λείπουν από το έργο οι φρικιαστικές στιγμές απόγνωσης και οι ανατροπές που βοηθούν να εξελιχθούν περαιτέρω τα πρόσωπα του εργου μέσα από τις καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Συμπερασματικά, ο “Χορός των Δράκων” είναι μια αξιόλογη προσπάθεια που υστερεί λόγω της έλλειψης βαρύτητας τόσο σε πλοκή όσο και στα πρόσωπα του έργου. Οι σημαντικότεροι χαρακτηρες, στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, παραμένουν στάσιμοι, έχουν ελάχιστα πράγματα να κάνουν ή κινούνται προς ένα στόχο όπου θα αργήσει να μας δώσει κάποια έκβαση. Το βιβλίο ειναι εμπλουτισμένο με ορισμένες ενδιαφέρουσες στιγμές, που αν στο σύνολό του είχε συμπαγέστερη συνοχή τότε το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο.

“Ο άνθρωπος που διαβάζει ζει χιλιάδες ζωές πριν πεθάνει. Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μια”.

George R. R. Martin, Ο Χορός Των Δράκων

Οι δύο τόμοι του βιβλίου “Ο Χορός Των Δράκων” αλλά και όλα τα υπόλοιπα έργα της σειράς “Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου” κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis.

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.