σιωπής
Πηγή: TEDtalks

«Στο τέλος, θα θυμόμαστε όχι τα λόγια των εχθρών μας αλλά τη σιωπή των φίλων μας». Αυτή ήταν η φράση που κυριαρχούσε συνεχώς στο νου μου ύστερα από την ομιλία του Κλιντ Σμιθ το 1968. Υπερασπιζόμενος το κίνημα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μίλησε για τους κινδύνους που υποσκάπτει η σιωπή. Η ίδια μπορεί να υποδηλώνει πολλά περισσότερα από την φωνή πολλές φορές, να καταφέρνει το αδύνατο και ο θόρυβος που κυριαρχεί στο τέλος να ξεπερνά κάθε συνέπεια. Ωστόσο στον αντίποδα αυτής της άποψης βρίσκεται και η σιωπή που κάθε άλλο παρά θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.

Η σιωπή βρίσκεται ανάμεσα μας. Σκέψεις την πλημμυρίζουν, συναισθήματα την κατακλύζουν. Αλήθεια τι υποδηλώνει για εσάς η σιωπή; Είναι η δύναμη σας ενάντια στην κοινωνία ή ο φόβος ενάντια στην έκφραση της αδικίας; Οι συνέπειες της σιωπής εκδηλώνονται καθημερινά είτε με την αποδοχή της βίας και του ρατσισμού που κυριαρχεί είτε με την αδιαφορία σε ότι δεν μας επηρεάζει άμεσα και φανερά. Φοβόμαστε να εκφράσουμε την αλήθεια μας, σε μία κοινωνία που ίσως νιώθουμε να μας κρίνει. Στην πραγματικότητα αυτή η κρίση επέρχεται εξαιτίας της δικιάς μας σιωπής. Δεχόμαστε συνειδητά ότι νομίζουμε πως δεν  μπορούμε να πολεμήσουμε, μη γνωρίζοντας πως μπορούμε να νικήσουμε.

Όπως τονίζει ο Κλιντ Σμιθ, η αλήθεια μας είναι αυτή που μας εκφράζει. Πολλές φορές λέμε στους ανθρώπους γύρω μας αυτό που θέλουν να ακούσουν και όχι αυτό που έπρεπε να ακούσουν. Φοβούμενοι τις συνέπειες δεν συνειδητοποιούμε πως αυτές μας οι ενέργειες μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον συνάνθρωπο.

Ο κίνδυνος της σιωπής

Βλέπουμε την σιωπή να κυριαρχεί παντού γύρω μας. Καθημερινά περιστατικά μας υπενθυμίζουν πως έχουμε ξεχάσει την δύναμη του λόγου μας. Στην φρενίτιδα της πόλης φαινόμενα κακοποίησης, έλλειψης ενσυναίσθησης, αδιαφορίας και υψηλού εγωκεντρισμού μας υποδηλώνουν πως η σιωπή ακόμα υπάρχει ανάμεσα μας. Νιώθουμε πιο δυνατοί από ποτέ με τα μέσα που διαθέτουμε αλλά ταυτόχρονα πιο αδιάφοροι και φοβισμένοι. Ξοδεύουμε τόσο χρόνο σε συζητήσεις με πολλούς ανθρώπους που σπάνια ακούμε πραγματικά όσα θέλουν να μας πουν. Εγκλωβισμένοι στον δικό μας κόσμο έχουμε χάσει την σπουδαιότητα της συμπόνιας και του ειλικρινούς ενδιαφέροντος που πηγάζει από μέσα μας.

Πόσες φορές έχετε μετανιώσει για τις πράξεις σας; Για κινήσεις που θα μπορούσατε να είχατε κάνει σώζοντας ίσως έναν άνθρωπο, για λόγια και σκέψεις που θα μπορούσατε να είχατε εκφράσει;

Η σιωπή μπορεί να γίνει άλλοτε επικίνδυνη και άλλοτε εποικοδομητική.  Σημασία έχει να βρούμε την διαφορά και να μιλήσουμε για όσα κρύβει η ψυχή μας. «Άλλωστε,  ποιος πρέπει να έχει εξέδρα όταν όλα όσα χρειάζεσαι είναι μόνο η φωνή σου;»

Αυτές ήταν οι σκέψεις μου ύστερα από την σπουδαία αυτή ομιλία του Σμιθ. Εσένα ποιες σκέψεις σου γεννήθηκαν ;

 

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.