Ο μόλις 25χρονος Σπύρος Λογοθέτης δρομέας υπεραποστάσεων και ορεινών αποστάσεων, τρέχει για να κατακτήσει το Μαρόκο! Ο Σπύρος θα είναι ο μόνος Έλληνας αθλητής σε έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες στον κόσμο, στον υπερμαραθώνιο Des Sables που λαμβάνει χώρα στην Έρημο Σαχάρα και έχει διάρκεια έξι μέρες, ενώ πρέπει να διανύσει 256 χιλιόμετρα. Εκτός από τον τερματισμό του, με τη βοήθεια όλων μας επιθυμεί να συγκεντρώσει 8.000 λίρες για το φιλανθρωπικό ίδρυμα “Hope for children”.  Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο ίδιος.

1. Θα τρέξεις στο Μαρόκο για τον υπερμαραθώνιο Des Sables, θα ήθελα να μου περιγράψεις τη διαδικασία

Θα τρέξω στο Μαρόκο και συγκεκριμένα στην έρημο Σαχάρα για έξι μέρες από 5 έως 15 Απριλίου. Θα ξεκινάμε το τρέξιμο στις 8:30 π.μ. και κάθε μέρα θα πρέπει να καλύπτουμε την απόσταση των 40 χλμ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που θα πρέπει η εν λόγω απόσταση να καλυφθεί. Ο χρόνος τερματισμού των 40 χλμ εξαρτάται από τον αθλητή, πόσο καλός είναι και πόσο έχει προετοιμαστεί. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να καλύψει τα χιλιόμετρα αυτά σε 3 ώρες και άλλος σε 10. Την πέμπτη μέρα ,ωστόσο, θα πρέπει να καλύψουμε 86 χλμ, όπου σίγουρα σημαίνει πως θα πρέπει να τρέξουμε και το βράδυ. Αν κάποιος δεν καταφέρει να τερματίσει τα 40 ή τα 86 χλμ χάνει και αποχωρεί από τον αγώνα.  Συνολικά και στις 6 μέρες πρέπει να καλύψουμε την απόσταση των 256 χλμ.

2. Αυτές τις έξι μέρες τι μπορείτε να έχετε μαζί σας;

Τις έξι μέρες αυτές θα πρέπει να έχουμε μαζί μας τροφή, sleeping bag, ένα κιτ επιβίωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει φάρμακα -κυρίως για τσιμπήματα φιδιών, και εξοπλισμό, όπως ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια και κατάλληλο ρουχισμό για την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει στην περιοχή. Το νερό προσφέρεται από τη διοργάνωση και ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα ημερησίως 13,5 λίτρα. Τα λίτρα αυτά είναι στάνταρ για όλους και μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται τόσο η ανάγκη για πόση όσο και το πλύσιμο του κάθε αθλητή. Ο σάκος θα ζυγίζει για όλους συνολικά 15 κιλά.

3. Τι σε οδήγησε να θες να συμμετέχεις στον αγώνα; Ποιός είναι ο σκοπός σου;

Σκοπός μου είναι να συγκεντρώσω 8.000 λίρες για το “Hope for children” (hope-for-children), το οποίο είναι ένα ίδρυμα στην Αγγλία και βοηθά κυρίως παιδιά που έχουν ανάγκη στην Αφρική. Με την συγκέντρωση των χρημάτων αυτών επιδιώκω να καλύψω μέσω του ιδρύματος αυτού τις ανάγκες 175 παιδιών που αφορούν κυρίως την περίθαλψη, την υγεία και την εκπαίδευση τους για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο σκοπός αυτός μου δίνει κίνητρο να προσπαθώ συνεχώς όλο και περισσότερο και να μην επαναπαύομαι μέχρι να έρθει ο καιρός για το Μαρόκο. Επίσης, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως τα χρήματα αυτά θα είναι αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό και δεν σχετίζονται επ ουδενί με τα έξοδα του ταξιδιού μου. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει, αφού ακόμα και η πιο μικρή βοήθεια είναι αρκετή για την εκπλήρωση του στόχου μου.

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τον Σπύρο να συγκεντρώσει τις 8.000 λίρες για το ίδρυμα “Hope for children” εδώ: 

(ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:)

 

4Πώς πήρες τελικά την απόφαση να συμμετέχεις;

Τα τελευταία χρόνια τρέχω αγώνες υπεραποστάσεων, για παράδειγμα, τώρα θα τρέξω στην οροσειρά της Ροδόπης 168 χλμ. και αφού μ’αρέσει να τρέχω μεγάλες αποστάσεις αποφάσισα να τρέξω στο Μαρόκο. Είναι μια μεγάλη πρόκληση και λίγο πολύ όλοι οι αθλητές υπεραποστάσεων το έχουν σαν όνειρο τους να συμμετέχουν. Επιπλέον, το γεγονός ότι θα τρέξω τον Απρίλη με κρατά σε μια καλή φυσική κατάσταση και δεν εγκαταλείπω την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια, που τρέχω επαγγελματικά.

