Πηγή εικόνας: kalicokatquilts.com

Η πανέμορφη εποχή των Χριστουγέννων πλησιάζει. Αυτή μαγική περίοδος που οι περισσότεροι περιμένουν όλο τον χρόνο για να στολίσουν τα σπίτια τους, για να ανοίξουν την καρδιά τους, για να γίνουν και πάλι παιδιά. Και ποιος δεν λαχταρά να γίνει παιδί έστω και για λίγες ημέρες… Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια είναι ιστορίες που ως συνήθως έχουν κάτι να διδάξουν και στους μεγαλύτερους.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πηγή εικόνας:loutraki365.gr

Ένα από τα πιο κλασικά παραμύθια που κάθε γιαγιά αφηγήθηκε στο εγγόνι της. Η θλιβερή ιστορία του μέγιστου Δανού παραμυθογράφου Κρίστιαν Άντερσεν, από το 1845 που εκδόθηκε, μέχρι και σήμερα, έχει καταφέρει να μεταλαμπαδεύσει σε μικρούς και μεγάλους δεκάδες αρετές, όπως αυτήν της αγάπης για τον συνάνθρωπο, την αξία και την εκτίμηση στα μικρά πράγματα, ακόμη κι αν αυτά περιορίζονται στη ζεστασιά ενός σπιτικού και στην αγκαλιά από ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Ο Καρυοθραύστης- Π.Ι.Τσαϊκόφσκι

Πηγή εικόνας: nikolatos.eu

Πρόκειται για μπαλέτο που συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι το 1892, ενώ τη μουσική σύνθεση συνόδευσε η ιστορία του Ε. Τ. Α. Χόφμαν , Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών. Το παραμύθι επικεντρώνεται γύρω από έναν ξύλινο στρατιώτη που λειτουργεί και ως καρυοθραύστης. Η κάτοχος του, Κλάρα, ερωτεύεται με τρόπο παράδοξο τον χαρακτήρα που έπλασε στον ύπνο και στη φαντασία της, πίσω από τη φιγούρα η οποία ήταν δώρο του νονού της. Από την μικρή πόλη της Γερμανία όπου ζει η Κλάρα με την οικογένεια της, ξαφνικά βρίσκεται σε νέες, τρελές περιπέτειες με τον αγαπημένο της στρατιώτη. Τα πάντα ωστόσο ανατρέπονται όταν πλέον ανήμερα Χριστούγεννα, το μικρό κορίτσι ξυπνά και στο πλάι της, πέρα από τους γονείς της, υπάρχει μόνο ένα ξύλινος Καρυοθραύστης.

Το έλατο- Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Πηγή εικόνας: mycomicshop.com

Άλλο ένα μεγαλειώδες παραμύθι από τον Δανό συγγραφέα και ποιητή. Η ιστορία του μικρού έλατου που ανυπομονούσε να το κόψουν για να στολίσει ένα όμορφο σπιτικό, στέκεται ικανή να αγγίξει τη τρυφερή καρδιά κάθε παιδιού. Παράλληλα όμως εξηγεί στα παιδιά με τρόπο μοναδικό πως κάθε τι έχει τον καιρό του και πρέπει ο καθένας να ζει και να απολαμβάνει τη στιγμή. Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι που προσωποποιεί τα έλατα, δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 1844, μαζί με την Βασίλισσα του Χιονιού.

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία- Κάρολος Ντίκενς

Χριστουγέννων
Πηγή εικόνας: audiobookstore.com

Γνωστή και ως Το Πνεύμα Των Χριστουγέννων, η ιστορία του γερογρουσούζη Σκρουτζ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά. Μια ιστορία για τη ζωή και την σπουδαιότητα της! Η τσιγγουνιά, η φτώχεια, η ανοιχτή καρδιά, η οικογένεια είναι μόνο μερικά από τα ηθικά και κοινωνικά θέματα που διαπραγματεύεται η νυχτερινή εμπειρία του Σκρουτζ, έχοντας για συντροφιά φαντάσματα του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Η νουβέλα του Άγγλου Ντίκενς, εκδόθηκε το 1943 και κατευθείαν αναγνωρίστηκε η συγγραφική αξία της από κοινό και κριτικούς.

Η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα- Clement Moore

Χριστουγέννων
Πηγή εικόνα: amazon.com

Ένα ποίημα που γράφτηκε το 1822 από τον Moore για να το διαβάσει στα παιδιά του, έγινε τελικά ένα από τα πιο κλασικά παραμύθια των Χριστουγέννων. Λέγεται μάλιστα πως πρόκειται για την πρώτη αναφορά στον Άγιο Βασίλη και όλο τον μύθο που τον περιστοιχίζει. Συγκεκριμένα ένας άλλος τίτλος του παραμυθιού είναι A Visit from St. Nicholas. Ουσιαστικά ο Moore εμπνέεται και αφηγείται μια νύχτα, παραμονής Χριστουγέννων, όπου ο Άγιος Νικόλαος επισκέπτεται ένα σπίτι και γεμίζει τις κάλτσες με δώρα. Η συνέχεια είναι όπως όλοι πλέον γνωρίζουν την παράδοση για τη νύχτα αυτή.

Η μαγεία των παραμυθιών είναι σπουδαίο συστατικό για την παιδική ευτυχία. Τα παιδιά δίχως αυτά θα ήταν μάλλον φτωχά, και όχι φτωχά όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα, αλλά όπως ο γέρο-Σκρουτζ, φτωχά στο πνεύμα και στη σκέψη. Η περίοδος αυτή των Χριστουγέννων, ας σταθεί ακόμη μια αφορμή για να διδαχθούν τα παιδιά αρετές που πλέον φθίνουν και τείνουν να εξαφανιστούν.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

www.wikipedia.org

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας σε FacebookInstagram και  Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project