Υπάρχει κάτι μαγικό με τη ασπρόμαυρη φωτογραφία, έτσι δεν είναι; Η διαχρονική ομορφιά των φωτογραφιών, τα συναίσθημα που διεγείρουν, οι διαφορετικές αντιθέσεις φωτισμού που ζωντανεύουν. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι απαρχαιωμένες και δεν έχουν καμία χρήση στον σύγχρονο κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι τυχαίο πως η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι ακόμα δημοφιλής σήμερα! Σίγουρα, η έγχρωμη λήψη είναι υπέροχη, αλλά μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να φέρει μια νέα προοπτική και αισθητική στις φωτογραφίες σας που δεν μπορούν να εκφραστούν μέσω του χρώματος.

Canon EOS 1000D, f/5.6, 1/500, 55.00 mm, ISO100
Canon EOS 1000D f/5.6, 1/500, 55.00 mm, ISO100

«Το Μαύρο και το Άσπρο δημιουργεί ένα παράξενο ονειρικό τοπίο που ποτέ δεν μπορεί να δημιουργήσει το χρώμα.»

Τζακ Αντόνοφ

Tip 1 : Αποκτήστε έμπνευση

Εδώ είναι ένα προφανές που πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να κάνουν. Αν θέλετε να είστε καλοί με ασπρόμαυρη φωτογραφία, πρέπει να κοιτάξετε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ταινίες για έμπνευση. Παλιά όταν οι άνθρωποι ήταν περιορισμένοι με το χρώμα, έπρεπε να δημιουργήσουν μερικές φανταστικές λήψεις για να γοητεύσουν τους ανθρώπους. Παρακολουθήστε μερικές «vintage» ταινίες και παρόμοιες φωτογραφίες για μερικές ιδέες.

Canon EOS 1000D, f/5.6, 1/500, 21.00 mm, ISO100
Canon EOS 1000D f/5.6, 1/500, 21.00 mm, ISO100

Το καλύτερο από όλα είναι ότι οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες και ταινίες είναι άμεσα διαθέσιμες. Παλιές ελληνικές ταινίες μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο (ακόμα και στο YouTube) και παλιές «vintage» φωτογραφίες είναι μόνο, μια αναζήτηση στο Google μακριά. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην κοιτάξουμε στο παρελθόν πριν εξερευνήσουμε το παρόν.

«Το να βλέπεις στο χρώμα είναι απόλαυση για το μάτι, αλλά το να βλέπεις σε μαύρο και άσπρο είναι απόλαυση για την ψυχή.»

Andri Cauldwell

Tip 2: Δώστε έμφαση στην αντίθεση

Πάντα να τονίζετε την αντίθεση στις φωτογραφίες που τραβάτε. Κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας, σκεφτείτε πώς θα μοιάζει με μαύρο και άσπρο. Ένας φωτεινός ουρανός θα φανεί ενδιαφέρων, όταν έρχεται σε αντίθεση με ένα σκοτεινό αντικείμενο. Έχοντας μια σιλουέτα ενός ατόμου ή ενός αντικειμένου μπροστά από ένα ανοιχτό φόντο θα δημιουργήσει κάποια εντυπωσιακή αντίθεση. Οι αντιθέσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε ασπρόμαυρη φωτογράφιση μόδας. Τραβήξτε μερικές φωτογραφίες και αναζητήστε τα αντίθετα στοιχεία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς μπορείτε να τραβήξετε την τέλεια λήψη.

Canon EOS 1000D, f/7, 1/250, 55.00 mm, ISO 100
Canon EOS 1000D, f/7, 1/250, 55.00 mm, ISO 100

Tip 3: Τραβήξτε σε RAW και κοιτάξτε τις επιλογές της φωτογραφικής μηχανής

Το RAW θα πρέπει να είναι η μορφή της φωτογραφίας που «τραβάτε», εάν είστε επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν γυρίζετε ασπρόμαυρα. Με το RAW μπορείτε να προσαρμόσετε τη φωτογραφία στο μέγιστο των δυνατοτήτων της, αφού απαθανατίζετε ότι βλέπει ο αισθητήρας της μηχανής, χωρίς την παραμικρή συμπίεση (σε αντίθεση με τις πιο διαδεδομένες μορφές πχ. jpg, png, tiff, κλπ)

Συμβουλή: Η κάμερά σας μπορεί να έχει και ασπρόμαυρη επιλογή, η οποία μπορεί να σας δώσει μια καλή ιδέα για το πώς θα μοιάζει η φωτογραφία σε ασπρόμαυρο. Εάν κάνετε ασπρόμαυρη φωτογράφηση λουλουδιών και θέλετε να καταλάβετε την επίδραση του φωτός και το σχήμα που βγαίνει, η ασπρόμαυρη ή μονόχρωμη επιλογή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα.