5. Είσαι ο μόνος αθλητής από την Ελλάδα που θα συμμετέχει. Πώς νιώθεις γι’αυτό;

Από τους 1200 αθλητές, είμαι ο μόνος Έλληνας κι αυτό με εξιτάρει, με ανεβάζει ψυχολογικά και μου δίνει ένα ακόμα κίνητρο να τα πάω καλά και όχι απλά να τερματίσω, αλλά να τερματίσω και με καλή θέση!

6. Έχεις πάει ξανά στο Μαρόκο; Ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις;

Δεν έχω πάει στο Μαρόκο και ούτε έχω επισκεφτεί κάποια χώρα με παρόμοιο κλίμα! Σκέφτομαι να πάω να μείνω για δύο μήνες γύρω στο Μάρτιο, έτσι ώστε να συνηθίσω το κλίμα, να καλύψω ένα μέρος της διαδρομής και να βεβαιωθώ για τον εξοπλισμό που θα έχω μαζί μου. Ξέρω ωστόσο χωρίς να έχω πάει πως η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και πως πρέπει να έχεις ετοιμαστεί πάρα πολύ καλά για να αποφύγεις όλα τα εμπόδια.

7. Στο Μαρόκο ποιός θα σε ακολουθήσει; Θα είσαι μόνος σου;

Θέλω και σχεδιάζω να έχω μαζί μου δύο φίλους μου ως υποστηρικτική ομάδα τον φωτογράφο μου Βασίλη Τσιώλη και τον Ιωάννη Γιαννακόπουλο, που είναι γυμναστής μου. Θα ήθελα πολύ να έρθουν μαζί, αν και είναι λίγο δύσκολο καθώς οι διοργανωτές είναι αυστηροί, αλλά θα χαρώ να τους έχω κοντά μου έστω και ως υποστηρικτική ομάδα.

8. Πόσες ώρες προπονείσαι την ημέρα; Θα αλλάξουν οι ώρες αυτές εν όψει του υπερμαραθωνίου;

Προπονούμαι κάθε μέρα εκτός Κυριακής, και τρεις φορές την εβδομάδα προπονούμαι και το πρωί και το βράδυ, καλύπτοντας έτσι μέσα στην εβδομάδα 120 με 150 χλμ., όπου συνολικά είναι περίπου 23 με 25 ώρες εβδομαδιαία. Οι ώρες των προπονήσεων θα αλλάξουν σίγουρα. Σχεδιάζω να μετακομίσω στην Αυστρία, από την Αγγλία που έμενα για επτά χρόνια, μέχρι το Γενάρη-Φλεβάρη, και μετά όπως προείπα να πάω στο Μαρόκο για προετοιμασία.  Η Αυστρία θα μου προσφέρει προπόνηση σε μεγάλο υψόμετρο και τρέξιμο σε ένα καθαρό κλίμα, όπως είναι οι Άλπεις. Για μένα είναι το ιδανικότερο μέρος για έναν αθλητή ορεινού τρεξίματος και μεγάλων αποστάσεων να τρέχει εκεί.

9. Ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή;

Από πάντα πρόσεχα τη διατροφή μου, αλλά δεν κάνω υπερβολές τύπου να ζυγίζω το φαγητό μου συνέχεια, γιατί αυτό θα μου δημιουργεί πίεση και τελικά δεν θα το κάνω επειδή το θέλω και μ’αρέσει, αλλά επειδή πρέπει κι έτσι θα πιεστώ. Γι’αυτό δε με εμποδίζω κιόλας να φάω κάτι που θέλω κι ας μην είναι “απόλυτα” υγιεινό. Ούτε κάνω κάτι που δεν το ξέρει κανείς, αναφορικά με τη διατροφή. Κάθε πρωί που ξυπνάω πίνω πάρα πολύ νερό, τρώω κάτι υγιεινό όπως γάλα με δημητριακά ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί. Και απλά αν έχω κάποια πολύωρη και δύσκολη προπόνηση τρώω τη διπλάσια ποσότητα πρωινού. Ενώ για μετά την προπόνηση επιλέγω να καταναλώσω ένα γεύμα που περιλαμβάνει υδατάνθρακα, λιπαρά και πρωτεΐνη.

Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Agia Marina Race στις 14 Οκτωβρίου.

