Οι Magic de Spell ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1980 με βασική σύνθεση τον Θοδωρή Βλαχάκη στα ντραμς, τον Γιώργο Σκαρλάτο στην κιθάρα και τον Αλέξη Κυριακάκη στην φωνή. Στην αρχή το συγκρότημα είχε αγγλόφωνο στίχο αλλά το 1993 μετά την αποχώρηση των δύο βασικών μελών του, δηλαδή τον Γιώργο Σκαρλάτου και Αλέξη Κυριακάκη και την προσθήκη του Νίκου Γεωργούλη στην κιθάρα, του Νίκο Μαϊντά και του Ηλία Ασλάνογλου στα φωνητικά, πλέον άρχισαν την ελληνόφωνη περίοδο τους.

Οι Magic de Spell σχηματίστηκαν όταν ο Θοδωρής Βλαχάκης μαζί με τον τότε συμφοιτητή του και πρώτο τραγουδιστή του γκρουπ Αλέξη Κυριακάκη, βάλανε αγγελία στο περιοδικό «Μουσικό Εξπρές». Έτσι βρήκανε τον μπασίστα Γιώργο Σκαρλάτο και ξεκίνησαν. Επειδή δεν υπήρχαν τότε προβάδικα studios, είχαν νοικιάσει ήδη ένα περίεργο κτίσμα στο Μπραχάμι. Ήταν υπόγειο χωρίς ισόγειο… Το είχαν για στάβλο! Καθαρίσαν και ξεκίνησαν! Εκεί διαμορφώθηκαν τα πρώτα τραγούδια τους.

Υπήρξαν αρκετές ανακατατάξεις, με τις πιο σημαντικές την αποχώρηση του Ηλία Ασλάνογλου το 1997 και την ένταξη του Κώστα Βούλγαρη στην φωνή. Οι Magic de Spell έχουν γράψει αρκετές επιτυχίες και έχουν μελοποιήσει αρκετά ποιήματα γνωστών συγγραφέων όπως της Κατερίνας Γώγου (Εμένα οι φίλοι μου είναι) και του Κώστα Καρυωτάκη (Gala), αλλά και όχι τόσο γνωστών όπως του Δημήτρη Ποντίκα (Έρχονται οι άνθρωποι, Το τόξο των φτωχών, Η μόνη πατρίδα) και άλλων.

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης

1) Πως έγινε η μετάβαση της μπάντας από αγγλόφωνο σε ελληνόφωνο στίχο?
MDS: Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, κάποιοι από εμάς, είχαμε τις αντιρρήσεις μας, για το αν θα έπρεπε να συνεχίσουμε να γράφουμε τραγούδια στα αγγλικά. Θέλαμε να δοκιμάσουμε να εκφραστούμε στιχουργικά στη γλώσσα μας. Με μεγαλύτερη αμεσότητα δηλαδή. Υπήρχε όμως και η αντίθετη άποψη από κάποια μέλη της μπάντας, που ήθελαν να παραμείνουμε αγγλόφωνοι. Για να μην τσακωθούμε, προς το τέλος της δεκαετίας, δημιουργήσαμε δυο παράλληλα project. Τους «Alice In A Nightmare» με αγγλικό στίχο και τα «Παιδιά του ήλιου» με ελληνικό. Κυκλοφόρησαν έτσι, δυο βινύλια album. Στις αρχές των 90’s, σκεφτήκαμε τη σολομώντεια λύση, το νέο LP των Magic de Spell, να είναι από τη μία όψη ελληνόφωνο και από την άλλη αγγλόφωνο. Ευτυχώς δεν πρόλαβε να συμβεί αυτό, γιατί ο JJ Brunel, μπασίστας των «Stranglers» και μελλοντικός παραγωγός του δικού μας «Διακοπές στο Sarajevo», ξεκαθάρισε τα πράγματα, λέγοντάς, ότι κάνει παραγωγές μόνο σε μπάντες που τραγουδούν στη δική τους γλώσσα. Όπως δηλαδή, έκαναν και οι Stranglers στην Αγγλία. Μ’ αυτό τον τρόπο, εμείς του ελληνόφωνου, κυριαρχήσαμε. Και δε μετανιώσαμε ποτέ!

