φωτογραφία
Christie Dimitrakopoulou
Χωρίς πρόθεση παρά μόνο αυτό που είναι ήδη εκεί

Η Χριστίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αγαπά τα ταξίδια, την Αθήνα και το πικραμύγδαλο. Είναι 24 ετών και σπουδάζει φωτογραφία. Οι φωτογραφίες της εστιάζουν κυρίως στο αστικό τοπίο και είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ανομοιομορφία που μπορεί να δει κανείς στο έργο της. Θα μπορούσε ίσως να καταταχθεί στη φωτογραφία δρόμου αλλά δεν είναι αυτό το ουσιώδες.

Χαρακτηριστικά, μας είπε και η ίδια πως ένας καθηγητής της παρατήρησε πως είναι σαν να φωτογραφίζει διαφορετικός άνθρωπος κάποιες φορές. Η ίδια όμως καταφέρνει με χιούμορ να χειρίζεται τη διαφορετικότητα και να δημιουργεί ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

‘Το βασικό είναι να εκφράζεσαι. Το μέσο μπορεί να διαφέρει’

Γνωρίζοντας από νεαρή ηλικία πως την ελκύει ο καλλιτεχνικός χώρος ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Μετά από κάποιες επιλογές έφτασε στη φωτογραφία. Της αρκεί να πει την ιστορία που θέλει μέσα από εικόνες. Κάποιες φορές επιλέγει τα βίντεο, κάποιες άλλες τη φωτογραφία και άλλοτε τα σκίτσα. Αυτό που έχει σημασία είναι η έκφραση, όπως μας είπε η ίδια. Προσωπικά, το βρίσκω απελευθερωτικό να μην προσπαθείς να βάλεις τον εαυτό σου σ’ ένα συγκεκριμένο καλούπι εξαρχής. Είναι κάτι που θα έρθει από μόνο του στην πορεία.

‘Κάποια πράγματα είναι άσχημα και κάποια όμορφα, εγώ βγάζω αυτό που είναι’

Η Χριστίνα επιλέγει αστικά τοπία κατά κύριο λόγο. Αποφεύγει να σκηνοθετήσει και να ωραιοποιήσει τα αντικείμενά της και κρατά μια πιο ειλικρινή ματιά στον κόσμο που βλέπει. ‘Η φωτογραφία είναι η αισθητική γενικότερα’ πιστεύει η νεαρή φωτογράφος. Ενώ πολλοί φωτογράφοι ξεκινούν μ’ ένα πλάνο, ένα συγκεκριμένο θέμα στο μυαλό τους, ως προς το τι θα φωτογραφίσουν, η ίδια επιλέγει να φωτογραφίζει αυτό που είναι εκεί. ‘Η φωτογραφία είναι η προοπτική μου’ μας είπε και έτσι απλά αφήνεται να οδηγηθεί από τις αισθήσεις της και το περιβάλλον. Στο έργο της μπορούμε να δούμε φωτογραφίες ευθείες, σκοτεινές ή χαρούμενες, χρώματα φωτεινά και ταυτόχρονα γκρίζο, γραμμές αυστηρές και απούσες.

Η μια φωτογραφία φέρνει την άλλη και έτσι δημιουργούνται οι συλλογές της, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να διαφέρει αρκετά. Χωρίς πρόθεση λοιπόν, προσπαθεί να βγάζει αυτό που είναι ήδη εκεί. Προφανώς αυτό εξαρτάται από την δική της υποκειμενική ματιά αλλά σε συνειδητό επίπεδο αφήνεται να λειτουργήσει ελεύθερα.

Φωτογραφία ή σχέδιο

Ένας άνθρωπος φρέσκος και με διαφορετική ματιά, με πίστη στην ανθρωπότητα, η Χριστίνα υποστηρίζει πως ‘Όλοι είναι δημιουργικοί με τον δικό τους τρόπο’. Εν μέσω καραντίνας αποφάσισε κι εκείνη να περάσει ακόμα πιο δημιουργικά τον χρόνο της και ξεκίνησε να σχεδιάζει έξυπνες και ξεκαρδιστικές ιστορίες. Έτσι κι αλλιώς το σημαντικό είναι να εκφράζεσαι. Ανασύροντας την αρχική της αγάπη για το σχέδιο μας χάρισε κι εμάς λίγες στιγμές γέλιου μέσα από τα σκίτσα της.

Έχει ήδη κάποιες συμμετοχές σε φεστιβάλ βίντεο και φωτογραφίας και έρχονται και τα υπόλοιπα. Μαζί διαλέξαμε κάποια από τα έργα της για να τα μοιραστούμε μαζί σας.

 

Αν αγαπάτε τη φωτογραφία δρόμου και το διαφορετικό Αντίθεση, σύνθεση και αντιπαράθεση: Συζητήσαμε με τον street photographer Άνθιμο Ντάγκα και Vivian Maier: Μια ζωή γρίφος ή βρείτε μας σε facebook και instagram για περισσότερη έμπνευση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.