Παρακάτω θα μελετήσουμε την ιστορία των πραγματικών δολοφόνων που εμφανίζονται στο Mindhunter.

Ρίξτε μία ματιά στο πρώτο μέρος και στο δεύτερο μέρος (πληροφορίες για τη σειρά και περισσότερες ιστορίες δολοφόνων).

Mindhunter
Πηγή εικόνας: insider.com

David Berkowitz

Ηθοποιός που τον υποδύθηκε: Oliver Cooper

Νεαρή ηλικία

O David Berkowitz είναι ένας από τους δολοφόνους που εμφανίζονται στο Mindhunter, ο οποίος γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Υόρκη. Σύντομα δόθηκε για υιοθεσία. Ο πατέρας του, ιδιοκτήτης μαγαζιού με είδη κιγκαλερίας (όπου ο David θα περνούσε αρκετό από τον χρόνο του), θεωρούσε την υιοθεσία ένα λάθος και ήταν απόμακρος. Αντιθέτως, η μητέρα του διατηρούσε πολύ στενή σχέση με τον γιό της, τoν καλομάθαινε και του επέτρεπε να ξεφεύγει από κάθε σκανταλιά. Ήδη από την παιδική του ηλικία, ο Berkowitz παρουσίαζε βίαιες τάσεις, κλέβοντας, καταστρέφοντας ιδιωτική περιουσία, σκοτώνοντας μικρά ζώα και βάζοντας φωτιές στη γειτονιά.

Στα 14 χρόνια της ηλικίας του έχασε τη μητέρα του, τον μόνο άνθρωπο με τον οποίο αισθανόταν οικειότητα, από καρκίνο του μαστού. Ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε και η οικογένεια μετακόμισε στη Florida. Ο Berkowitz έγινε ακόμα πιο καταθλιπτικός από πριν και άρχισε να πηγαίνει όλο και σπανιότερα στο σχολείο. Δεν είχε φίλους και κατέφευγε στον δικό του φανταστικό κόσμο για να περνάει τον χρόνο του.

Ενήλικη ζωή και πρώτες παρανομίες

Όταν ενηλικιώθηκε, κατατάχθηκε στο στρατό και μεταφέρθηκε στη Νότια Κορέα. Απολύθηκε 3 χρόνια μετά και εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου ήταν ολομόναχος. Άρχισε να εμπλέκεται σε διαμάχες με τους εργοδότες του, αλλά και τους γείτονές του, τους οποίους συχνά απειλούσε. Ένας γείτονάς του, ονόματι Charles Glassman, κατήγγειλε ότι έλαβε 400 προσωπικές απειλές από τον Berkowitz. Δεν άργησε να κερδίσει την προσοχή των αρχών.

Σύντομα, μετά την εγκατάστασή του στη Νέα Υόρκη, ο αληθινός χαρακτήρας του Mindhunter ξεκίνησε την αναζήτηση της βιολογικής του οικογένειας, την οποία κατάφερε να εντοπίσει. Ήρθε σε επαφή με τη μητέρα και την ετεροθαλή αδερφή του, οι οποίες δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να χτίσουν κάποια σχέση μαζί του. Η αδιαφορία τους πυροδότησε την αντίληψη του ότι ήταν ανεπιθύμητος όχι μόνο από τη μητέρα του, αλλά από όλες τις γυναίκες.

Ο γιός του Σαμ

Τη χρονιά του 1974, ο Berkowitz ξεκίνησε περίπου 1500 πυρκαγιές στην πόλη της Νέας Υόρκης, τις οποίες περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια σε ένα ημερολόγιο που βρέθηκε αργότερα, όπου αποκαλεί τον εαυτό του «Το φάντασμα του Μπρόνξ». Το ημερολόγιο αυτό του έδινε έναν έλεγχο που δεν μπορούσε να βρει πουθενά αλλού στη ζωή του. Το 1975 διάβασε την Σατανική Βίβλο και κυριεύτηκε από την πεποίθηση ότι βρισκόταν υπό τον έλεγχο διαβολικών πνευμάτων. Έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, όπου έλεγε: «Είναι μουντά εδώ στη Νέα Υόρκη αλλά δεν πειράζει γιατί ο καιρός ταιριάζει με τη διάθεσή μου, μουντή. Μπαμπά, ο κόσμος σκοτεινιάζει τώρα.”

