Ο συγγραφέας Νίκος Βαρδάκας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου με γενικό τίτλο «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές» από τις εκδόσεις Grotesque δέχτηκε να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας.

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Μια μεγάλη πόλη, έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της. Συνήθως όμως στα κείμενα μου ασχολούμαι, με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την συνύπαρξη των ανθρώπων. Τέτοια είναι για παράδειγμα η «απομόνωση», το «άγχος», ο «αδυσώπητος ανταγωνισμός» .Ορμώμενος από αυτή την κατάσταση, ασχολήθηκα με την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου.

Πως επιλέχθηκε ο τίτλος «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές»;

Η ιδέα του τίτλου, ανήκει στην Εύα Παυλίδου με την οποία συνεργαστήκαμε για την ολοκλήρωση του έργου μου «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές» όπως εδώ και 2 χρόνια για το σωματείο με φιλανθρωπική δράση, «Το Ράφι της αγάπης».
Μου άρεσε πολύ ,και δεν ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτή από μέρους μου.

Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε μέσα από το βιβλίο;

Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, ο καθένας μπορεί μέσα από την αυτοκριτική του να βελτιωθεί, σε προσωπικό επίπεδο. Μια τέτοια εξέλιξη συνδυαζόμενη και με την αγνή επιθυμία αρκετών συνανθρώπων του, μπορεί να οδηγήσει σε μία καλύτερη κοινωνία.

Πώς αποτυπώνεται η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας στο συγγραφικό σας έργο;

Έχω ασχοληθεί κατά καιρούς στα κείμενα μου, με την σύγχρονη κατάσταση στην χώρα. Κυρίως στο επίπεδο των αξιών που πρεσβεύει ο κάθε πολίτης και πώς αυτό λειτουργεί θετικά ή αρνητικά, για την κοινωνία.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Γράφω κείμενα από την εφηβική μου ηλικία. Η αλήθεια όμως είναι, ότι για διάφορους λόγους, το πρώτο μου βιβλίο εκδόθηκε πριν 6 χρόνια. Είναι εσωτερική ανάγκη, συνδυαζόμενη και με την έμφυτη ικανότητα που έχω.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του παρόντος βιβλίου;

Για περίπου 1,5 μήνα. Όμως η εργασία μου ανταμείβεται πλέον, καθώς εκδόθηκε και είναι στην διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

Υπάρχει κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη που επιθυμείτε να υπηρετήσετε;

Έχω πειραματιστεί στην συγγραφή, διαφόρων λογοτεχνικών ειδών. Πλέον είμαι κατασταλαγμένος σε συγκεκριμένες μορφές.
Ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα. Είναι απαραίτητο πιστεύω ο κάθε δημιουργός να γνωρίζει τις πραγματικές ικανότητες του, ώστε να αποκτάει το έργο του αποδοχή απ΄τους αναγνώστες.

Εσείς ως αναγνώστης, τι είδους βιβλία προτιμάτε; Ποια θεματολογία σας ελκύει περισσότερο και ποιο-α συγγραφέα θαυμάζετε;

Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που θαυμάζω το έργο τους. Ενδεικτικά αναφέρω τον Νίκο Καζαντζάκη, και τον Ουμπέρτο Εκο. Αγαπάω την ανάγνωση των μυθιστορημάτων και κυρίως των αστυνομικών, όπως και των «φουτουριστικών».

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Έχω αρκετούς στόχους ,που επιθυμώ να εκπληρώσω. Ήδη όμως έχω αρκετά έργα ολοκληρωμένα. Επομένως την κατάλληλη στιγμή, πρόκειται να εκδοθούν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Την ώρα που χιλιάδες μαχαιριές προσγειώνονται στην καρδιά της απάθειας. Την ώρα που η αποχαύνωση κάνει περιπολία στα σπίτια των αστών και η συνήθεια χαράζει τις πρώτες ρυτίδες στη ζωή τους, βαθιά μέσα στη νύχτα ανατέλλει μια κραυγή. Και η σιωπή βρυχάται σαν νεογέννητη κατάρα για όλες τις λέξεις που μπόλιασαν στο υποδόριο στρώμα της δειλίας.
Ουρλιάξτε, πριν σας βρουν στον ύπνο οι ενοχές, κι απαλλαχτείτε από τη δικτατορία της ευτυχίας, φτύνοντας τα αγκάθια του βολέματος!

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Νίκος Βαρδάκας γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη όπου και
διαμένει. Ο Νίκος Βαρδάκας είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Το Ράφι της Αγάπης». Το 2013 εξέδωσε το έργο του «Πλατεία Συντάγματος» από τις εκδόσεις «Ρώμη». Το 2014 συμμετείχε σε συλλογικό έργο ,για το έτος Ελ Γκρέκο,το κείμενο του με τίτλο «Τολέδο εν καιρώ καταιγίδος» από τις εκδόσεις Ρώμη. Το 2015 εξέδωσε στον ίδιο εκδοτικό, την ποιητική του συλλογή με τίτλο «2015».

Το 2015 έλαβε μέρος με το κείμενο του «Αφιερωμένο» στην 2η ομαδική ποιητική συλλογή ,από τις εκδόσεις Διάνυσμα. Το έργο του «Μέχρι την Λύτρωση» κυκλοφόρησε σε μορφή ebook ,το 2015.

Σε free e-book τα κείμενα του «Σαν νύχτες μοιάζουνε οι ελπίδες» και
η «Νοσταλγία» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάνυσμα. Την ίδια χρονιά το κείμενο του «Διαδρομή» συμμετείχε στην συλλογή «Τρενογραφίες» του «tovivlio.net». Επίσης κυκλοφόρησε από το «tovivlio.net» το ebook με τίτλο «Bonsai stories» με το κείμενο του «Σκοτάδι». Άλλες συμμετοχές σε συλλογικά έργα το 2017 και το 2018 από τις εκδόσεις Όστρια. Διατηρεί προσωπικό blog όπου εκεί δημοσιεύεται αναλυτικά το έργο του.
Το έργο με τίτλο «23» κυκλοφορεί το 2018 από τις εκδόσεις Ρώμη. Το κείμενο του «Ξημέρωμα», συμπεριλήφθηκε στο «Καλλιτεχνικό ημερολόγιο 2019» του «tοvivlio.net». «Εκεί που ανθίζουν οι κραυγές» είναι το τελευταίο έργο με δύο θεματικές ενότητες και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.