Ζούμε σε μία εποχή που όλα γύρω μοιάζουν ίδια και συγχρόνως διαφορετικά. Υπάρχει ένας διαρκείς ανταγωνισμός ως προς το ποιος θα έχει το καλύτερο και πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο, κινητό, υπολογιστή. Αυτός ο ανταγωνισμός τροφοδοτείτε από τον υλισμό και τον υπερκαταναλωτισμό που κυριαρχούν στη σύγχρονη κοινωνία και ωθούν το άτομο να κάνει περιττές αγορές και να σκορπάει τα χρήματα του μάταια, σε αντικείμενα χωρίς αξία. Τα πάντα έχουν καταλήξει εμπορευματοποιημένα. Ακόμα και το προσωπικό στυλ.

Κάθε άνθρωπος θεωρεί το στυλ έναν τρόπο να αντικατοπτρίσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Είναι ένας τρόπος έκφρασης σε μία κοινωνία που πολλά πράγματα δεν μπορούν να ειπωθούν με λόγια. Είναι ένας τρόπος να αναδείξει κανείς την διαφορετικότητα του και να δηλώσει την παρουσία του. Όμως πλέον αυτό κοντεύει να εξαφανιστεί και να αντικατασταθεί με ρούχα τα οποία προστάζουν και αναδεικνύουν οι τάσεις της μόδας.

Όλα τα καταστήματα μαζικής παραγωγής παράγουν και προωθούν ρούχα, τα οποία είναι παρόμοια και δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους. Σακάκια, μπλούζες και παντελόνια είναι παρόμοια μεταξύ τους ως προς το σχέδιο, το ύφασμα και την αισθητική. Φυσικά σχεδιάζονται σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις της μόδας και προωθούνται τόσο από τα περιοδικά και τα social media, όσο και από τους ειδήμονες της μόδας. Είναι ένας φαύλος κύκλος που κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτόν, καθώς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο καταλήγεις να ψωνίζεις από αυτά τα μαγαζιά, τόσο για μειωμένες τιμές τους, όσο και για τα ίδια τα ρούχα που είναι καλής αισθητικής.

Όμως ζούμε σε μία κοινωνία που δεν στηρίζει την διαφορετικότητα, είτε αυτή αφορά το στυλ, είτε οτιδήποτε άλλο. Αν κάποιος ασπάζεται ένα διαφορετικό τρόπο ντυσίματος, ταυτόχρονα του κολλάνε ταμπέλες, χωρίς να εμβαθύνουν στην μεγαλύτερη εικόνα. Φαίνεται ως κάτι ασήμαντο, αλλά είναι ένας τρόπος έκφρασης και μοναδικότητας. Ένας τρόπος να αφήσει κανείς την δική του προσωπική σφραγίδα σε αυτή την μονότονη κοινωνία, που έχει καθιερώσει ορισμένα στερεότυπα και δεν τολμά να τα αλλάξει αυτά.

Ίσως σε αυτό να ευθυνόμαστε και εμείς, οι απλοί άνθρωποι, που ασπαζόμαστε τις τάσεις τις μόδας και του στυλ και δεν αναζητάμε κάτι διαφορετικό, που θα αλλάξει την εικόνα και θα ξεχωρίσουμε. Όμως είναι τόσο μεγάλη η επιρροή που ασκείται, ώστε δεν αφήνουν περιθώρια. Πάντως είναι θλιβερή η γενική εικόνα που συναντά κανείς στη σχολή ή στη δουλεία ή σε μία βόλτα. Δεκάδες άνθρωποι να έχουν ντυθεί παρόμοια, με κοινά κομμάτια, συνδυασμένα με παρόμοιο τρόπο, ώστε κανείς να μη ξεχωρίζει.

Όμως για να διαθέτει κανείς δικό του στυλ, θα πρέπει να έχει και δική του προσωπικότητα, να κάνει ένα κομμάτι δικό του και να το στηρίξει βάση το δικό του στυλ και χαρακτήρα και στην εποχή μας δυστυχώς έχει εξαφανιστεί και αυτός. Άνθρωποι ασπάζονται κοινές ιδεολογίες, κοινά ενδιαφέροντα, είδος μουσική και διασκέδασης. Πλέον η προσωπικότητα έχει επηρεαστεί από άλλους παράγοντες και έχει χάσει τη δική της μοναδικότητα. Όλα είναι ίδια και ταυτοχρόνως διαφορετικά.

Για αυτό ίσως να ευθύνονται τα social media και η επιρροή που ασκούν στον σύγχρονο άνθρωπο. Χιλιάδες influencers παρουσιάζουν το δικό τους προσωπικό στυλ και τη δική τους άποψη για τη μόδα ως την σωστή και παροτρύνουν τους ακολούθους τους να την ασπαστούν.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει. Η μόδα πάντα θα αλλάζει. Το θέμα είναι να μην αλλάζουν οι άνθρωποι και να χάνουν τον εαυτό τους και το στυλ τους με βάση αυτή. Είναι ένας τρόπος να εκφραστεί κανείς και αναδείξει τον εαυτό του και τη διαφορετικότητα του. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που διατηρούν το προσωπικό τους στυλ και τη δική τους ταυτότητα και κάνουν λίγο καλύτερη την κοινωνία μας. Γιατί όπως έχει πει και η Rachel Zoe το στυλ είναι ένας τρόπος να πεις ποιος είσαι χωρίς να μιλήσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.