Tip 4: Πειραματιστείτε με την Έκθεση

H ασπρόμαυρη φωτογραφία πορτρέτου είναι μια καλή επιλογή για να πειραματιστείτε με την αυξομείωση της έκθεσης. Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια της υπερβολικής έκθεσης, οι φωτογραφίες σας μπορούν να προσθέσουν κάποια δραματικά εφέ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό με ασπρόμαυρη φωτογραφία τοπίου. Κάθε φορά που βρίσκω μια φωτογραφία που θέλω να χρησιμοποιήσω για μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, πάντα πειραματίζομαι με διάφορα επίπεδα έκθεσης και βλέπω ποιο αποδεικνύεται το καλύτερο. Επίσης, εξετάστε την έκθεση του φυσικού φωτισμού.

Tip 5: Αναζητήστε μοτίβα

Μια καλή φωτογραφία συνήθως έχει κάποιο μοτίβο. Κάτι που κάνει τα μάτια των θεατών να ακολουθούν το μοτίβο και να αναζητούν περισσότερα μοτίβα. Τα μοτίβα μπορεί να είναι πετρώματα στο έδαφος, λεπίδες από γρασίδι, αυτοκίνητα που πηγαίνουν από αριστερά προς τα δεξιά και οποιοδήποτε άλλο επαναλαμβανόμενο αντικείμενο, υφή ή σχέδιο. Για παράδειγμα, η λήψη μοτίβων σε ασπρόμαυρη φωτογραφία δρόμου μπορεί να κάνει τις εικόνες σας ξεχωριστές και να κάνουν το κύριο θέμα να τραβήξει την προσοχή. Τα μοτίβα λειτουργούν πολύ καλά στη ασπρόμαυρη φωτογραφία, επειδή δεν υπάρχουν χρώματα για να σας αποσπάσουν.

Canon EOS 1000D, f/4.5, 1/500, 24.00 mm, ISO 100
Canon EOS 1000D, f/4.5, 1/500, 24.00 mm, ISO 100

Κατά τη λήψη, αναζητήστε μοτίβα. Εάν το μάτι σας ακολουθεί ένα μοτίβο, αυτό μπορεί να είναι καλό σημάδι ότι πρέπει να τραβήξετε αυτό το πλάνο. Δοκιμάστε το και δείτε τι θα συμβεί.

Tip 6: Πειραματιστείτε με φίλτρα

Χρησιμοποιώντας φίλτρα, μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα φωτός που εισέρχεται στην κάμερα. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για χρήση σε ασπρόμαυρη φωτογραφία τοπίου για να κάνει την εικόνα λίγο πιο σκοτεινή ή να προσθέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίθεση. Για παράδειγμα, έβαλα ένα πολωτή στη φωτογραφική μου μηχανή και τραβάω μια ασπρόμαυρη φωτογραφία τοπίου, οι φωτεινές ενδείξεις θα γίνουν λίγο πιο σκοτεινές και αυτό μπορεί να αντιπαραβάλει ακόμη καλύτερα. Μερικά φίλτρα στην κάμερά σας μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Εάν μια γωνία του πλαισίου είναι φωτεινή, δοκιμάστε να το «πειράξετε» με ένα φίλτρο. Πειραματιστείτε με το φίλτρο ενεργοποιημένο και χωρίς αυτό. Αυτό θα σας επιτρέψει να δείτε ποιες φωτογραφίες θα φαίνονται καλύτερα με ένα φίλτρο και ποιες όχι. Ένας φωτογράφος δεν μπορεί να πετύχει χωρίς κάποιο πειραματισμό, οπότε πειραματιστείτε ελεύθερα.