Ο Berkowitz, σε μια πρώτη απόπειρά του να σκοτώσει, επιτέθηκε με ένα κυνηγετικό μαχαίρι σε δύο κοπέλες. Και οι δύο επιβίωσαν. Μετά από το περιστατικό, μετακόμισε στο Yonkers. Εκεί, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας του είχε ένα σκύλο, ο οποίος γάβγιζε ακατάπαυστα. Εξαιτίας αυτού, τρεις μήνες αργότερα μετακόμισε σε μια διαφορετική πολυκατοικία, όπου επίσης υπήρχε σκύλος που γάβγιζε. Το εξέλαβε ως σημάδι για να σκοτώσει. Προσπάθησε αρχικά να σκοτώσει τον σκύλο με μια μολότοφ και, αφού απέτυχε, τον πυροβόλησε.

Ο ιδιοκτήτης του σκύλου ονομαζόταν Sam Carr. O Berkowitz πίστευε ότι στο σώμα του Sam κατοικούσε ένας δαίμονας έξι χιλιάδων ετών, o oποίος του μιλούσε μέσω του σκύλου και τον διέταζε να σκοτώσει. Από εκεί υιοθέτησε ο ίδιος το ψευδώνυμό του, με το οποίο έγινε αργότερα γνωστός: «The Son of Sam».

Οι φόνοι

Το 1976, ο Berkowitz πυροβόλησε δύο 18χρονες κοπέλες, σκοτώνοντας τη μία από αυτες. Αισθάνθηκε μια πρωτόγνωρη ευφορία, που αποτέλεσε το έναυσμα για τον εθισμό του στον φόνο. Μέσα στον επόμενο χρόνο, τραυμάτισε επτά άτομα και σκότωσε έξι, σχεδόν όλα εκ των οποίων αποτελούσαν ζευγάρια, που βρίσκονταν στα αυτοκίνητά τους τη νύχτα. Στον τόπο ενός από τα εγκλήματα, άφησε το ακόλουθο σημείωμα: «Είμαι ο Γιός του Σαμ. Νιώθω σαν ένας ξένος. Υπάρχω σε διαφορετική συχνότητα από τους υπόλοιπους, προγραμματισμένος να σκοτώνω. Ωστόσο, για να με σταματήσετε, πρέπει να με σκοτώσετε.»

Ο τύπος

Η Nέα Υόρκη βρέθηκε σε κατάσταση πανικού. Ο φόβος για έναν δολοφόνο που σκότωνε ανθρώπους κατά τύχη, κατέκλυσε τους κατοίκους. Αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων, οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης άρχισαν να αδειάζουν και οι γυναίκες, μιας και η πλειοψηφία των θυμάτων του είχαν σκούρα μαλλιά, έσπευσαν να βάψουν τα μαλλιά τους και να αγοράσουν περούκες. Ακολούθησε μιντιακή καταιγίδα, με αποκορύφωμα τα γράμματα που έστειλε ο ίδιος ο Berkowitz στον αρχισυντάκτη της Daily News, Jimmy Breslin. O Breslin απάντησε με ένα ανοιχτό γράμμα, όπου του ζητούσε να παραδοθεί.

Η αντίδραση της αστυνομίας

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έθεσε σε κίνηση την πιο εμπεριστατωμένη έρευνα στην μέχρι τότε ιστορία της, την επιχείρηση Omega, δαπανώντας 900.000 δολάρια. Τη νύχτα του φόνου που έμελλε να είναι ο τελευταίος του Berkowitz, μία γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι, κοντά στο σημείο του εγκλήματος, είδε έναν ύποπτο άνδρα να κρατά ένα σκοτεινό αντικείμενο και να λαμβάνει πρόστιμο. Η αστυνομία ανέτρεξε στα δεκάδες πρόστιμα που δόθηκαν εκείνο το βράδυ στη συγκεκριμένη περιοχή και κάλεσε όλους τους παραβάτες για ανάκριση. Ο Berkowitz δεν εμφανίστηκε και η αστυνομία επισκέφτηκε το σπίτι του.

Η σύλληψη

Στους τοίχους του διαμερίσματός του βρέθηκαν γκράφιτι με σατανιστικά σύμβολα, αλλά και λεπτομερείς περιγραφές όλων των εγκλημάτων του. Ο αστυνομικός που τον συνέλαβε δήλωσε ότι Berkowitz τους είπε: «Με πιάσατε. Πώς και σας πήρε τόσο καιρό;» Καταδικάστηκε έξι φορές ισόβια. Τα πρώτα χρόνια ήταν προβληματικός κρατούμενος και διαρκώς βασάνιζε άλλους κρατουμένους.

