Mindhunter
Πηγή εικόνας: it.ign.com

Παρακάτω θα μελετήσουμε την ιστορία των πραγματικών δολοφόνων που εμφανίζονται στο Mindhunter.

Ρίξτε μια ματιά στο πρώτο, στο δεύτερο,στο τρίτο και στο τέταρτο μέρος (πληροφορίες για τη σειρά και περισσότερες ιστορίες δολοφόνων του Mindhunter.

Mindhunter
Πηγή εικόνας: blackcoffeeseries.com

Dennis Rader

Ηθοποιός που τον υποδύθηκε: Sonny Valicenti

Η αρχή

Ο Rader γεννήθηκε το 1945 στο Kansas, όπου και μεγάλωσε. Ως παιδί, ήδη παρουσίαζε ανησυχητικές συμπεριφορές, βασανίζοντας και σκοτώνοντας μικρά ζώα. Όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος, είχε περισσότερες και πολύ πιο παράξενες σεξουαλικές φαντασιώσεις από άλλους εφήβους. Στην ενήλικη ζωή του είχε μια φαινομενικά φυσιολογική ζωή. Παντρεύτηκε το 1971 και υπήρξε οικογενειάρχης και πατέρας δύο παιδιών. Εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος και ήταν πρόεδρος της συνάθροισης της εκκλησίας του. To 1973 παραιτήθηκε από τη δουλειά του και ένα χρόνο αργότερα διέπραξε τον πρώτο του φόνο.

Τα εγκλήματα

Ο Rader έδενε, βασάνιζε και σκότωνε τα θύματά του, απλούς κατοίκους της γειτονιάς του στη Wichita του Kansas. Συνέβαλε ο ίδιος στην κατασκευή της δημόσιας ταυτότητάς του, μέσω ενός γράμματος που άφησε ανάμεσα στα βιβλία της τοπικής βιβλιοθήκης. Σε αυτό, αυτοονομάστηκε ως BTK (Bind, Torture, Kill). Στο ίδιο γράμμα, εξηγούσε ότι οι σεξουαλικοί παραβάτες δεν αλλάζουν τον τρόπο δράσης τους, ή εκ φύσεως αδυνατούν να το κάνουν.

Ο Rader συνήθιζε να στέλνει γράμματα στις αρχές, απευθυνόμενος στο ευρύ “κοινό”. Ύστερα από τον έβδομο φόνο του, έγραψε: «Πόσους πρέπει να σκοτώσω για να αναφερθεί το όνομά μου στις εφημερίδες ή να λάβω κάποια εθνική αναγνώριση;». Γνώριζε την έλξη που ασκούν τα στυγερά εγκλήματα στους ανθρώπους και στόχευε σε αυτήν για απήχηση.

Το τέλος

Το 1991, ο Rader σκότωσε το δέκατο και τελευταίο θύμα του. Δεκατρία χρόνια αργότερα, θέλησε να επικαιροποιήσει και πάλι το όνομα του BTK και έστειλε πάνω από δώδεκα γράμματα και δέματα στις αρχές και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ένα από αυτά ήταν μία δισκέτα, στην οποία η αστυνομία εντόπισε μεταδεδομένα ενός διαγεγραμμένου αρχείου Microsoft Word Document. Το αρχείο προερχόταν από την εκκλησία πρόεδρος του συμβουλίου της οποίας ήταν ο Rader. Μετά από μερικά τεστ DNA, ήρθε το τέλος για τον BTK killer.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2005, ο Rader συνελήφθη μπροστά στην οικογένειά του. Την οικογένεια που τόσα χρόνια καθησύχαζε ότι είναι ασφαλής από τον κατά συρροή δολοφόνο. Στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, όταν ερωτήθηκε αν γνωρίζει για ποιο λόγο τον συλλαμβάνουν, εκείνος απάντησε «έχω τις υποψίες μου», χαμογελώντας. Ομολόγησε και για τους δέκα φόνους και καταδικάστηκε δέκα φορές σε ισόβια κάθειρξη, στα 60 έτη της ηλικίας του.

Είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο τα εγκλήματα ενός κατά συρροή δολοφόνου να συμβαίνουν ανάμεσα σε τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο BTK ξεκίνησε να σκοτώνει στα 29 του και σχεδίαζε φόνους μέχρι τα 59 του. Για τον Rader, οι περίοδοι μεταξύ των φόνων δεν αποτελούσαν περιόδους οργάνωσης του επόμενου εγκλήματος, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους serial killers. Περνούσε αυτό το χρόνο κατευνάζοντας τις επιθυμίες του μέσω αυτοερωτικών φαντασιώσεων, έως ότου η επιθυμία του να σκοτώσει γινόταν πολύ ισχυρή. Ο Rader εμφανίζεται, σε πολλά επεισόδια, σε μυστηριώδεις σκηνές πριν τους τίτλους αρχής, στο Mindhunter.

Στη φυλακή

Διαγνώστηκε με αντικοινωνική προσωπικότητα και κακοήθη ναρκισσισμό. Στις περιγραφές των εγκλημάτων του, αναφέρεται στον BTK στο τρίτο πρόσωπο, ως κάποιο alter ego του, ενώ αρνείται τον χαρακτηρισμό «κατά συρροή δολοφόνος», θεωρώντας τον περιοριστικό. Έχει υποστηρίξει ότι καθοδηγούνταν να σκοτώσει, από κάτι που ονομάζει «παράγοντα Χ», μια ακόρεστη και αναμφισβήτητη ορμή που αδυνατεί να κατανοήσει.

Ο Rader βρίσκεται ακόμα και σήμερα στη φυλακή, αμετανόητος.

Mindhunter
Πηγή εικόνας: tvguide.com

Tex Watson

Ηθοποιός που τον υποδύθηκε: Christopher Backus

Ο Watson, ένας από τους πραγματικούς χαρακτήρες που εμφανίζονται στο Mindhunter,  γεννήθηκε το 1945 στο Texas. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Texas, μέχρι που βρήκε δουλειά σε αεροδρόμιο. Λόγω της δουλειάς του, έβρισκε συχνά δωρεάν εισιτήρια και κάπως έτσι κατέληξε στο Los Angeles, για μια επίσκεψη. Η ψυχεδελική σκηνή τον απορρόφησε πλήρως και κατέληξε να μένει εκεί μόνιμα. Σε αυτό το σημείο συνάντησε τον Charles Manson.

Τα εγκλήματα του Watson αναλύονται παρακάτω. Για την ώρα, ας αναφέρουμε ότι το 1971 καταδικάστηκε ισόβια και παραμένει μέχρι και σήμερα στη φυλακή του San Diego. Από το 1975 δηλώνει αναγεννημένος Χριστιανός. Έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο “Would You Die For Me?”, παντρεύτηκε και έγινε πατέρας τεσσάρων παιδιών, μέσω των επισκέψεων της συζύγου του στη φυλακή. Εκεί έγιναν και οι συνεντεύξεις με το FBI, οι οποίες παρουσιάζονται στη σειρά Mindhunter.

 

Mindhunter
Πηγή εικόνας: videospoll.com

Charles Manson

Ηθοποιός που τον υποδύθηκε: Damon Herriman

Η αρχή

O Manson γεννήθηκε το 1934 στο Ohio. Η μητέρα του ήταν 16 χρονών, αλκοολική και εργαζόταν ως ιερόδουλη. Στα 12 του μεταφέρθηκε σε οικοτροφείο και, έκτοτε, οι προσπάθειες επανένωσης με τη μητέρα του ήταν ανεπιτυχείς. Σύντομα ζούσε στους δρόμους. Τα επόμενα 20 χρόνια, τα πέρασε, ως επί το πλείστον, σε αναμορφωτήρια και φυλακές. Το 1967 αφέθηκε ελεύθερος και εγκαταστάθηκε στο San Francisco.

Η οικογένεια

Στην καρδιά της μποέμικης κουλτούρας των χίπις, ο Manson κατάφερε να προσελκύσει περίπου 100 αφοσιωμένους ακολούθους, κυρίως νεαρές κοπέλες που είχαν διωχτεί από τις οικογένειές τους. Η «οικογένεια» (the Manson Family), όπως αυτοαποκαλούνταν, ζούσε με φαγητό κυρίως από τα σκουπίδια και έκανε έντονη χρήση LSD και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών. Σύντομα εγκαταστάθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ράντσο, στην κοιλάδα του San Fernando, με τον Manson ως αρχηγό, που τους μετέδιδε τις ακραίες θρησκευτικές του αντιλήψεις. Στο Mindhunter, εμφανίζεται για λίγα αλλά εντυπωσιακά λεπτά, ο Herriman να τον υποδύεται.

