Είναι γεγονός πως όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την αργία της 28ης Οκτωβρίου η οποία φέτος έπεφτε Παρασκευή. Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που έχουν ξεχάσει δυστυχώς το πραγματικό νόημα αυτής της ημέρας. Ειδικά οι νεότερες γενιές δεν γνωρίζουν ακόμα και τα πιο βασικά γεγονότα που συνέβησαν τον προηγούμενο μόλις αιώνα για να είναι εκείνοι σήμερα ελεύθεροι.

Πράγματι όλα αυτά ακούγονται πλέον στα αυτιά μας σαν ένα τρομακτικό παραμύθι που θα μας διάβαζε κάποιος πριν κοιμηθούμε. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Άνθρωποι τότε έδωσαν όλη τους τη ζωή, θυσίασαν τον εαυτό τους για τα ιδανικά τους και δεν χαρίστηκαν σε τίποτα και σε κανέναν.

Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που δεν δείλιασαν να ξεκινήσουν να αναχαιτίσουν την εισβολή χιλιάδων Ιταλών που ξεκίνησε ήδη από τις 5.30 π.μ της 28ης Οκτωβρίου, στην Ήπειρο και στην Πίνδο. Οι Ιταλοί με σαφώς πιο ισχυρό και προηγμένο εξοπλισμό από αυτό της πάμφτωχης και ταλαιπωρημένης τότε Ελλάδος.

Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που ενέπνευσαν τον Ουίνστων Τσώρτσιλ να πει την πασίγνωστη φράση: «Οι Έλληνες δεν πολεμάνε σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες». Ο ίδιος ο Χίτλερ είπε: «Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω νά διαπιστώσω ότι μόνον οί Έλληνες, εξ” όλων τών αντιπάλων οί οποίοι μέ αντιμετώπισαν, επολέμησαν μέ παράτολμον θάρρος καί υψίστην περιφρόνησιν πρός τόν θάνατον…».

Εκεί πάνω στα βουνά της Ηπείρου και, στο ιστορικό πλέον, Καλπάκι έγινε η πρώτη επίθεση από του Ιταλούς και σηματοδοτείται η απαρχή του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Φυσικά η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων αρχικά σηματοδοτήθηκε από το εξίσου ιστορικό «ΟΧΙ» της Ελλάδας προς τους Ιταλούς που ζητούσαν μέσω τελεσιγράφου από την Ελλάδα να παραδοθεί αλλιώς οι συνέπειες θα ήταν οδυνηρές. Το τελεσίγραφο αυτό έχει διασωθεί σήμερα στο πολεμικό μουσείο Καλπακίου.

ΟΧΙ

Για να καταλάβουμε την επιμονή των Ελλήνων σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία.

Πόσες ημέρες κράτησε η άμυνα των άλλων χωρών και πόσο των Ελλήνων ;
Ελλάς : 219
Νορβηγία : 61
Γαλλία : 43 (Η υπερδύναμη της εποχής)
Πολωνία : 30
Βέλγιο : 18
Ολλανδία : 4
Γιουγκοσλαβία 3
Δανία : 0 μέρες.[(Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν
μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής
παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ)
Τσεχοσλοβακία : 0
Λουξεμβούργο : 0

Οι Ιταλοί παρόλο που υπήρξαν πολύ περισσότεροι δεν ήταν συνηθισμένοι στα άγρια και άγονα βουνά της Ηπείρου ούτε στο τσουχτερό κρύο. Ο χειμώνας το 1940 ήρθε νωρίτερα και ήταν πιο δριμύς από ποτέ. Οι Έλληνες όμως ήταν μαθημένοι και στο να στερούνται το φαγητό ως φτωχός λαός και να αντέχουν τις αντιξοότητες. Ο άγριος καιρός και οι ασταμάτητες βροχές στα τέλη του Οκτωβρίου φαίνονταν να είναι με το μέρος των Ελλήνων καθώς η λάσπη που δημιουργούσαν ακινητοποιούσαν τα τεθωρακισμένα των Ιταλών. Φυσικά οι Έλληνες δεν διέθεταν τεθωρακισμένα.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τιμητικά και το όνομα του υποστράτηγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, του διοικητή της VΙΙΙ Μεραρχίας ο οποίος οργάνωσε και εμψύχωσε τους Έλληνες για να διεξάγουν αυτό το μεγάλο και ψυχοφθόρο έργο για την σωτηρία της πατρίδας τους. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι ότι ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος ως μόνιμος υπαξιωματικός δεν θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να φτάσει στο αξίωμα τους υποστράτηγου. Η αφοσίωση τους όμως στην πατρίδα έπρεπε να τιμηθεί και με το παραπάνω.

Καλπάκι

Πλέον κάθε χρόνο έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναβιώσουμε ξανά όλα όσα συνέβησαν εκείνη την κρίσιμη εποχή. Κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου αποδίδονται τιμές, στεφάνια και χειροκροτήματα στους πεσόντες του πολέμου δίπλα στο Μνημείο του Μαχητή. Η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου είναι κάτι που κάθε Έλληνας θα έπρεπε να παρακολουθήσει μια φορά στη ζωή του καθώς πρόκειται για μια καταπληκτική εμπειρία μέσα στην καρδιά της ιστορίας. Ποιος θα μπορούσε εξάλλου να αμφισβητήσει πως είναι προτιμότερο να βλέπεις μπροστά στα μάτια σου να συμβαίνουν τα γεγονότα από το να στα διηγείται κάποιος.

Καλπάκι

Η αναπαράσταση περιλαμβάνει κανονιές, πυροβολισμούς, παρουσίαση ταυτόχρονα στοιχείων σε γιγαντοοθόνη για την καλύτερη κατανόηση του κοινού για όσα συνέβησαν τότε. Διότι, αυτά που εκείνοι τη στιγμή παρακολουθούμε όλοι εντυπωσιασμένοι πρέπει να ξέρουμε πως συνέβησαν πράγματι κάποτε και στοίχησαν και ανθρώπινες ζωές.

iizp545

καλπάκι

Με απογοήτευση θα πω πως λίγα μέσα αναφέρθηκαν στην φετινή αναπαράσταση για τους δικούς τους προφανώς λόγους. Όμως οφείλουμε να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας και όσους θυσιάστηκαν με τόση ανιδιοτέλεια για όλα αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε τόσο δεδομένα. Μέσα από τις παραπάνω και παρακάτω φωτογραφίες ελπίζουμε να αναβιώσετε και εσείς αυτές τις ιστορικές στιγμές που έλαβαν μέρος πριν λιγότερο από εκατό χρόνια και να ξαναθυμηθείτε την πραγματική σημασία της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Εξάλλου λένε πως «δεν υπάρχει χειρότερη καταδίκη για ένα έθνος από τη λησμονιά».

Καλπάκι

Αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό:

5pclzaa bhum5se bkgnddw ovhwbg4 tgbwvrk vce7qr8 yceisrcΚαλπάκι

Επιμέλεια: Σταυρούλα Πολλάτου

Φωτογραφίες: Σταυρούλα Πολλάτου

3

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.