Exclusive Content:

Normal People: ωδή στην εγγύτητα

Το Normal People εξερευνά τη ρομαντική και σεξουαλική σχέση δύο ανθρώπων, από τη σχολική τους ηλικία, στα φοιτητικά τους χρόνια.

Εφηβικός έρωτας, φοιτητική μοναξιά και ακμάζουσα ενηλικίωση σε ένα coming-of-age ρομαντικό δράμα. Μπορούν τα θεματολογικά κλισέ να αποδοθούν μέσω αυθεντικής αφηγηματικότητας; Το 2018, η Ιρλανδή συγγραφέας Sally Rooney, μέσα από το δεύτερο μυθιστόρημά της, Normal People, απαντάει θετικά. Το best-seller της δεν αργεί να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και να κυκλοφορήσει στα δίκτυα BBC Three και Hulu. Τον Απρίλιο του 2020 η σειρά γεμίζει τα δωμάτια και τις ψυχές μας με θραύσματα τέχνης, μια υπερχειλίζουσα θερμότητα και μια αίσθηση του ανήκειν που πασχίζει να υπερισχύσει.

Normal People
Πηγή εικόνας: thesun.ie
Τα πρώτα – ασταθή – βήματα

Η ιστορία ακολουθεί την Marianne Sheridan (Daisy Edgar-Jones) και τον Connell Waldron (Paul Mescal), δυο χαρακτήρες με όλο και εφαπτόμενα μονοπάτια. Το Normal People συναντά τους πρωταγωνιστές στα μισά της τελευταίας χρονιάς του λυκείου, ενώ προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο. Ο Connell είναι ένας αρκετά δημοφιλής και ταυτόχρονα εσωστρεφής αριστούχος μαθητής, που ζει με τη μητέρα του, Lorraine (Sarah Greene). Η Lorraine εργάζεται στο σπίτι της πλούσιας οικογένειας της Marianne, που αποτελείται από την ίδια, τη μητέρα της και τον αδερφό της. Η Marianne είναι εξίσου καλή μαθήτρια, με μηδενική ωστόσο κοινωνική ζωή. Οι δύο τους αναπτύσσουν μια σχέση που ο Connell θέλει να κρατήσει κρυφή.

Σε διάρκεια ενός χρόνου – που σε τηλεοπτικούς όρους κρατάει 3 επεισόδια – οι χαρακτήρες γνωρίζονται και παραγνωρίζονται. Ο θεατής αντικρίζει δύο ανθρώπους με σύνδεση απροσδιορίστως μοναδική και με μια αποκλειστικότητα στη μεταξύ τους κατανόηση, που ερωτεύονται για πρώτη φορά. Ο έρωτάς τους, όμως, μπουρδουκλώνεται στα εφηβικά άγχη και τις νεανικές ματαιοδοξίες. Ο Connell απορρίπτει τη Marianne σε κοινωνικές περιστάσεις, φοβούμενος μη χάσει την εκτίμηση των συμμαθητών του. Η σχέση τους κλονίζεται και, έπειτα, τερματίζεται. Ο Connell συνειδητοποιεί το πλήγμα της απουσίας της Marianne ετεροχρονισμένα. Ακόμα χειρότερα, συνειδητοποιεί ότι πολλοί γνώριζαν και κανείς δεν νοιαζόταν για τη σχέση τους. Δεν υπήρχε ποτέ λόγος να την κρατήσει κρυφή και, κατ’ επέκταση να την καταστρέψει.

Πηγή εικόνας: twitter.com
Αναβοσβήνοντας προς την ωρίμανση

Τα επόμενα επεισόδια παρουσιάζουν τα φοιτητικά χρόνια των δύο πρωταγωνιστών. Ο Connell και η Marianne βρίσκονται στο Trinity College του Δουβλίνου, όπου σπουδάζουν Αγγλικά και Πολιτική και Ιστορία αντίστοιχα. Οι ρόλοι είναι πλέον αντεστραμμένοι, με τη Marianne να έχει αποκτήσει μεγάλο κοινωνικό κύκλο και τον Connell να είναι πιο μοναχικός. Οι χαρακτήρες επανενώνονται και αποφασίζουν ότι εξακολουθούν να θέλουν ο ένας τον άλλο στη ζωή τους. Σε διάρκεια τεσσάρων χρόνων, η σχέση τους ανθίζει και έπειτα πάλι μαραίνεται. Διακόπτεται από παρεξηγήσεις, σχέσεις με άλλους ανθρώπους, απρόοπτα ταξίδια. Κι όμως, οι πρωταγωνιστές πάντοτε επιστρέφουν ο ένας στον άλλο.

