bartending

Το bartending θέλει ταλέντο, κόπο και φαντασία.Ο Κωνσταντίνος Τσατσίρας έχει περάσει  από τις πιο απαιτητικές μπάρες της Αθήνας (Rakkan, Noel, Amigos, Beluga, Paraiso Terrenal, Bel Rey, Lili Shu). Πλέον εργάζεται για εισαγωγική εταιρεία ποτών σε ρόλο Brand Ambassador & Sales Supervisor. Είναι ιδρυτής του Artia Bee’s ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το Consulting σε Beluga, Paladar & Cozy Cozy. Φέτος μετρά 48 λίστες coctail menu πανελλαδικά.

Η ομάδα του Beasty Press συνάντησε τον Κωνσταντίνο και του έκανε ερωτήσεις σχετικά με την πορεία του, το ελληνικό bartending και τα μελλοντικά του σχέδια. Βέβαια επι της ευκαιρίας, του ζητήσαμε να δοκιμάσουμε κάποια coctails του, τα οποία είναι εξαιρετικά και σας τα προτείνουμε!

1. Μάθαμε ότι κάνεις πολλά και όμορφα πράγματα γύρω από το bartending. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για σένα και τη δουλειά σου;

Σε ευχαριστώ πολύ, αν και η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Δεν τα κάνω μόνος μου, υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων πίσω από όλα αυτά που δίνει τον καλύτερο της εαυτό. Προσωπικά, είμαι δίπλα στις επιχειρήσεις, προσπαθώ να τους παρέχω ό,τι χρειάζονται για να γίνουν πιο καινοτόμες και να δίνουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, είτε μέσω κάποιον παροχών όπως ένα coctail menu, είτε μέσω της εκπαίδευσης, είτε μέσω των προϊόντων.

2. Αλήθεια, πώς έφτασες ως εδώ; Η πορεία σου ήταν εύκολη;

Αρχικά, δεν θα έλεγα ότι έχω φτάσει κάπου ή τουλάχιστον δεν το είδα ποτέ από αυτή την πλευρά. Στην ελληνική αγορά, υπάρχουν αρκετοί καλύτεροι bartenders από εμένα. Από την άλλη βέβαια, αν με ξεχώρισε κάτι, ίσως είναι το ότι πάντα προσάρμοζα την δουλειά μου με την αντίληψη και τα θέλω του κόσμου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την τεχνογνωσία και τα θέλω μου. Όσον αφορά το θέμα πορείας, δεν μπορώ να σου απαντήσω στο εάν ήταν εύκολο ή δύσκολο, δεν τα βλέπω ποτέ έτσι τα πράγματα. Σίγουρα είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά η οποία σε καταπονεί σωματικά και σου στερεί πολλά.

3. Ποια είναι η άποψη σου για το ελληνικό bartending;

Θεωρώ ότι το ελληνικό bartending, βρίσκεται μέσα στην καλύτερη δεκάδα παγκοσμίως, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι διακρίσεις που έχουμε, είτε σε προσωπικό, είτε σε ομαδικό επίπεδο. Πραγματικά, γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι ότι το bartending έκανε αστραπιαία βήματα προς τα εμπρός, αφήνοντας πολύ πίσω την γαστρονομική αντίληψη του ελληνικού κοινού. Βλέπω συναδέλφους να χρησιμοποιούν τεχνικές βιοχημικών, άλλες φορές να μπερδεύουν την δουλειά τους με αυτή του Master Distiller ή του τεχνολόγου τροφίμων και να στρέφονται στην μοριακή ή π.χ σε ζυμώσεις, την ώρα που η μεγαλύτερη μάζα του ελληνικού κοινού δεν καταναλώνει καν υπεύθυνα αλκοόλ ή δεν γνωρίζει πολύ βασικά πράγματα. Όλο αυτό, έχει μεγάλο χάσμα και δεν είναι όσο αποδοτικό θα έπρεπε. Πρέπει να κάνουμε κάποια βήματα πίσω και να πάρουμε τον κόσμο από το χέρι μέσω της απλότητας.

bartending

4. Ποια είναι η σχέση σου με τους συνεργάτες σου στο μπαρ; Είσαι αυστηρός μαζί τους;

