κρίσεις πανικού

Οι κρίσεις πανικού είναι αγχώδεις διαταραχές που προκύπτουν ξαφνικά και έχουν ακραία και έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Μπορούν να διαρκέσουν από λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες. Το διάστημα αυτό είναι αρκετά επώδυνο για αυτόν που βιώνει μια κρίση πανικού για πρώτη φορά, καθώς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι του συμβαίνει και για ποιον λόγο αισθάνεται κατά αυτόν τον τρόπο. Μερικές φορές η κρίση πανικού έρχεται ξαφνικά, σε ανύποπτο χρόνο, αναπάντεχα. Άλλοτε πάλι έρχεται μετά από μια αρχική περίοδο αυξημένου άγχους, γενικευμένης ανησυχίας, έντασης ή θλίψης.

Συμπτώματα: Τα συμπτώματα μίας κρίσης είναι τόσο έντονα και επώδυνα, ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν για πρώτη φορά κρίση πανικού πιστεύουν ότι έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αυτά ποικίλλουν ανά άτομο και εμφανίζονται τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά

Δύσπνοια-Ζάλη
Τάση για λιποθυμία-Αστάθεια-Μούδιασμα
Τάση για εμετό-Ταχυκαρδία
Εφίδρωση-Ρίγος-Εξάψεις
Αίσθηση έλλειψης οξυγόνου-Φόβος θανάτου
Κλειστοφοβία-Αγοραφοβία
Αίσθηση πως το άτομο οδηγείται στην τρέλα-Αίσθηση απώλειας του ελέγχου. Κατά συνέπεια, πολύ συχνά, αν δεν έχουν ακούσει οι ίδιοι τίποτε για τις κρίσεις πανικού και αν δεν βρεθεί κάποιος που να γνωρίζει και να τους ενημερώσει, αρχίζουν να πηγαίνουν στους γιατρούς και να κάνουν εξετάσεις. Ώσπου κάποια στιγμή, μετά από μια σειρά επισκέψεων σε ιατρεία και νοσοκομεία, εξετάσεων και αναλύσεων, οι ειδικοί να διαγνώσουν ότι δεν υπάρχουν οργανικά αίτια για τα συμπτώματα αυτά και άρα μάλλον πρόκειται για μια κρίση πανικού.

Όταν βρίσκεσαι εν μέσω μιας κρίσης πανικού σίγουρα νιώθεις ότι δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Στην πραγματικότητα όμως, αν επιστρατεύσεις όλες σου τις δυνάμεις και εστιάσεις σε ένα πολύ απλό πράγμα, την αναπνοή σου, θα δεις ότι τα πράγματα θα γίνουν αμέσως καλύτερα. Όταν προσπαθούμε συνειδητά να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εισπνοής και εκπνοής είναι σαν να «διατάζουμε» τους παλμούς μας να πέσουν και το σώμα μας να χαλαρώσει. Ο κύριος στόχος της θεραπείας για τη διαταραχή πανικού είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρίσεων πανικού που έχετε και να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.

  • Αντιμετώπισε το φόβο σου: Το αίσθημα του πανικού που μας κατακλύζει όταν έχουμε μία κρίση, είναι αυτό που τελικά την κάνει πιο έντονη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να  αντιμετωπίσετε έναν φόβο, είναι να τον βιώσετε
  • Ψάξε την πραγματική αιτία που προκαλεί την κρίση πανικού: Συνειδητοποιήστε πως η κρίση δεν οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά σε έντονη ψυχολογική κατάσταση. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας απασχολεί την συγκεκριμένη περίοδο και φροντίστε να το αντιμετωπίσετε εγκαίρως.
  • Ασκηθείτε σωματικά: Δοκιμάστε να βάλετε την τακτική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως εκλύει ενδορφίνες οι οποίες μας ηρεμούν, βοηθούν στον καλύτερο ύπνο και στην καλύτερη αναπνοή. Επιπλέον εκτονώνουν τα υπερβολικά αποθέματα ενέργειας και έντασής μας.
  •  Οι τεχνικές χαλάρωσης που μπορεί να προσφέρει η γιόγκα, η ύπνωση, το χαλαρωτικό μασάζ, είναι δυνατόν να αποβούν πολύ βοηθητικές για τους ανθρώπους που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές.
  • Ζητήστε βοήθεια: Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, ζητήστε την βοήθεια των γύρω σας.

Παρόμοια άρθρα:

Δες τη σελίδα μας στο facebook

Ακολούθησε μας στο instagram

Ενημερώσου για τις δράσεις μας

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.