Ποιος δεν έχει ακούσει τη χαρακτηριστική φράση «Είμαι γλάρος! Όχι, είμαι ηθοποιός!»; Σχεδόν όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ακούσει ή έχουμε πει τη συγκεκριμένη φράση. Η φράση αυτή προέρχεται από το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο Γλάρος». Το εν λόγω θεατρικό αποτελεί ένα από τα αγαπημένα έργα του θεατρόφιλου κοινού, καθώς όποτε ανεβαίνει γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Ο Τσέχωφ, ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς, γράφει το 1895 το κατά σειρά τρίτο θεατρικό του έργο με τίτλο «Ο Γλάρος». Ο ίδιος πίστευε ότι έγραψε μια «Κωμωδία σε 4 πράξεις». Την ίδια γνώμη με τον Τσέχωφ δεν είχαν και δεν έχουν όσοι επιχειρούν να ανεβάσουν τον «Γλάρο» στη σκηνή. Βέβαια, αν κάποιος διαβάσει προσεχτικά το έργο, θα διακρίνει κάποια κωμικά στοιχεία. Όχι, όμως τόσα έτσι ώστε να χαρακτηριστεί κωμικό έργο.
Πριν όμως προχωρήσουμε στην υπόθεση του θεατρικού, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στο συγγραφέα του, τον Άντον Τσέχωφ. Ο Άντον Τσέχωφ γεννήθηκε στο Τανγκαρόγκ το 1860. Σπούδασε Ιατρική. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια άρχισε να γράφει και να δημοσιεύει σε διάφορα περιοδικά μικρά διηγήματά του. Άσκησε την ιατρική παράλληλα με τη λογοτεχνία. Το πρώτο του θεατρικό έργο δεν πρόλαβε να δει τα φώτα της ράμπας, καθώς λογοκρίθηκε από το τότε καθεστώς. Ο Τσέχωφ κατά την διάρκεια της ζωής του έγραψε πολλά έργα τόσο λογοτεχνικά όσο και θεατρικά. Μερικά από αυτά είναι: «Οι τρεις αδερφές», «Ο Βυσσινόκηπος», «Ο Θείος Βάνιας», «Ο Γλάρος» κ.α. Ο Τσέχωφ πέθανε το 1904 από φυματίωση.
Το έργο
«Ο Γλάρος» αποτελεί ίσως ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έργα του κοινού. Στο εν λόγω έργο ο Τσέχωφ μας παρουσιάζει μια οικογένεια που η ζωή της περιστρέφεται γύρω από το θέατρο, αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Μέσα από το έργο παρατηρούμε την ανάγκη των νέων για μια καινούρια ζωή μακριά από τις παλιές φόρμες. Για να φέρουν τις νέες δικές τους φόρμες, τόσο στο θέατρο, όσο και στις ζωές τους, πρέπει να συγκρουστούν με το παλιό κατεστημένο. Η σύγκρουση αυτή θα οδηγήσει στην κατάρρευσή τους. «Ο Γλάρος» πέρα από όλα αυτά που προαναφέραμε αποτελεί και ένα σχολιασμό από το θέατρο για το ίδιο το θέατρο.
«Ο Γλάρος» του Τσέχωφ όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Αλεξαντρίνσκι, 17 Οκτωβρίου 1896, στη Πετρούπολη, δεν απέσπασε καλές κριτικές. Με αποτέλεσμα, να κατεβεί και να μην ανέβει ξανά στη σκηνή μέχρι το 1898. Το 1898 ο Τσέχωφ πείθεται από τον Στανισλάφσκι να ανεβάσει ο ίδιος στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας τον «Γλάρο». Έτσι και έγινε. Το έργο, έπειτα από μια μικρή επεξεργασία από τον Στανισλάφσκι, παίρνει σάρκα και οστά και ανεβαίνει ξανά στην σκηνή. Αυτή τη φορά γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Η παράσταση αυτή έμελλε να είναι το εναρκτήριο βήμα του «Γλάρου» στο δρόμο προς την αιωνιότητα. Καθώς από εκείνη την στιγμή άφησε το στίγμα του στην παγκόσμια δραματουργία.
«Ο Γλάρος» έχει ανέβει από τότε πολλές φορές γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο θεατρικό μπορεί να το προσεγγίσει ο κάθε σκηνοθέτης με όποιο τρόπο θέλει. Έτσι, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια παράσταση που τηρεί το τσεχωφικό παίξιμο, αν αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα, ή μια παράσταση τελείως πρωτοποριακή με μινιμαλιστικά στοιχεία ή στοιχεία performance. Ωστόσο, για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει τον «Γλάρο» από το σπίτι του, καθώς λόγω του lockdown τα θέατρα δεν είναι ανοιχτά, μπορεί να κάνει μια γρήγορη αναζήτηση στο internet.
Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε τις εξής παραστάσεις που βρήκαμε στο Youtube:
- «Ο Γλάρος» σε σκηνοθεσία Γιούρι Λιουμπίμωφ με πρωταγωνιστές Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Φέρτης, Πέτρος Φυσσούν, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρίνα Ψάλτη. Ανέβηκε τη θεατρική σεζόν 1993-1994 στο θέατρο Διονύσια.
2. «Ο Γλάρος» στο Θέατρο της Δευτέρας με πρωταγωνιστές Μάρω Κοντού, Βασίλη Παπανίκα, Ντίνο Αυγουστίδη κ.α.
«Ο Γλάρος» είναι από τα θεατρικά έργα που πρέπει οπωσδήποτε να δει κάποιος μια φορά τουλάχιστον στη ζωή του. Αποτελεί έναν ύμνο προς το ανεκπλήρωτο όνειρο, αλλά συνάμα και μια ώθηση στο να ζήσει κάποιος το όνειρό του όπως ακριβώς αυτός θέλει. Ακόμα και αν αυτό για κάποιους μοιάζει να είναι η καταστροφή του.
Παρόμοια Άρθρα:
- Ένα ταξίδι στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι
- Διηγήματα του Αντόν Τσέχωφ, τι άλλο;
- Hotel “AntiOedipus”: Διαδικτυακή παράσταση της Έλλης Παπακωνσταντίνου
Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.