εργασία
the conversation.com

Εργασία είναι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που αποσκοπεί στην παραγωγή και προσφορά ενός προϊόντος, υλικού ή πνευματικού. Μπορεί να είναι χειρωνακτική, πνευματική ή συνδυασμός των δύο. Η καθιστική εργασία ορίζεται ως μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει πολύωρη καθιστή εργασία, σε αντίθεση με την ορθοστατική, η οποία συνοδεύεται από πολύωρη ορθοστασία. Ας δούμε όμως ποια προβλήματα συνοδεύουν την κάθε εργασία και τι μπορούμε να κάνουμε γι’αυτά.

Η ορθοστασία για πολλές ώρες  συμβάλλει στη σημαντική και έντονη μυική κόπωση των κάτω άκρων. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για μακροχρόνιο πόνο στην πλάτη και μυοσκελετικές διαταραχές. Η πολύωρη ορθοστασία μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει επώδυνα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη ή μόνιμες μυϊκές βλάβες. Η ορθοστασία προκαλεί επίσης οίδημα, κιρσούς, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι επιδεινώνει την αρθρίτιδα.

Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Οι άνθρωποι που εργάζονταν σε μόνιμα όρθια στάση έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με όσους δουλεύουν καθιστοί. Αυτό συμβαίνει καθώς η συγκέντρωση του αίματος στα πόδια, επιβάλλει αυξημένη προσπάθεια για την καρδιά ώστε να αντλήσει το αίμα.

-Η εναλλαγή ζεστού και κρύου νερού όταν κάνουμε μπάνιο θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Επιπλέον, η πίεση του νερού προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες του υδρομασάζ.
-Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά μερικά βήματα, αντί να μένετε στατικά όρθιοι σε μία θέση. Αυτό που επίσης βοηθά είναι να ακουμπάτε εναλλάξ τα πόδια μεταφέροντας το βάρος.
-Οι διατάσεις των μυών των κάτω άκρων και του πέλματος αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας συμβάλλουν στο να μειωθεί ο πόνος στο τέλος της ημέρας.
-Τα στενά ρούχα όπως κολλητά τζιν και ζώνες, καθώς και τα τακούνια εμποδίζουν τη φλεβική κυκλοφορία. Καλό θα είναι να προτιμούμε άνετα για το σώμα μας ρούχα, καθώς κι ανατομικά παπούτσια ή αθλητικά. Η άσκηση και το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ευνοήσουμε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Η καθιστή εργασία μπορεί να μην έχει την άμεση σωματική κούραση της ορθοστασίας, προκαλεί όμως με τη σειρά της πολλά προβλήματα υγείας.

 • Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συνηθισμένη πάθηση, στην οποία πιέζεται το μέσο νεύρο στον καρπό. Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από ένα στενό «πέρασμα» στον καρπό που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στο σωλήνα αυτό, ο ασθενής έχει μούδιασμα, πόνο και σε προχωρημένο στάδιο, αδυναμία στο χέρι. Το σύνδρομο εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού πχ. σε χρήστες ηλεκτρονικού υπολογιστή.
 • Χαρακτηριστικά συμπτώματα που παρουσιάζονται στη περιοχή του αυχένα είναι ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες και η δυσκαμψία. Η κλίση του κεφαλιού προς την οθόνη του υπολογιστή ή η συστροφή για να σταθεροποιήσει ο εργαζόμενος το τηλέφωνο μεταξύ του ώμου και του αυτιού του, αποτελούν κινήσεις που ασκούν πίεση στο λαιμό του.
 • Η πολύωρη εργασία στο γραφείο χωρίς διαλείμματα, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση των βαθιών φλεβών. Η φλεβική ανεπάρκεια προκαλεί συμφόρηση του αίματος σε διαφορετικές περιοχές του σώματος ή στο αίμα. Ένας θρόμβος μπορεί εύκολα να μπλοκάρει τη λειτουργία ενός ζωτικού αιμοφόρου αγγείου στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στον εγκέφαλο.
 • Η απουσία άσκησης αποδυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην οστεοπόρωση, μια πάθηση κατά την οποία τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα. Επειδή η οστεοπόρωση δεν έχει συμπτώματα τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτή και το διαπιστώσουν αφού σπάσουν κάποιο οστό. Οι πολλές ώρες καθιστικής εργασίας σκληραίνουν διάφορα μέρη της σπονδυλικής στήλης, ενώ η απουσία κίνησης προκαλεί αδράνεια και σκλήρυνση των συνδέσμων. Το καμπούριασμα της πλάτης είναι επίσης κάτι που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη.
 • Οι άνθρωποι που περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθιστοί κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, παράγοντες του οποίου είναι η υψηλή κακή χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η υπέρταση. Όλα αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι μύες καίνε λιγότερο λίπος, επειδή είστε λιγότερο ενεργοί. Αυτό οδηγεί σε αύξηση στην κυκλοφορία των λιπαρών οξέων και της χοληστερόλης στην καρδιά αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  -Διατηρούμε απόσταση 45-75 εκ. ανάμεσα στα μάτια μας και την οθόνη του υπολογιστή. Τα γόνατα πρέπει να βρίσκονται σε ορθή γωνία σε σχέση με τους γοφούς, όχι ψηλότερα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με το ύψος του πληκτρολογίου σε σχέση με τους αγκώνες. Οι μηροί σε οριζόντια θέση κι οι ώμοι με κλίση προς τα κάτω. Χρησιμοποιούμε στήριγμα για την οσφυική περιοχή.
  Περπατάμε μέχρι τη δουλειά, αν είναι κοντά αντί να πάρουμε το αυτοκίνητο κι ως το γραφείο του συναδέλφου μας αντί να τηλεφωνήσουμε . Γενικά, κάνουμε μακρύτερους περιπάτους σε τακτική βάση
  Κάνουμε μια βόλτα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή τρώμε εκτός γραφείου, αντί μπροστά από την οθόνη. Προετοιμάζουμε κάποιο γεύμα από το σπίτι, ούτως ώστε να μην πέσουμε στη παγίδα του να παραγγείλουμε κάτι ανθυγιεινό απ’έξω
  -Προτιμάμε τα σκαλιά και όχι το ασανσέρ. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να αναζητήσετε τα desk petals. Ουσιαστικά, πρόκειται για πετάλια, τα οποία μπορείτε να τα τοποθετήσετε κάτω από το γραφείο σας. Έτσι, κάνετε ποδήλατο όσο πληκτρολογείτε ή μιλάτε στο τηλέφωνο.


  Παρόμοια άρθρα:

 • Δουλειά από το σπίτι: Τρόποι για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί
 • Οι δυσκολίες της τηλεκπαίδευης και της τηλεργασίας
 • Ο εγκέφαλος και το σώμα των ατόμων που περπατάνε αργά γερνούν γρηγορότερα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.