Minari

Μετά την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας Parasite και τη φετινή κυκλοφορία του Minari είναι δεδομένο πως οι Κορεάτες δημιουργοί ήρθαν για να μείνουν. Αυτό φαίνεται πως είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει και η Ακαδημία Αμερικανικού Κινηματογράφου θέτοντας την ταινία Minari υποψήφια για 6 Όσκαρ (Καλύτερη ταινία, Σκηνοθεσία Πρωτότυπο σενάριο, Μουσική επένδυση, Α’ ανδρικός ρόλος, Β’ γυναικείος ρόλος).

Πρωταγωνιστούν: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim, Noel Cho, Yuh-Jung Youn

Σκηνοθεσία: Lee Isaac Chung

Υπόθεση

Σε μια προσπάθεια για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, μια οικογένεια Κορεατών μεταναστών, μετακομίζει από την Καλιφόρνια σε μια φάρμα στο Αρκάνσας. Οι δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπα τα μέλη της οικογένειας όμως, θα δημιουργήσει αμφιβολίες και ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Λίγα λόγια για την ταινία…

Η ταινία είναι καθαρά δραματική και εστιάζει στον χαρακτήρα και τη σχέση των μελών της οικογένειας μεταξύ τους. Σκοπός της είναι ο θεατής να καταλάβει όλους τους χαρακτήρες, τι αισθάνονται και ποια είναι τα κίνητρα τους μέσα στην ταινία. Ο ρυθμός της είναι αργός αλλά τα συναισθήματα πολλά. Με πολύ διακριτικό τρόπο παρουσιάζει τον κοινωνικό ρατσισμό με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπη οικογένεια, καθώς δεν αποτελεί αυτός την κεντρική θεματική του έργου αλλά η ίδια οικογένεια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Minari
Πηγή εικόνας: www.newyorker.com

Το Minari διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1980. Μία οικογένεια από την Κορέα που ζει στην Αμερική και προσπαθεί να βρει μια θέση στην αμερικανική κοινωνία αλλά με τον δικό της τρόπο. Δύο γονείς που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό μέλλον για τα παιδιά τους.  Ένας περήφανος πατέρας που θέλει να φροντίσει την οικογένεια του στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις και μια στοργική μητέρα που ανησυχεί ότι το πλάνο του συζύγου της για ένα καλύτερο αύριο θα αποτύχει.

Ερμηνείες

Ο Steven Yeun, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την τηλεοπτική σειρά The Walking Dead, βρίσκεται στον ρόλο του πατέρα και αναδεικνύει το εύρος των υποκριτικών του δυνατοτήτων. Από την άλλη μεριά η Yeri Han στον ρόλο της μητέρας θα λέγαμε πως δεν παρουσιάζει κάτι το αξιοσημείωτο ερμηνευτικά, χωρίς ωστόσο να έχει αρνητικό πρόσημο στην ταινία. Οι δύο τους συνθέτουν ένα δίδυμο με αρκετή χημεία ειδικά σε συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές με τον Steven Yeun να εντυπωσιάζει. Δικαίως προτάθηκε για το Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για φέτος.

Την παράσταση κλέβουν αναμφισβήτητα ο μικρός γιος (Alan S. Kim) και η γιαγιά της οικογένειας (Yuh-Jung Youn) που δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση. Οι ερμηνείες τους είναι εξαιρετικές, τόσο αληθινές και φυσικές που πραγματικά σε καλούν να τους ακολουθήσεις στο δύσκολο ταξίδι της οικογένειας. Είναι πεισματάρηδες, τρυφεροί και προσπαθούν να βλέπουν μονάχα τη θετική πλευρά αυτής της νέας αρχής για την οικογένεια. Χαρίζουν αρκετές χιουμοριστικές αλλά και συγκινητικές σκηνές και δημιουργούν έναν πολύ ισχυρό δεσμό, ο οποίος θα λέγαμε ότι αποτελεί μια από τις κινητήρες δυνάμεις της ταινίας.

Minari

Σκηνοθεσία και Μουσική Επένδυση

Η σκηνοθετική προσέγγιση που ακολούθησε ο Lee Isaac Chung αν και λιτή είναι ακριβώς αυτή που χρειάζεται η ταινία και της προσδίδει τον κατάλληλο τόνο. Μάλιστα, να τονίσουμε πως για να έχουν τόσο καλές ερμηνείες παιδιά μικρής ηλικίας, η συμβολή του σκηνοθέτη καθώς και του γενικότερου κλίματος που δημιούργησε ο ίδιος στα γυρίσματα ήταν καθοριστική. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στην μουσική επένδυση του έργου την οποία επιμελήθηκε ο νεαρός συνθέτης Emile Mosseri. Η δουλειά του είναι εξαιρετική και δίνει μια πιο ατμοσφαιρική διάσταση στην ταινία, με τον ίδιο μάλιστα να αποσπά και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Το Minari μπορεί να μην μας συγκλόνισε. Μπορεί να έχει κάποια ελαττώματα και ευκολίες στο σενάριο με σκοπό την ενίσχυση της αφηγηματικής διάστασης του. Καταφέρνει ωστόσο, με την ανθρώπινη προσέγγιση του να μας κάνει για 2 ώρες να κουβαλήσουμε τα βάρη αυτής της οικογένειας. Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το Minari με 3 λέξεις αυτές θα ήταν απλότητα, τρυφερότητα και νοσταλγία. Παρακολουθήστε το και αφήστε το να σας ταξιδέψει με τη μουσική και το αγνό συναίσθημα του.

Fun Facts

    • Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά χρόνια του ίδιου του σκηνοθέτη.
    • Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε μόλις 25 μέρες.
    • Είναι μόλις η δεύτερη ταινία, στην κορεάτικη γλώσσα, που προτείνεται για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας μετά από το Parasite.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

REVIEW OVERVIEW
Σκηνοθεσία
Σενάριο
Ερμηνεία
Μουσική Επένδυση
Previous articleΣκέψεις για τις αυταπάτες των social media
Next articleBut I’m a Cheerleader: η κωμική και σατυρική προσέγγιση για τις επικίνδυνες θεραπείες «μεταστροφής»
Σπουδάζω στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κινηματογράφος και οι σειρές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Πως λέμε χωρίς νερό δεν ζεις; Ε κάτι τέτοιο. Ήθελα να διοχετεύσω αυτήν την αγάπη μου για την 7η τέχνη και βρήκα το κατάλληλο μέρος.
minari-kynhgwntas-to-oneiroΤο «Minari» μπορεί να έχει κάποια ελαττώματα και ευκολίες στο σενάριο με σκοπό την ενίσχυση της αφηγηματικής διάστασης του. Κατάφερε ωστόσο, με την ανθρώπινη προσέγγιση του να μας κάνει για 2 ώρες να κουβαλήσουμε τα βάρη αυτής της οικογένειας. Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το Minari με 3 λέξεις αυτές θα ήταν απλότητα, τρυφερότητα και νοσταλγία. Παρακολουθήστε το και αφήστε το να σας ταξιδέψει με τη μουσική και το αγνό συναίσθημα του

1 COMMENT

Comments are closed.