Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου
Πηγή εικόνας: www.usnews.com
Αγαπημένα μου πλάσματα,

χαιρετώ και πάλι αυτή τη φορά από τα βάθη της Ανατολής με τον Χαρούκι Μουρακάμι και το Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου. Ίσως ο τίτλος να παραπέμπει σε εγχειρίδιο γεωγραφίας αλλά δεν είναι έτσι. Για όλους εσάς τους ρομαντικούς είναι ένα γλυκύτατο βιβλίο.

Ο Μουρακάμι είναι σύγχρονος Ιάπωνας συγγραφέας και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις κυρίως με Το κουρδιστό πουλί μάλλον. Η γραφή του είναι απλή—όσο μπορούμε να κρίνουμε από τη μετάφραση της μετάφρασης δηλαδή—και σε παρασέρνει με τις περιπέτειες των ηρώων του τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές.

Murakami H., 1949, Νότια των συνόρων, δυτικά του ήλιου, μτφρ. Κιμούλης Β., Αθήνα: Ωκεανίδα, 2010 (1η έκδοση)

Ένας παιδικός έρωτας επιστρέφει. Ανανεωμένη, μοιραία και γοητευτική βάζει τον ήρωά μας σε περιπέτειες. Διλήμματα βαθιά υπαρξιακά και για τους ρομαντικούς το αιώνιο ζήτημα της πρώτης αγάπης. Πόση λογική αλήθεια κρύβει ο έρωτας και τι χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να διαλύσει όσα έχτιζε μια ζωή; Ο Μουρακάμι δίνει απαντήσεις, δεν μας αφήνει έτσι. Τώρα αν αρέσουν ή όχι είναι άλλο θέμα. Έχει τόσο ποιητική γλώσσα που σχεδόν βλέπεις ταινία τολμώ να πω.

Σκέψεις

Προφανώς δεν πιστεύω σε πρώτες αγάπες και ανεκπλήρωτους έρωτες και όλα αυτά που, κακώς, ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Αυτά καλό είναι να τα λύνεις μέχρι τα 20, άντε 25, το πολύ 30. Βέβαια εξαιρούνται οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας που παντρεύονταν με προξενιό γιατί το αντικείμενο του πόθου ήταν φτωχό, να τα λέμε κι αυτά. Οριακά το αγόρασα από περιέργεια. Ωστόσο, όταν διάβασα αυτό το βιβλίο το αγάπησα. Ο Μουρακάμι έχει πέννα, χτίζει τους ήρωές του και εισβάλλει στο ταραγμένο μυαλό τους με τόση ευγένεια που δεν μπορείς παρά να τον λατρέψεις. Δεν ξέρω αν θα ταυτιστείτε ή όχι αλλά ο Μουρακάμι είναι από τους μεγαλύτερους Ιάπωνες συγγραφείς. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει πάντως.

Και όλα θα πάνε καλά!

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Και αν χάσατε τα προηγούμενα βιβλία εδώ: Βιβλία εναντίον τσιγάρου, ένα πραγματικό δίλημμα και Ο γέρος και η θάλασσα για το καλοκαίρι. Διαβάστε και καμιά γραμμή, δεν βλάπτει! Εναλλακτικά βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.