2) Η ροκ μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική αδικία και τις επαναστάσεις. Θεωρείτε ότι η πολιτική καθορίζει την ροκ σκηνή?
MDS: Μπορεί να πει κανείς, ότι η πολιτική καθορίζει τα πάντα. Ακόμη και το «απολιτίκ», είναι μια πολιτική θέση! Το rock, ήταν πάντα συνδεδεμένο με την αμφισβήτηση, άρα επαναστατικό, αντικομφορμιστικό και εναντίον κάθε μορφής καταπάτησης δικαιωμάτων.

3) Είστε ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα. Πως αισθάνεστε όταν αλλάζουν τα μέλη της μπάντας σας και έχετε σκεφτεί ποτέ να αποχωρήσετε?
MDS: Ποτέ δεν είναι ευχάριστο να αλλάζουν μέλη της μπάντας. Είναι όμως αναπόφευκτο να συμβαίνει, όταν μιλάμε για πορεία αρκετών δεκαετιών μέχρι σήμερα. Και μάλιστα στην Ελλάδα, που τα πράγματα ήταν πάντα περίεργα σ’ αυτό το χώρο. Συμβαίνει σε όλες τις μπάντες, αλλά και στις καλύτερες οικογένειες! Και όχι, δε σκεφτόμαστε να αποχωρήσουμε. Έχουμε μπροστά μας, άλλα σαράντα χρόνια πορείας! Την αισιοδοξία μας αυτή, την αντλούμε από τον κόσμο στις συναυλίες μας.

Φωτογράφιση : Γιάννης Μωυσιάδης

4) Σε αρκετά τραγούδια χρησιμοποιείτε την ποίηση όπως στο κομμάτι ορόσημο «Εμένα οι φίλοι μου είναι» της Κατερίνας Γώγου. Πόσο δύσκολο είναι το πάντρεμα της μουσικής με την ποίηση?
MDS: Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, γιατί η μουσική και η απόδοση, πρέπει να είναι αντάξια του ποιήματος. Το «Εμένα οι φίλοι μου», μας χαρακτηρίζει πια και είμαστε περήφανοι που μπορέσαμε να αποδώσουμε Κατερίνα Γώγου με τέτοιο τρόπο, ώστε το συγκεκριμένο τραγούδι να εκφράζει τουλάχιστον δυο γενιές μέχρι σήμερα. Όπως ξέρετε, στη συνέχεια μελοποιήσαμε Κώστα Καρυωτάκη, Πάμπο Φιλίππου, Ελευθερία Αναγνωστάκη Τζαβάρα, Δημήτρη Ποντίκα, Γιώργο Χρονά και Roque Dalton από το Ελ Σαλβαδόρ. Αυτό τον καιρό, είμαστε στο στούντιο και δουλεύουμε πάνω στο «Είμαι» του κύπριου Ιάσωνα Σταυράκη. Ένα βραβευμένο ποίημα που μας αγγίζει βαθιά.

5) Το 2014 συνεργαστήκατε με τον Γιάννη Παλαμίδα στον δίσκο «Πρόγονε Πίθηκε Εσύ τι λες? ». Το κομμάτι « Το τόξο των φτωχών», τελειώνει με την φράση 21st century darkness. Που πιστεύετε ότι οδηγείται ο 21ος αιώνας?
MDS: Το «Τόξο των φτωχών», είναι η μελοποίηση μας στα προφητικά λόγια του αξέχαστου φίλου μας Δημήτρη Ποντίκα. Και είχαμε την τύχη, τη φράση «21st century darkness» στο τέλος του τραγουδιού, να την αποδώσει με εκπληκτικό τρόπο ο Γιάννης Παλαμίδας. Μιλάμε λοιπόν για τη σκοτεινιά του 21ου αιώνα, που μας οδηγεί στην είσοδο ενός νέου μεσαίωνα. Μακάρι οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποτρέψουν αυτή την καταστροφική πορεία. Οι ποιητές έχουν μιλήσει και έχουν πληγωθεί γι’ αυτό.