Το Normal People ζωγραφίζει τα μεταβατικά χρόνια των ηρώων του με τα χρώματα της σιωπηρής κατανόησης και της κραυγαλέας σεξουαλικότητας. Η Marianne και ο Connell είναι δύο άνθρωποι που παλεύουν να αυτοπροσδιοριστούν και να προσδιορίσουν τον κόσμο γύρω τους. Αυτό άλλοτε το καταφέρνουν μαζί και άλλοτε χώρια. Με εντυπωσιακό και σχεδόν πρωτόγνωρο τρόπο, η σειρά μεταφέρει την ιστορία όχι τόσο «λέγοντας», αλλά κυρίως «δείχνοντας». Η πνευματική και η σαρκική χημεία των πρωταγωνιστών ξεπηδά παραλίγο χειροπιαστά στην οθόνη, μέσα από βλέμματα, αγγίγματα και σιωπές μεταξύ διαλόγων.

Normal People
Πηγή εικόνας: nerdsandbeyond.com
Το αύριο

Η Marianne και ο Connell αποφοιτούν όντας δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι από ό,τι ήταν όταν ήρθαν για πρώτη φορά κοντά. Έχουν πλέον κατασταλάξει, ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ο ένας με τον άλλο. Είναι, ωστόσο, αρκετά ώριμοι ώστε να γνωρίζουν ότι δεν θα έπρεπε να αφήσουν τη μεταξύ τους σχέση να τους περιορίσει σε άλλους τομείς της ζωής τους. Το Normal People λήγει με τον Connell να είναι αρκετά θαρραλέος ώστε να δεχτεί την υποτροφία στη Νέα Υόρκη και με τη Marianne να είναι αρκετά δυναμική ώστε να τον ενθαρρύνει να ακολουθήσει αυτό που αγαπά, αφήνοντάς τη πίσω να συνεχίσει τη ζωή που την κάνει επιτέλους ευτυχισμένη.

Η σειρά μας αφήνει με τη γλυκόπικρη επίγευση της γνώσης ότι οι χαρακτήρες για τους οποίους τόσο έχουμε πονέσει στη διάρκεια των 12 επεισοδίων καταλήγουν να αφήνουν την ιδεαλιστική σχέση τους για να ακολουθήσουν ο καθένας το εν δυνάμει ιδανικό μονοπάτι του. Δίχως δισταγμούς και αβάσιμες υποσχέσεις. Η κάμερα πλανάται πάνω από μια στιγμή που πρόκειται να είναι από τις λίγες εναπομείνασες, πριν την αναχώρηση του Connell για Αμερική. Το κοινό τους ταξίδι ήταν καλό όσο κράτησε, αλλά το χαρούμενο τέλος δεν υφίσταται στην πραγματική ζωή. Και δεν χρειάζεται, ίσως, να υφίσταται. Υπάρχει πάντα η επόμενη μέρα.

Πηγή εικόνας: filmdaily.co
Τα μελλοντικά projects της Sally Rooney

Το πρώτο μυθιστόρημα της συγγραφέως, ονόματι Conversations With Friends, πρόκειται να μεταφερθεί επίσης στη μιικρή οθόνη. Τη σειρά θα αναλάβει ο ίδιος σκηνοθέτης (Lenny Abrahamson), ενώ θα κυκλοφορήσει επίσης από το BBC Three και το Hulu. Η ιστορία ακολουθεί δύο φοιτήτριες και τη σχέση που αναπτύσσουν με ένα παντρεμένο ζευγάρι. Το βιβλίο εξερευνά θεματικές παρόμοιες με αυτές που παρουσιάζονται στο Normal People και εξελίσσεται στον ίδιο χώρο – στο Trinity College. Έχουμε κάτι για το οποίο μπορούμε να ανυπομονούμε, λοιπόν.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:
  • Normal People (TV Mini-Series 2020). Ανακτήθηκε από imdb.com.
  • Hulu Picks Up Sally Rooney’s Conversations With Friends Series. Ανακτήθηκε από vulture.com.

Ηχητική συνοδεία για την ανάγνωση του άρθρου:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...

Μπορούν τα θεματολογικά κλισέ να αποδοθούν μέσω αυθεντικής αφηγηματικότητας; Το 2018, η Ιρλανδή συγγραφέας Sally Rooney, μέσα από το δεύτερο μυθιστόρημά της, Normal People, απαντάει θετικά. Το best-seller της δεν αργεί να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και να κυκλοφορήσει στα δίκτυα BBC Three και Hulu.Normal People: ωδή στην εγγύτητα