Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1564 στο Στράτφορντ και προήλθε από μια οικογένεια αρκετά προνομιούχα για την εποχή. Ο πατέρας του, Τζων Σαίξπηρ, άνηκε στο προύχοντες του χωριού ενώ η μητέρα του, Μαίρη Άρντεν, ήταν κόρη ενός εύπορου γαιοκτήμονα. Από μικρή ηλικία ο Σαίξπηρ έλαβε κλασική παιδεία όπως πρόσταζε η εποχή.
Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ανέβηκαν τα πρώτα θεατρικά του έργα. Σίγουρα, όμως, κάποια από τα έργα του παίζονταν στη σκηνή ήδη από το 1592. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο θίασος του αρχικά βρίσκονταν υπό την προστασία της βασίλισσας Ελισάβετ Α’. Στη συνέχεια, την προστασία τους ανέλαβε ο Ιάκωβος Α’. Την εποχή του Ιακώβου, ο θίασος ονομάστηκε «The King’s Men». Ο Σαίξπηρ κατά την διάρκεια της ζωής του έγραψε περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα. Στις 3 Μαΐου του 1616 ο μεγάλος αυτός δημιουργός έφυγε από τη ζωή.
Τα θεατρικά έργα του αποτελούν μέχρι και σήμερα μια πρόκληση τόσο για τους ηθοποιούς όσο και για τους σκηνοθέτες. Πολλοί από εμάς σίγουρα έχουμε παρακολουθήσει αρκετά έργα του στο θέατρο που είτε μας άρεσαν είτε όχι. Οι δημιουργίες του Σαίξπηρ, όμως, δεν έχουν ανέβει μόνο στη σκηνή του θεάτρου αλλά έχουν αποτυπωθεί και στη μεγάλη οθόνη.
Ας δούμε, λοιπόν, τέσσερα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που παρακολουθήσαμε και αγαπήσαμε μέσα από τη μεγάλη οθόνη.
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» είναι ένα από πιο δημοφιλή έργα του. Η πασίγνωστη αυτή ιστορία έχει υπάρξει πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες και αποτελεί ένα από τα έργα που η μεγάλη οθόνη αγαπά. Το 1936 γυρίστηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία George Cukor. Το 1968 ο Φράνκο Τζεφιρέλι σκηνοθέτησε μια ταινία ίδιου θέματος, με πρωταγωνιστές τους Olivia Hussey και Leonard Whiting. Ίσως, η πιο σύγχρονη εκδοχή του έργου του Σαίξπηρ συναντάται στην ταινία του 1996, σε σκηνοθεσία Baz Luhrmann, στην οποία πρωταγωνιστούν ο Leonardo DiCaprio και η Claire Danes. Η τελευταία ταινία παρουσιάζει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα να προέρχονται από δυο αντίπαλες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες.
«Άμλετ»
«Να ζει κανείς ή να μην ζει;». Μια φράση που αρκετές φορές έχουμε αναφωνήσει όλοι μας και προέρχεται από το έργο του Σαίξπηρ, «Άμλετ». Η πρώτη και ίσως η καλύτερη ταινία που έχει γυριστεί για τον Άμλετ, είναι η ταινία που σκηνοθέτησε ο Laurence Kerr Olivier το 1948. Η ταινία αυτή απέσπασε 4 Όσκαρ. Ο Laurence Kerr Olivier σκηνοθέτησε, διασκεύασε το εν λόγω θεατρικό έργο και ταυτόχρονα πρωταγωνίστησε σε αυτό. Η πιο σύγχρονη εκδοχή του έργου είναι η ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε το 2000 σε σκηνοθεσία Michael Almereyda.
«Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε»
Η «Δωδέκατη Νύχτα ή ό,τι προτιμάτε» ανήκει στις κωμωδίες παρεξηγήσεως. Για ακόμη μια φορά ο Σαίξπηρ υμνεί μέσα από το έργο του τον έρωτα. Έναν έρωτα που γεννιέται μέσα από μια παρεξήγηση, καθώς η Βιόλα μεταμφιεσμένη σε άντρα θα ερωτευτεί το αφεντικό της, δούκα της Ιλλυρίας, Ορσίνο. Ο Ορσίνο από πλευράς του ερωτεύεται την Ολίβια και η Ολίβια ερωτεύεται τον Σεζάριο, δηλαδή την Βιόλα. Η μοναδική φορά που έχει γυριστεί ταινία με τίτλο «Δωδέκατη Νύχτα» είναι το 1996. Η σκηνοθεσία άνηκε στον Trevor Nunn, ενώ πρωταγωνιστές ήταν οι Helena Bonham Carter, Imogen Stubbs και Toby Stephens. Η διαφορά με το κλασικό έργο είναι ότι στην ταινία ο Ορσίνο και οι οπαδοί του φορούν στολές της Αυστροουγγρικής Αστυνομίας.
«Μακβεθ»
Αποτελεί μια από τις μικρότερες τραγωδίες του Σαίξπηρ. Ο Μάκβεθ και η Λαϊδη Μάκβεθ μέσα από ένα τρελό παιχνίδι εξουσίας χάνουν την ζωή τους. Το 1948 για πρώτη φορά οι θεατές θα παρακολουθήσουν στη μεγάλη οθόνη το συγκλονιστικό αυτό έργο. Σκηνοθέτης αλλά και πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Orson Welles. Πρόσφατη μεταφορά του έργου αποτελεί η ομώνυμη ταινία του 2015 η οποία σκηνοθετήθηκε από τον Justin Kurzel.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για τον Σαίξπηρ, καθώς κάθε του έργο αποτελεί ένα μοναδικό και ξεχωριστό διαμάντι. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ίσως για κάποιους να είναι ένας απλός θεατρικός συγγραφέας. Για άλλους πάλι είναι απλώς ένας από τους κορυφαίους και παγκοσμίου φήμης δραματουργούς. Για εμάς, όμως, που έχουμε διαβάσει αρκετά από τα έργα του, είναι ο υμνητής του έρωτα…
Παρόμοια άρθρα:
- «Ο Γλάρος» του Τσέχωφ στο πέρασμα του χρόνου
- Ένα ταξίδι στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι
- Γυναίκες που άφησαν το σημάδι τους στο θέατρο
Aκολουθήστε μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.