 

10. Η καταγωγή σου είναι από το Αγκίστρι, αλλά τα τελευταία χρόνια ζεις στο εξωτερικό. Πώς σε αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία στον τόπο σου όταν επιστρέφεις;

Η τοπική κοινωνία με ξέρει ως “ο Σπύρος που τρέχει”. Τους φαίνεται αδιάφορο και ίσως περίεργο που τρέχω, γιατί κανείς άλλος δεν ασχολείται με τον αθλητισμό στο νησί. Αφού δεν έχει γυμναστήρια, οργανωμένα γήπεδα, γυμναστές, συλλόγους όπως καράτε, έτσι ώστε να παρακινούνται οι κάτοικοι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έτσι, από τους εξακόσιους κατοίκους δεν γυμνάζεται κανείς.

11. Θα έδινες κάποια συμβουλή σε όποιον βλέπει τι κάνεις και είτε θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο, είτε να ασχοληθεί γενικά με τον αθλητισμό, αλλά δεν το προσπαθεί είτε επειδή βαριέται, είτε επειδή δεν βρίσκει τη δύναμη κτλ;

Δεν μ’αρέσει να δίνω συμβουλές και να λέω “πρέπει να κάνεις αυτό..”, προτιμώ να γίνω παράδειγμα για τους άλλους ανθρώπους βλέποντας με να τρέχω καθημερινά. Αυτό κάνω και με τα παιδιά στο Αγκίστρι όταν πηγαίνω το καλοκαίρι για διακοπές. Παίζω μαζί τους κάθε μέρα παιχνίδια στην παραλία ή και τρέχω, έτσι ώστε να με βλέπουν και να παραδειγματίζονται. Σκοπός μου δεν είναι να τα κάνω να ασχοληθούν με το τρέξιμο ή να γίνουν οπωσδήποτε αθλητές, αλλά να γυμνάζονται, γιατί τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία του οργανισμού, με το σημαντικότερο όφελος να είναι η δύναμη και το πάθος για τη ζωή.

12. Θα σε ενδιέφερε στο μέλλον να γυρίσεις στο νησί και να αρχίσεις κάτι από το μηδέν σε σχέση με τον αθλητισμό, όπως να ανοίξεις ένα γυμναστήριο;

Ναι, θα με ενδιέφερε στο μακρινό μέλλον. Σε καμία περίπτωση τώρα, γιατί έτσι θα συμβιβαστώ με μια “έτοιμη” ζωή, επειδή θα έχω ήδη σπίτι και μια δουλειά. Είμαι σίγουρος πως έχω να ζήσω πολλά ακόμα κυνηγώντας τα όνειρα μου. Αλλά υπάρχει σαν ιδέα στο πίσω μέρος του μυαλού μου για όταν μεγαλώσω.

13. Θέτεις στόχους στη ζωή σου; Αυτήν την περίοδο τι κάνεις;

Είμαι άνθρωπος που θέτει καθημερινούς, εβδομαδιαίους, μηνιαίους στόχους για τη ζωή του, γιατί εκπληρώνοντας τους, νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζομαι να τρέξω 168 χλμ στην οροσειρά της Ροδόπης, όπου θα πρέπει μέσα σε 40 ώρες να καλύψω τη διαδρομή. Προσωπικός μου στόχος είναι να την καλύψω σε λιγότερο από 26 ώρες. Μετά τη Ροδόπη ξεκουράζομαι για 1-2 εβδομάδες και μετά έχω 20 με 22 εβδομάδες, όπου θα προετοιμάζομαι εντατικά για τον υπερμαραθώνιο στην Αυστρία και το Μαρόκο. Συγκεκριμένα, θα τρέχω κουβαλώντας βάρος που σταδιακά θα φτάσει τα 15 κιλά- κάτι που θα ήθελα να το βγάλω εις πέρας στις 15 εβδομάδες- και θα κάνω εντατική προπόνηση τρεξίματος, όπου τα χιλιόμετρα συνεχώς θα αυξάνονται. Αφού τα καταφέρω αυτά, θα αρχίσω να μειώνω τα χιλιόμετρα, το χρόνο που τρέχω, το βάρος που  κουβαλάω, για να είμαι μέχρι τον Απρίλη έτοιμος και ξεκούραστος.

14. Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μετά τον υπερμαραθώνιο;

Για μετά τον υπερμαραθώνιο δεν έχω σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο. Θα αρχίσω να το σκέφτομαι εκτενέστερα μετά την Πρωτοχρονιά, όπου θα κοντεύει ο καιρός για τον Απρίλη και θα πρέπει να βρω καινούριους στόχους να εκπληρώσω μετά το Μαρόκο, γιατί αλλιώς θα βρίσκομαι σε μια χαώδη κατάσταση.

Κατά την εκκίνηση στο Μέτσοβο, στο Ultra Ursa trail 100

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

7

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.