Helter Skelter

Ο Manson είχε τη θέση ενός δεύτερου Χριστού, ανάμεσα στην «οικογένειά» του, η οποία, στη βάση της, αποτελούσε μια αίρεση. Ο ίδιος, μιλούσε στους ακολούθους του για έναν Αποκαλυπτικό «φυλετικό πόλεμο», στον οποίο θα νικούσαν οι μαύροι, που θα αφάνιζαν εξολοκλήρου τους λευκούς. Την ιδέα αυτή άντλησε από μια παρερμήνευση του κομματιού Helter Skelter των Beatles. Η οικογένεια θα αποτελούσε τους τελευταίους λευκούς που θα επιβίωναν, κρυμμένη στα βάθη της κοιλάδας. Όταν θα αποκαλύπτονταν στους έγχρωμους, εκείνοι, μη γνωρίζοντας πως να κυβερνήσουν, θα έδιναν την αρχηγία στον Manson και τους ακολούθους του. Έτσι, μαζί θα δημιουργούσαν έναν νέο κόσμο εκ του μηδενός.

Οι δολοφονίες Tate – LaBianca

Τον Αύγουστο του 1969 πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από φόνοι που έμελλαν να δώσουν τέλος στο καλοκαίρι της αγάπης και στην ξεγνοιασιά της δεκαετίας του ’60. Δεν παρουσιάζονται εκτενώς στο Mindhunter, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αξίζουν μια ανασκόπηση. Το βράδυ της 8ης Αυγούστου, ο Manson συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο πιστούς του ακολούθους. Τον Charles “Tex” Watson, τη Susan Atkins, την Patricia Krenwinkel και τη Linda Kasabian. Τους έδωσε οδηγίες για το σπίτι του σκηνοθέτη Roman Polanski και τους είπε ρητά να σκοτώσουν όσους βρουν εκεί. Τα θύματα ήταν η οχτώ μηνών έγκυος σύζυγος του Polanski, Sharon Tate, καθώς και τρεις καλεσμένοι της.

Το επόμενο βράδυ, ο Manson έστειλε τον Watson, τις Atkins, Krenwinkel και Kasabian, καθώς και την Leslie Van Houten και τον Steve “Clem” Grogan στο σπίτι των Leno και Rosemary LaBianca, τους οποίους και δολοφόνησαν εν ψυχρώ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των μελών της «οικογένειας», οι φόνοι πραγματοποιήθηκαν με στόχο να σοκάρουν τον Αμερικανικό λαό. Ήθελαν να κάνουν κάτι που θα τραβούσε την προσοχή.

Υπολογίζεται ότι οι ακόλουθοι του Manson είναι υπεύθυνοι και για άλλες δολοφονίες της περιόδου μεταξύ 1968 – 1969, στην περιοχή του Los Angeles, ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Charles Manson καταδικάστηκε σε θάνατο το 1971 και η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1972. Πέθανε στη φυλακή τον Νοέμβριο του 2017, σε ηλικία 83 ετών και έχοντας σοκάρει και απασχολήσει όχι μόνο την Αμερική, αλλά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο.

Εάν σας ενδιαφέρει η οπτική των κοριτσιών της «οικογένειας» Manson, ρίξτε μια ματιά εδώ.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

  • Inside the Mind of Serial Killer Dennis Rader, AKA BTK. Ανακτήθηκε από psychologytoday.com.
  • Dennis Rader: The BTK Killer Who Would Bind, Torture, And Kill. Ανακτήθηκε από allthatinteresting.com.
  • How the BTK Killer Got His Name – and the Paper Trail He Left Behind. Ανακτήθηκε από biography.com.
  • Charles Manson – Family, Murders & Death. Ανακτήθηκε από biography.com.
  • Charles Manson | Biography, Murders, & Facts. Ανακτήθηκε από britannica.com.
  • Manson Family Murders Fast Facts – CNN. Ανακτήθηκε από edition.cnn.com.
  • Who is Charles “Tex” Watson and where is he now? Story behind Austin Butler role. Ανακτήθηκε από mirror.co.uk.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.