6) Είχατε συμμετάσχει μαζί με τις Μουσικές Ταξιαρχίες και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας και ξένης μουσικής στο Φεστιβάλ στο ΆΚΤΙΟ το 1984. Πως ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς?
MDS: Ήταν το πρώτο μεγάλο φεστιβάλ που συμμετείχαμε και έμελλε να μείνει στην ιστορία. Καταλαβαίνετε τα συναισθήματά μας. Αρνηθήκαμε να μείνουμε στο ξενοδοχείο και κατασκηνώσαμε στο συναυλιακό χώρο. Δε θέλαμε να χάσουμε ούτε λεπτό από τις 42 ώρες non stop live! Το προηγούμενο από εμάς γκρουπ, δεν τα πήγε και τόσο καλά με τον κόσμο και οι πιο ψύχραιμοι απέτρεψαν τη μαζική συμπλοκή, που φαινόταν να έρχεται. Όταν ήρθε η σειρά μας και ανεβήκαμε στη σκηνή, η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Ξαφνικά, ένας πιτσιρικάς όρμησε πάνω, άρπαξε το μικρόφωνο και φώναξε: «αφιερωμένο σ’ όλα τα πανκιά των Ιωαννίνων»! …και ξεκίνησε το πανηγύρι! Όλοι άρχισαν να στροβιλίζονται και να χοροπηδούν με τους ήχους του τραγουδιού μας “Religion Uber Alles”.

 

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης

7) Ποια είναι τα πιο περίεργα περιστατικά που έχουν συμβεί στις συναυλίες σας?
MDS: Τι να πρωτοθυμηθούμε! Κάποιο πιτσιρικά στη Θεσσαλονίκη, που μέχρι το τέλος της συναυλίας, νόμιζε ότι είμαστε οι Going Through; Μια κοπέλα στη Λάρισα που επέμενε ότι εμείς και ο Λευτέρης Πανταζής είμαστε οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες στην Ελλάδα; Από κάτι τέτοια έχουμε κουφαθεί και όχι από τη μεγάλη ένταση του ήχου μας!

8)Πείτε μας περίεργες ιστορίες πίσω από τα τραγούδια σας.
MDS: Το 2004 λάβαμε μέρος σε μια συναυλία ενίσχυσης του Πάνου Τζαβέλλα. Ο φίλος μας Δημήτρης Ποντίκας, αγόρασε το βιβλίο του «Ανταρτορόκ» και μας έφερε σ’ επαφή. Μας είπε πως πρέπει να συμφωνήσουμε, ώστε οι Magic να διασκευάσουν Πάνο Τζαβέλλα. Δώσαμε τα χέρια με τον Πάνο. Έτσι προέκυψε η δική μας διασκευή στον «κυρ Παντελή», που έμελλε να κυκλοφορήσει το 2009, ίδια χρονιά με το θάνατο του Πάνου…. Ευχαριστούμε τη σύντροφό του, Νατάσα Παπαδοπούλου.

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης

9) Ποια είναι τα ευτράπελα που έχουν συμβεί κατά την διάρκεια των συναυλιών σας αλλά και κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων των τραγουδιών σας?
MDS: Φινάλε τραγουδιού, ο τραγουδιστής πηδάει ψηλά, προσγειώνεται και εξαφανίζεται… Υποχώρησαν τα σανίδια της σκηνής. Στο επόμενο τραγούδι, ανέβηκε ξανά στο πάλκο γδαρμένος και ματωμένος και συνέχισε να τραγουδάει. Όσο για μας τους υπόλοιπους, δε συμμεριστήκαμε καθόλου το δράμα του. Ξεκαρδιστήκαμε! χαχα! Αν μπαίνατε ξαφνικά στο studio το 1993, όταν ηχογραφούσαμε ακουστικές κιθάρες για το «Διακοπές στο Sarajevo», θα βλέπατε τον κιθαρίστα μας να ηχογραφεί μέσα στην τουαλέτα! Ο παραγωγός του δίσκου JJ Brunel, είχε αποφασίσει, ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει την καλύτερη ακουστική!!

