Μποστάνι Δημοκρατίας | Αντώνης Χαριστός από τις εκδόσεις Γράφημα

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα η νουβέλα του Αντώνη Χαριστού με τίτλο « μποστάνι Δημοκρατίας». Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης εισέρχεται σε θέματα όπως η ελευθερία, η πολιτική σαθρότητα, η αναζήτηση του ιδανικού και ο αγώνας πραγματοποίησης του ονείρου.

Τόπος δράσης των ηρώων είναι η συντηρητική Σαμοθράκη. Όλα ξεκινούν στο λιμάνι της Καμαριώτισσας τον Σεπτέμβριου του 1981, ένα μήνα πριν τις εκλογές. Τρεις νέοι πολιτικοί φθάνουν στο νησί με σκοπό να διαδώσουν το μήνυμα της αλλαγής και τις ιδέες του Προοδευτικού Κόμματος που εκπροσωπούν. Μία δύσκολη αποστολή, για αυτό τον λόγο δηλώνουν πως είναι τουρίστες.

Ο τίτλος του έργου εμφανίζει μια ιδιαίτερη αντίθεση. Παρουσιάζει την Δημοκρατία να ανήκει σε κάποιο οριοθετημένο χώρο, όπως ένα μποστάνι, όπου δεν υπάρχει ελευθερία. Η Δημοκρατία δε δέχεται όρια και τοπικούς περιορισμούς. Με αυτό τον τρόπο ο συγγραφέας υποδεικνύει με έμμεσο τρόπο την κοινωνία της Σαμοθράκης. Έναν τόπο που μια σειρά από πρόσωπα και οικογένειες, όπως ο δήμαρχος και ο αρχηγός της Χωροφυλακής, αντιπροσωπεύουν την κατάχρηση της εξουσίας, την διαφθορά και τις παράνομες πολιτικές αποφάσεις. Μια κοινωνία με εμφανή και παρόντα τα σημάδια της περιόδου της Δικτατορίας.

Στο παρόν έργο αξιοσημείωτη είναι η δόμηση και παρουσίαση των ηρώων της ιστορίας. Ο Πέτρος, είναι αρχιτέκτονας. Ορμώμενος από την εξέγερση των φοιτητών τον Μάη του 1968 ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική. Ο Χάρης είναι φιλόλογος και πραγματοποιεί μαθήματα λογοτεχνίας και ποίησης, κάτι αντίθετο από τις μεθόδους διδασκαλίας του «Υπουργείου Θρησκευτικής Παιδείας». Το τρίτο μέλος της ομάδας είναι ο Αντώνης, μουσικός με σπουδές στη Ρώμη και τη Βιέννη. Παράλληλα, ένα πρόσωπο που θα συμβάλλει στην εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας είναι η Μυρτώ, στο πρόσωπο της οποίας θα γνωρίσει τον έρωτα ο Χάρης. Θα μοιραστούν όνειρα και την ελπίδα για ένα μέλλον όπου κυριαρχεί η Ελευθερία.

«Κι όμως, πιστεύω πως απαιτείται τιτάνια δύναμη ιδιαίτερης ψυχικής υφής, για να καταφέρεις να επιβιώσεις σε τέτοιες συνθήκες και συνάμα να αγωνίζεσαι στην πνευματική αισθαντικότητα να παραμείνεις άνθρωπος. Άνθρωπος ζωντανός, γεμάτος επιθυμίες και μνήμες, καταστάσεις που ασφυκτιούν στα ζουμιά της δημιουργίας και εντοπίζουν διέξοδο στη φαντασία και τα όνειρα».   

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο και μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική πρόταση. Ο συγγραφέας σκιαγραφεί με γλαφυρό τρόπο την καθημερινότητα των κατοίκων της Σαμοθράκης σε μια ταραγμένη εποχή της σύγχρονης Ελλάδας που σημαντικό είναι το αίσθημα της ασφάλειας και η ανάγκη για νέες ιδέες είναι επιτακτική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Αντώνης Χαριστός είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Απέκτησε ειδίκευση στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε διετή κύκλο σπουδών στη Δημοσιογραφία, με κατεύθυνση «πολιτική σύνταξη και αρθρογραφία». Παρακολούθησε μαθήματα στην ψυχολογία και την ψυχοπαθολογία, καθώς και την διαπαιδαγώγηση στην παιδική ηλικία. Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Ιδρυτικό μέλος της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.