«Κάποιος βλέπει διαφορετικά με τη έγχρωμη φωτογραφία από το ασπρόμαυρο… εν ολίγοις, η οπτικοποίηση πρέπει να τροποποιηθεί από τη συγκεκριμένη φύση του εξοπλισμού και των υλικών που χρησιμοποιούνται.»

Άνσελ Άνταμς

Tip 7: Χρησιμοποιήστε λογισμικό για να βελτιώσετε τις φωτογραφίες σας

Για ένα τέλειο αποτέλεσμα, πρέπει να επεξεργάζεστε κάθε ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το «Photoshop» και το «Lightroom» μπορούν σίγουρα να σας βοηθήσουν να κάνετε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας ακόμα καλύτερες, αλλά υπάρχουν προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Υπάρχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Silver Effex Pro 2. Πρόκειται για ένα πρόσθετο του το «Photoshop» και το «Lightroom» που βελτιώνει τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας. Βελτιώνει τη φωτογραφική σας διαδικασία μετά την παραγωγή και καθιστά πολύ πιο εύκολο να φτιάξετε μια καλή φωτογραφία. Είναι ένα υπέροχο μικρό εργαλείο για να έχετε. Μία δωρεάν επιλογή ελεύθερου λογισμικού είναι η εφαρμογή RawTherapee. Είναι διαθέσιμη και για υπολογιστές Linux.

Tip 8: Πρόκειται για την έκφραση συναισθημάτων και όχι για την αφαίρεση χρωμάτων

Υπάρχουν μερικές φωτογραφίες που μπορεί να πιστεύετε ότι θα φαίνονται υπέροχες σε ασπρόμαυρες επειδή δεν έχουν αρχικά χρώμα. H αλήθεια είναι ότι η υπέροχη ασπρόμαυρη φωτογραφία έχει να κάνει με την αφήγηση μιας ιστορίας, την ανάδειξη ενός θέματος και την έκφραση συναισθημάτων, χωρίς την απόσπαση της προσοχής των χρωμάτων. Δεν πρόκειται για τη λήψη θεμάτων που δεν έχουν χρώμα στην αρχή.

Rollei RCP S-10, f/7.8, 1/60, 6.30 mm, ISO 240
Rollei RCP S-10, f/7.8, 1/60, 6.30 mm, ISO 240

Tip 9: Μην φοβάστε το Flash

Το Flash είναι λίγο ταμπού κατά τη λήψη φυσικών φωτογραφιών. Ωστόσο, στην ασπρόμαυρη φωτογράφιση, το φλας μπορεί να είναι απαραίτητο. Βλέπετε, το φλας δημιουργεί διάφορες αποχρώσεις του γκρι όταν μετατρέπετε τη φωτογραφία σε ασπρόμαυρη. Αυτό επιτρέπει περισσότερη αντίθεση. Μπορεί να μην το σκέφτεστε πολύ καθώς τραβάτε φωτογραφίες, αλλά κατά την επεξεργασία, το φλας μπορεί να προσθέσει κάποια αντίθεση στη φωτογραφία σας επιδεικνύοντας όλες τις διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι. Δοκιμάστε το και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Τα χρώματα είναι υπέροχα, αλλά μπορούν να προσθέσουν κάποιες περισπασμούς στις φωτογραφίες σας. Η μαγεία της ασπρόμαυρης φωτογραφίας είναι ότι δεν διαθέτει αυτά τα αποσπάσματα χρώματα και σας επιτρέπει να δείτε την αντίθεση και τα μοτίβα που μπορεί να μην έχετε δει σε μια έγχρωμη φωτογραφία.

 

Μπορεί να αναδείξει το συναίσθημα

Rollei RCP S-10, f/7.8, 1/60, 6.30 mm, ISO 240
Rollei RCP S-10, f/3.1, 1/369 6.30 mm, ISO 125

Όταν κοιτάζετε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, μπορεί να σκεφτείτε το διαχρονικό. Αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να τραβηχτεί αυτή τη στιγμή ή πριν από 50 χρόνια. Επίσης, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε πολλά διαφορετικά συναισθήματα που μια έγχρωμη φωτογραφία μπορεί να μην καταφέρει να κάνει.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press