10) Ποιες είναι οι πιο παράξενες κριτικές που έχετε διαβάσει?
MDS: Αρκετές φορές παλιότερα, όταν υπήρχαν ισχυρά συμφέροντα στις δισκογραφικές, οι κριτικές δεν ήταν ούτε τόσο αθώες, ούτε τόσο «καθαρές»… Αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαβάσει πολλά ανυπόστατα και ανακριβή και για μας, αλλά και πολλούς άλλους.

11) Μας συστήσατε τα καινούρια μέλη της μπάντας σας τον Γιάννη και την Μαρία. Πως μπήκαν στην μπάντα και ποια είναι η ιστορία τους?
MDS: Ο Γιάννης και η Μαρία είναι οι ήρωες του νέου μας τραγουδιού με τίτλο «Γιάννη…». Δυο νέα παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις συνθήκες της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά το σύστημα και η κοινωνία, τα αντιμετωπίζει με τον πιο σκληρό τρόπο. Στο video clip του τραγουδιού, αλλά και σε αρκετές συναυλίες, το ρόλο του Γιάννη και της Μαρίας παίζουν δυο φουσκωτές κούκλες σεξ, για να δείξουμε ποια αντιμετώπιση μας επιφυλάσσουν οι διάφοροι «σωτήρες» που εμπιστευόμαστε…

 

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης

12) Τα παλαιότερα μέλη της μπάντας πως μυήθηκαν στην τέχνη της μουσικής?
MDS: Χεχε! Ήταν δύσκολες εποχές τότε! Τα μουσικά όργανα πανάκριβα, studios για πρόβες δεν υπήρχαν… Ο Θοδωρής ο ντράμερ μας λέει ότι είχε φτιάξει αυτοσχέδια ντραμς, χρησιμοποιώντας πλαστικούς κουβάδες απορρυπαντικών! Όμως, τα μουσικά και κοινωνικά ρεύματα ήταν τόσο ισχυρά και η αγάπη για το ροκ τόσο μεγάλη, που τα δύσκολα γίνονταν εύκολα!

 

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης


13) Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια?

MDS: Ετοιμάζουμε ένα LIVE δίσκο! Προπομπός του, το single “Τέρμα το διάλειμμα (Η μπαμπέσα)», που ήδη κυκλοφορεί…και είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε το τρίτο ζεϊμπέκικο της ιστορίας μας! Ονομάζεται «3ος παγκόσμιος (ΕΔΩ)». Θα περιληφθεί σ’ ένα βινύλιο άλμπουμ – συλλογή, αφιέρωμα στη μνήμη του Σταμάτη Μεσημέρη… Ετοιμάζουμε ένα (ακόμη) νέο τραγούδι με τίτλο «ΕΙΜΑΙ». Πρόκειται για το ομώνυμο ποίημα του κύπριου Ιάσωνα Σταυράκη, που κερδίζοντας το πρώτο παγκόσμιο βραβείο ποίησης το 2018 στην Κροατία, ξαναβγάζει μπροστά την ελληνική ποιητική γλώσσα. Προγραμματίζουμε τις συναυλίες του καλοκαιριού και δυο συναυλίες – έκπληξη για το φθινόπωρο! Δε θα πούμε κάτι άλλο γι’ αυτές, για να διατηρήσουμε την έκπληξη!!

 

Συντάκτες : Αναστασία Όλγα Ποντίκα και Ματίνα Μυτούλα

Φωτογράφιση : Ηλίας Μωραΐτης και Γιάννης Μωυσιάδης

Ευχαριστούμε θερμά τους Magic De Spell για την υπέροχη συνέντευξη που μας

παραχώρησαν!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.