Exclusive Content:

Macramé: από την αρχαία Μεσοποταμία στο Instagram και τη @macramelia_

Η ιστορία της τέχνης των macramé και από που μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς σήμερα.

Τι είναι το macramé;

Macramé
Πηγή εικόνας: weaversbazaar.com

Με τον όρο macramé (στα Ελληνικά: κομποδετική) χαρακτηρίζεται η τέχνη των καλλιτεχνικών κόμπων, σε γεωμετρικά, συνήθως, σχήματα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από την προέλευση της λέξης. Πολλοί εικάζουν ότι πρόκειται για παραλλαγή της λέξης migramah, που σημαίνει «κρόσσι» στα Αραβικά. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι ρίζα της αποτελεί η Τουρκική λέξη makrama, που σημαίνει «πετσέτα». Η ρίζα της λέξης παραμένει σήμερα αβέβαιη.

Το ιστορικό ταξίδι

Τα πρώτα ίχνη του macramé εντοπίζονται στη Βαβυλώνα και στην Ασσυρία, αρχαία βασίλεια της Μεσοποταμίας. Διασωζόμενες τοιχογραφίες αναπαριστούν διακοσμητικά πλεγμένα κρόσσια. Η επίσημη αφετηρία της ιστορίας του, όμως, βρίσκεται στον λαό των Αράβων του 13ου αιώνα. Με τη μετακίνηση των Μαυριτανών (αραβικής, κατά βάση, καταγωγής πληθυσμών) στην Ισπανία, η τέχνη του macramé διαχύθηκε από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Η κομποδετική ξεχάστηκε για τέσσερις περίπου αιώνες, προτού κάνει την εμφάνισή της στη Βικτωριανή Αγγλία του 17ου αιώνα, όπου υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής. Η βασίλισσα Μαίρη, μάλιστα, δίδασκε στις κυρίες των τιμών την τέχνη των macramé, τα οποία μπορούσε κανείς να βρει στα περισσότερα βικτωριανά σπίτια.

Macramé
Πηγή εικόνας: pinterest.com

Σημαντικό ρόλο στη διάδοσή τους έπαιξαν οι ναυτικοί, για τους οποίους αποτελούσε ασχολία, για τον ελεύθερο χρόνο τους στα πλοία. Συνήθιζαν να χειροτεχνούν ζώνες, αιώρες και άλλα αντικείμενα, τα οποία μπορούσαν μετέπειτα να πουλήσουν. Η τεχνική ήταν ευρέως γνωστή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Βρετανούς και Αμερικανούς ναύτες, μέχρι και τον 19ο αιώνα, γεγονός που πιστοποιείται από κείμενα όπως το “The Imperial Macramé Lace Book”, που περιγράφει λεπτομερώς πληθώρα σχεδίων.

Macramé
Πηγή εικόνας: etsy.com

Ύστερα από μερικές δεκαετίες λήθης, η τέχνη γνώρισε και πάλι άνθηση το 1970, ως σύμβολο της Μποέμ ζωής και μόδας. Άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως, όχι μόνο σε κοσμήματα και ενδυματολογικά αξεσουάρ, αλλά και σε κρεμάστρες για φυτά, και λοιπά διακοσμητικά. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, το macramé διατηρεί τη δημοφιλία του.

Που μπορώ να βρω macramé;

 

Σήμερα, η κατασκευή και πώληση χειροτεχνιών κομποδετικής πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του Instagram. Μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο στροφής προς την οικολογία, την ατομική προσπάθεια και επιχειρηματικότητα, αλλά και την αναγνώριση της δημιουργικότητας, εκατοντάδες macramé Instagram profiles έχουν δημιουργηθεί. Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες, ποιοτικούς και οικονομικούς λογαριασμούς είναι αυτός της @macramelia_.

Macramelia
Πηγή εικόνας: macramelia_

Η Κορνηλία Χαλκίδη, το άτομο πίσω από το macramelia_, ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την κομποδετική πριν από ένα χρόνο. Είναι αυτοδίδακτη, αν και στην πορεία καταπιάστηκε με σχετικά σεμινάρια. Κατασκευάζει κοσμήματα, από βραχιόλια και δαχτυλίδια, μέχρι σκουλαρίκια και κολιέ. Ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί της, τη γνωρίσαμε και μας έλυσε μερικές απορίες. Ακολουθεί η σύντομη συνέντευξη:

Τι σου αρέσει στο να φτιάχνεις macramé;

Είναι για μένα μια πολύ δημιουργική χειροτεχνία, ένας τρόπος να δημιουργείς κάτι δικό σου. Προσωπικά μου δίνει μεγάλη χαρά να βλέπω, μετά, το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα είναι και χαλαρωτικό, anti-stress. Όταν το κάνω σκέφτομαι μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Είναι ένας τρόπος να ξεφεύγω όταν είμαι πιεσμένη. Νομίζω αυτό αφορά γενικότερα όποιον ασχολείται με μια χειροτεχνία ή με κάτι χειροποίητο.

Πως αποφάσισες να ξεκινήσεις το macramelia_;

Έβλεπα συχνά στους πάγκους, στο Θησείο, macramé και μου άρεσε πάρα πολύ το πως μπορείς να συνδυάσεις τους κόμπους και να βγάλεις ορισμένα σχέδια, βγάζοντας κάτι αισθητικά ωραίο με τόσους πολλούς τρόπους. Αποφάσισα να ξεκινήσω το καλοκαίρι του 2019 και έκανα τις πρώτες μου απόπειρες βλέποντας βιντεάκια στο YouTube. Ήταν μια πολύ δύσκολη αρχή, γιατί μέσω video είναι δύσκολο να καταλάβεις ακριβώς τη φορά, ή πως πρέπει να πάει ο κόμπος. Με προσπάθεια κατάλαβα το γενικό νόημα και τώρα παρακολουθώ και σεμινάρια που με βοηθούν πάρα πολύ.

Μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και στο Instagram.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Macramelia (@macramelia_) στις


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:
  • Definition of Macramé by Merriam – Webster. Ανακτήθηκε από merriam-webster.com.
  • Modern Macramé: How an Ancient Fiber Art Has Resurfaced as a Beautiful Craft. Ανακτήθηκε από mymodernmet.com.
  • Macrame: A Short History. Aνακτήθηκε από modernmacrame.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...