Δέκα χρόνια μετά

Δέκα χρόνια μετά τη σύλληψή του, ο Berkowitz δήλωσε αναγεννημένος χριστιανός. Αρνείται το δικαίωμά του για αποφυλάκιση υπό όρους και βρίσκεται ακόμα και σήμερα στη φυλακή. Έχει αποκτήσει θαυμαστές, που τον αποκαλούν «Γιο της Ελπίδος», λόγω της “μεταμόρφωσής” του. Στη συνέντευξή του με τους πράκτορες του FBI, τους ίδιους που υποδύονται οι πρωταγωνιστές του Mindhunter, που συμβαίνει προτού ασπαστεί τον Χριστιανισμό, ο Berkowitz παραδέχεται ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι του μιλούσε κάποιος δαίμονας και ότι όλα ήταν ένα κατασκεύασμα της φαντασίας του. Σαν αυτά που δημιουργούσε ως παιδί, ίσως.

Mindhunter
Πηγή εικόνας: tvguide.com

William “Junior” Pierce

Ηθοποιός που τον υποδύθηκε: Michael Filipowich

Ο William Pierce, ή αλλιώς, Junior, όπως ήθελε να αποκαλείται, γεννήθηκε το 1931. Δεν φαίνεται να υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για τα παιδικά και τα εφηβικά του χρόνια. Το επόμενο γεγονός που γνωρίζουμε, μετά τη γέννησή του, είναι η φυλάκισή του, στο διάστημα μεταξύ 1960 και 1964, για μια σειρά από ληστείες και διαρρήξεις, καθώς και έναν εμπρησμό. Το 1970, ο Pierce αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Οι εξετάσεις των ψυχολόγων του, ωστόσο, αποκάλυπταν πιθανότητες να πάσχει από κάποια αντικοινωνική διαταραχή και να αποτελεί κίνδυνο για τον εαυτό του και τους γύρω του.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, ο Pierce σκότωσε τρεις έφηβες κοπέλες, μια 30χρονη γυναίκα, τέσσερις ηλικιωμένους και την 13χρονη κόρη του γερουσιαστή της Νότιας Καλιφόρνιας, Margaret “Peg” Cuttino. H τελευταία αγνοούταν από τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ το σώμα της βρέθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύντομα ο Pierce συνελήφθη και καταδικάστηκε ισόβια.

Στο Mindhunter, παρουσιάζεται να επιμένει για την εξυπνάδα του και να καυχιέται ότι γνωρίζει εφτά γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της “Λιβυκής”. Είναι εμφανές ότι τίποτα από τα δύο δεν συνιστά αλήθεια, αφού διαρκώς κάνει λανθασμένη χρήση λέξεων, ενώ οι κάτοικοι της Λιβύης, στην πλειοψηφία τους, μιλούν αραβικά. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι ο Pierce διέθετε IQ 70. Σύντομα οι πράκτορες του FBI (τόσο στη σειρά, όσο και στην πραγματικότητα) συνειδητοποίησαν ότι αδυνατούσε να αναλύσει τις πράξεις του στο βάθος που τους ενδιέφερε.

Ο William Pierce βρίσκεται μέχρι και σήμερα στη φυλακή.

Δείτε εδώ το τέταρτο μέρος και το πέμπτο μέρος, για περισσότερες πραγματικές ιστορίες δολοφόνων.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  • Son Of Sam: The Disturbing Story Of The Man “Programmed To Kill”. Ανακτήθηκε από allthatinteresting.com.
  • David Berkowitz: The Son of Sam. Ανακτήθηκε από https://www.youtube.com/watch?v=mZWrKrcBF30.
  • David Berkowitz | Son of Sam Killer. Ανακτήθηκε από crimemuseum.org.
  • Is The Son Of Sam Still In Jail In 2019? David Berkowitz’s Killing Spree Happened 40 Years Ago. Ανακτήθηκε από bustle.com.
  • Who Is William Junior Pierce? Mindhunter Season 2 Killer. Ανακτήθηκε από esquire.com.
  • What Did The Real William Junior Pierce Killer Do. Ανακτήθηκε από refinery29.com.
  • William ‘Junior’ Pierce: Who’s The Killer In Season 2. Ανακτήθηκε από oxygen.com.
  • Who Is William ‘Junior’ Pierce? Mindhunter Season 2 Suspect Became Serial Killer After Leaving Prison. Ανακτήθηκε από newsweek.com.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.