Αναμφίβολα ζούμε στην εποχή όπου η τεχνολογία έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή μας. Ιδιαίτερα το internet και τα social media έχουν μία σημαντική θέση στην καθημερινότητα μας. Οι νέοι κυρίως ζουν απορροφημένοι στα μέσα αυτά. Facebook, Instagram, Twitter και Snapchat είναι μερικά από αυτά. Όμως η επίδραση που αυτά ασκούν στον κόσμο είναι τελικά θετική ή αρνητική;

Τα social media κατασκευάστηκαν κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς. Συνήθως οι νέοι επικοινωνούν περισσότερο με μηνύματα παρά με το τηλέφωνο. Η επικοινωνία γίνεται με αυτό τον τρόπο πιο εύκολη και απλή. Ακόμα χρησιμοποιείται ως εργαλείο σε κάθε είδος εργασία. Πολλές εταιρείες επικοινωνούν με αυτό τον τρόπο με τους πελάτες τους. Έτσι γίνεται εμφανές ότι τα μέσα αυτά είναι πολύτιμα εργαλεία για την καθημερινή ζωή μας και την κάνουν πιο εύκολη.

Όμως τα social media αποκτούν ολοένα και περισσότερη δύναμη και επιρροή στη ζωή μας. Προβάλουν αρνητικά πρότυπα, τα οποία ακολουθούν οι νέοι χωρίς να φιλτράρουν τις συνέπειες. Πλέον μεγαλύτερη σημασία έχει το φαίνεσθαι παρά το είναι. Κανείς δεν κοιτάει τον εσωτερικό κόσμο κάποιου, αλλά κρίνει με βάση τα likes και τους followers. Η αξία των σχέσεων έχει χαθεί. Όλα πλέον είναι επιφανειακά. Ένας άνθρωπος δεν κρίνεται πλέον για τον χαρακτήρα του αλλά για το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η προσωπικότητα των νέων έχει χαθεί, καθώς επιρεάζονται από τους Influencers, οι οποίοι παρουσιάζουν λανθασμένα πρότυπα για την εικόνα και τον χαρακτήρα.

Η επιρροή αυτή με τα χρόνια θα αρχίσει να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσει. Η κοινωνία θα χάσει την διαφορετικότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Πλέον όλοι θα είναι ίδιοι τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Μπορεί αυτό εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ως κάτι ασήμαντο, όμως οι πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος θα φανούν σε λίγα χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, η επιρροή των social media θα ενισχυθεί. Ίσως έρθουν στο προσκήνιο νέα μέσα και προσθέσουν κάτι νέο. Για παράδειγμα στην αρχή ήρθε στη ζωή μας το Facebook και μας έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνούμε και να ανεβάζουμε φωτογραφίες. Όμως το τελευταίο διάστημα το Facebook έχει αρχίσει και χάνει την κυριαρχία του από το Instagram, το οποίο έχει γίνει πιο ανταγωνιστικό με τα Instastories και τις άλλες λειτουργίες του.

Η λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δίκοπο μαχαίρι. Από την μία έχει επιφέρει θετικές αλλαγές. Μας έχει δώσει την δυνατότητα να μιλάμε με άτομα παγκοσμίως και να ανταλλάζουμε ιδέες, απόψεις και να αλληλεπιδράμε θετικά ο ένας με τον άλλο. Έχουν δώσει την δυνατότητα να εκφράσουμε την καλλιτεχνική μας πλευρά μέσω των φωτογραφιών. Όμως επιφέρουν και αρνητικές αλλαγές. Η προβολή των λανθασμένων προτύπων, η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων και η υποβάθμιση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει.

Ανεξαρτήτως των επιδράσεων είναι στο χέρι του καθενός με ποιόν τρόπο θα διαχειριστεί την επίδραση του. Σαφώς χρειάζεται κριτική σκέψη και ανάπτυξη της προσωπικότητας για να διαχωρίσει κάποιος το καλό από το κακό. Το θέμα είναι να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και να γίνεται προσεκτική χρήση. Και ίσως κάποια μέρα τα μέσα αυτά να χρησιμοποιούνται μόνο ως εργαλείο για να κάνει την ζωή των ανθρώπων καλύτερη.

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.