Ύστερα από διάφορα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει, σχετικά με τη διαρροή προσωπικών πληροφοριών στο διαδικτυακό χώρο, πολλοί δημοσιογράφοι και ερευνητές άρχισαν να ψάχνουν ενδελεχώς ποια είναι τελικά αυτά τα στοιχεία που συλλέγουν οι τεχνολογικές εταιρίες και σχετίζονται με τα προσωπικά μας δεδομένα.

Παραδεχτείτε το! Όλοι έχουμε πατήσει ‘’αποδοχή’’ στα επονομαζόμενα cookies που ξεπροβάλουν στο κάτω μέρος της οθόνης, όταν επισκεπτόμαστε ένα καινούριο ιστότοπο, χωρίς ποτέ να διαβάσουμε το περιεχόμενό τους. Και φυσικά θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλές φορές μας εμφανίζονται διαφημίσεις προϊόντων, τα οποία κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε αναζητήσει.

Πρέπει να ξέρουμε, λοιπόν ότι οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί αποθηκεύουν ΟΛΕΣ τις αναζητήσεις μας, ελέγχοντας έτσι κάθε μας κίνηση, έχοντας μάλιστα πάρει και την έγκρισή μας, μιας που πατάμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό αποδοχή στα προαναφερθέντα cookies. Ακόμα, η google αποθηκεύει, κατόπιν ενεργοποίησης, την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε. Έτσι αν κάποια στιγμή θελήσουμε για κάποιο λόγο να δούμε που βρισκόμασταν την τάδε μέρα και ώρα που χρησιμοποιήσαμε το google maps, η εφαρμογή θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τη διαδρομή που διασχίσαμε.

Η παρακολούθηση όμως δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Η εταιρίες αποθηκεύουν πληροφορίες από όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Πότε, που, πως, γιατί, οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πάντα, όπως για παράδειγμα με ποιους μιλάτε στα social media, πόσο συχνά, ακόμα και τι ώρες πηγαίνετε για ύπνο. Ναι καλά διαβάσατε! Μπορούν να ξέρουν και αυτό. Ταυτόχρονα, οι τελευταίοι, δημιουργούν μια πλατφόρμα διαφημίσεων βασισμένη στην ηλικία, τα χόμπι, το τόπο κατοικίας σας, το επάγγελμά σας, πράγμα που αποδεικνύει ότι γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό σας.

Η google επίσης αποθηκεύει όλα το ιστορικό σας στο ΥοuTube. Και εδώ θα μου πείτε δεν βλέπω κάτι κακό, ίσα ίσα με βοηθάει σε περίπτωση που ξεχάσω και κάνα τίτλο τραγουδιού. Έλα όμως που με αυτό το τρόπο μπορεί να καταλάβει αν είσαι μαθητής, φοιτητής ή γονέας, αν είσαι δημοκράτης ή φασίστας (ελπίζω πως όχι), αν είσαι κοινωνικός ή καταθλιπτικός και έτσι σου κάνουν και τις ανάλογες προτάσεις για το ποια τραγούδια πιθανόν να σου αρέσουν και στη συνέχεια σου πλασάρουν και τις ανάλογες διαφημίσεις. Τέλος η google σου προσφέρει τη δυνατότητα να δεις όλες σου τις αναζητήσεις αναλυτικά, τις οποίες αν κατεβάσεις θα ξεπερνούν τα 3GB. Και κει θα τα δεις ΌΛΑ.

Και το χειρότερο είναι ότι για όλα αυτά εμείς έχουμε δώσει την συγκατάθεσή μας! Οπότε την επόμενη φορά που θα θελήσεις να αναζητήσεις κάτι νέο ρίξε καλύτερα μια ματιά στους όρους και τις προϋποθέσεις πριν πατήσεις την πολυπόθητη ‘’αποδοχή’’. Και να ξέρετε ότι αν ένα προιόν προσφέρετε δωρεάν τότε μάλλον το προϊόν είστε εσείς!

4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.