Έχω κριθεί πολύ για αυτό αλλά η δική μου οπτική είναι κάπως διαφορετική. Όταν είσαι ο άνθρωπος που κατευθύνει τα πράγματα σε ένα μπάρ σημαίνει ότι οι αποφάσεις σου, οι πράξεις σου και τα αποτελέσματα αυτών κρίνουν το μέλλον μίας επιχείρησης και συνήθως μέσα από αυτές τροφοδοτούνται αρκετές οικογένειες. Για εμένα αυτό είναι ιερό κι αυτομάτως με κάνει υπερπροστατευτικό. Ίσως να πίεσα ανθρώπους που δεν ήθελαν να πιεστούν, ίσως να ήμουν πιο απαιτητικός με κάποιους άλλους, ίσως ο ψυχαναγκασμός μου να ήταν παράλογος ορισμένες φορές. Δεν μπορώ να στο απαντήσω αυτό, θα πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους. Το μόνο που μπορώ να σου απαντήσω από πλευράς μου είναι πως ποτέ δεν ζήτησα από κάποιον να κάνει κάτι που δεν έκανα εγώ ο ίδιος πρώτα, όπως κι ότι κανείς τους δεν πρόκειται να σου πει ότι από την συνεργασία μας δεν έγινε καλύτερος.

Όπως έχει πει και ο James D. Watson « εάν είσαι το πιο ευφυές άτομο στο δωμάτιο, τότε είσαι στο λάθος δωμάτιο».

5. Αν δεν ήσουν bartender, ποια επαγγελματική πορεία θα ήθελες να είχες ακολουθήσει;

Κοίταξε, στην φιλοσοφία μου επικρατεί το να κατευθύνω την ζωή μου εγώ ο ίδιος όσο μου το επιτρέπει, άρα έχω επιλέξει να έχω αυτήν την πορεία και νιώθω πλήρης με αυτή. Παρ’ολα αυτά, το πτυχίο μου αφορά την ηλεκτρονική μουσική τεχνολογία, κάτι το οποίο κάνω και σαν χόμπι όταν μου το επιτρέπει ο χρόνος. Άρα είναι πολύ πιθανό να είχα ασχοληθεί με αυτό.

6. Που επικεντρώνεσαι και τι σου δίνει έμπνευση να δημιουργείς συνεχώς πρωτότυπα coctails και καταλόγους;

Διανύουμε την εποχή του οφθαλμού, οπότε αυτομάτως επικεντρώνομαι σε ό,τι μπορεί να εντυπωσιάσει οπτικά. Όσον αφορά το θέμα έμπνευσης μπορεί να είναι το οτιδήποτε, μία ταινία, μία ιστορία, ένας πίνακας, ένα πετυχημένο προϊόν. Για παράδειγμα πρόσφατα έτυχε να δω ένα ντοκιμαντέρ για την Coco Chanel, το οποίο έκανε αναφορά στο ιστορικό άρωμα Νο5. Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα κι έκανα μια έρευνα γύρω από αυτό. Διάβασα για την ιστορία του, το μύρισα, βρήκα τα χαρακτηριστικά του, έκανα δοκιμές, κι όλο αυτό πήρε την μορφή του σε coctail με τίτλο Coco Chanel No5.

7. Τι έχεις να πεις στα νέα παιδιά που όχι μόνο θέλουν να ασχοληθούν με το bartending αλλά και να ξεχωρίσουν μέσα από αυτό;

Αρχικά, να μην έχουν έπαρση, να πιστεύουν στην ομαδική δουλειά και να καλλιεργούν τον εαυτό τους, είτε μέσω της γνώσης, είτε μέσω της αυτοσυγκράτησης. Είναι μία δουλειά που απαιτεί επανάληψη και πειθαρχία. Όσο κλισέ κι αν ακουστεί, εάν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν μπορείς να του δώσεις διάρκεια.

8. Ποιά είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια;

Δεν έχω, νιώθω ότι αυτό που κάνω με γεμίζει και μου ταιριάζει απόλυτα, άλλωστε με καλύπτει πλήρως η φράση του James D. Watson που λέει « εάν είσαι το πιο ευφυές άτομο στο δωμάτιο, τότε είσαι στο λάθος δωμάτιο». Αυτή τη στιγμή νιώθω ότι βρίσκομαι στο σωστό δωμάτιο. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ, μου μαθαίνουν καθημερινά καινούρια πράγματα, με κάνουν καλύτερο κι έχουμε την ίδια φιλοσοφία, οπότε όλο αυτό με κάνει να νιώθω ικανοποιημένος.

Ευχαριστούμε πολύ τον Κωνσταντίνο Τσατσίρα και του ευχόμαστε να είναι πάντοτε τόσο δημιουργικός!

Μπορείτε να τον βρείτε στο Instagram και το Facebook ή στην επαγγελματική του σελίδα Artia Bees


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.