Mechanimal

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Οι Mechanimal, το πειραματικό industrial darkwave (και όχι μόνο) πρότζεκτ του Γιάννη Παπαϊωάννου, κυκλοφόρησε, μέσω της Inner Ear, το πέμπτο ελληνόφωνο άλμπουμ «Θόρυβος». Έχουν προηγηθεί το ομότιτλο «Mechanimal» που κυκλοφόρησε το 2012, το «Secret Science» του 2014, το «ΔΠΔ» του 2016 και το «Crux» του 2019. Άλλη μια δουλειά προσεγμένη, εμπνευσμένη. Στον δίσκο συναντάμε ηλεκτρικές κιθάρες, darkwave μίνιμαλ αισθητική, spoken words, techno στοιχεία, synthesizers και χορευτική διάθεση σε αρκετά κομμάτια.

«Κόκκινη η ποίηση τρέχει»

Παίζοντας στο repeat τον δίσκο την τελευταία εβδομάδα νιώθω ότι ακούω ένα μεγάλο επαναστατικό και σκοτεινό ποίημα, γραμμένο από την Αγγελική Βρεττού και απαγγελμένο από την επιβλητική φωνή της Θέκλας Τσελέπη. Τη μουσική σκηνοθεσία αυτού του ποιήματος στήνει ο Παπαϊωάννου με τη μουσική του. Ο δίσκος ξεκινάει με το κομμάτι «Κόκκινη ποίηση τρέχει»: ποίηση, synthesizers, ηλεκτρονικά beats δίνουν το σήμα για την έναρξη του μουσικού και ποιητικού χείμαρρου που θα ακολουθήσει.

«Άδειο περιεχόμενο, κενό και αδιάφορο»

Στη συνέχεια ακολουθούν το «Κοιτάζω τις σκιές στους τοίχους», ακούμε μια σκοτεινή ιστορία, για αυτούς που νιώθουν μόνοι, χαμένοι και παρείσακτοι.

Και πάντα εγώ
Ακολουθώ κρυφά,
Γιατί ήμουν και θα είμαι μια παρείσακτη.

Μια ψεύτικη φιγούρα με σάρκα και οστά ανάμεσά τους,
Δεν θα με έκαναν ποτέ παρέα
Και θα ακουγόμουν βρόμικη στη συντροφιά τους.

«Υπέρ της επανάστασης που σκίζει»

Στο σκοτεινό και χορευτικό «Εμπρός!» εξελίσσεται με spoken words η αφήγηση ενός θυμωμένου και αποφασιστικού ποιητικού μανιφέστου. Το δικό μου αγαπημένο κομμάτι. Οι αναπαραστατικές δυνατές εικόνες, ο γρήγορος ασφυκτικός και ηλεκτρονικός ήχος πλέκουν ένα πολιτικό ποίημα. Μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας το κομμάτι το ποίημα «Επανάσταση» από τη συλλογή τα αναρχικά (1979) του Τόλη Νικηφόρου:

[…]
η επανάσταση κυνηγάει τη χίμαιρα
 
είναι ένα ποίημα με όπλο
 
μια μήτρα γεμάτη σπέρμα
 
ένας έρωτας της αρμονίας τού γίγνεσθαι
 
κι ακόμα είναι
 
ψωμί για τα παιδιά του κόσμου

 

«Και φορτωμένα όνειρα στις τρυφερές πλατούλες»

Στο χαμηλότονο και ατμοσφαιρικό «Συνήθιζαν Έξω Της Οικίας Μου» η ένταση πέφτει, υπάρχουν αργά tempo και τρυφερά spoken words. Η ώριμη στιχουργική φωνή γυρνά πίσω στην αθωότητα των παιδικών μας χρόνων και στην βίαιη αποκοπή μας από αυτή. Στα κυνηγημένα όνειρα που εγκλωβίστηκαν εσαεί στην παιδική τους ηλικία.

Συνήθιζαν έξω της οικίας μου να περνούν,
Φανταστικά παιχνίδια παίζοντας,
Χωρίς ποτέ να θορυβούν,
Θολά παιδάκια πτώματα.

Ακίνητα,
Aμίλητα,
Aγέλαστα
Και φορτωμένα όνειρα στις τρυφερές πλατούλες,
Φτερούγιζαν ασθμαίνοντας
Τη σκονισμένη άπνοια της μέρας.

«Μελαγχολίας εμβατήριο συνθέτω»

Ακολουθεί το πιο ποστ πανκ κομμάτι «Τρέλα». Τα ρυθμικά και ηλεκτρονικά κομμάτια «Θαυμάσια που είσαι όταν χορεύεις» και «Θόρυβος» έρχονται να συμπληρώσουν τη σκοτεινή ιστορία που έχει προηγηθεί. Την πιο δυνατή ιστορία την ακούμε στο «Είναι το φάντασμα», εκεί, ρυθμικά beats, τσέλο, βραχνιασμένη και εξομολογητική φωνή της Θέκλας Τσελέπη αφηγούνται «την ιστορία της βιασμένης αδερφής μας». Δυνατό, σπαρακτικό, καταγγελτικό, άκρως ποιητικό κομμάτι:

Δυστυχώς,
Η παράσταση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ
Γιατί στα παρασκήνια η πρωταγωνίστρια μαριονέτα,
Όπως με μικροσκοπικά, χωρίς πολύ μελάνι, γράμματα
Έγραψαν οι φυλλάδες της τότε εποχής,
Κακοποιήθηκε με βαναυσότητα από τον συμβατικό,
Αδαή πατέρα,
Δάσκαλο, εραστή και φίλο.

Ή, εν κατακλείδι, από όποιον είχε έστω και λίγη εξουσία.

Το αποτέλεσμα κινητική δυσλειτουργία
Των εγκεφαλικών βιδισματόμορφων κυττάρων
Ενός εύπλαστου και συνάμα παιδικού,
Πολύχρωμου ευφάνταστου μυαλού.

Ο «Θόρυβος» των Mechanimal είναι μια κυκλοφορία προσεγμένη και καλοδουλεμένη, θέλει όμως πολλές ακροάσεις, μπορεί ο ελληνικός στίχος να ανοίγει έναν πιο άμεσο διάλογο με τον Έλληνα ακροατή, αλλά το σκοτεινό ποιητικό υπόβαθρο καθιστά τον δίσκο υποβλητικό και βραδείας καύσεως. Ακούστε πολλές φορές και υπεύθυνα.

Θόρυβος (Noise) by Mechanimal


άλμπουμ του μήνα | 2021:


Παρόμοια άρθρα:

Για περισσότερη έμπνευση ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.