Judas and the Black Messiah

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Το ιστορικό δράμα «Judas and the Black Messiah», κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες (12 Φεβρουαρίου). Έχοντας αποσπάσει θετικές κριτικές και δύο υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες πάει με φορά προς τα Όσκαρ.

Πρωταγωνιστούν: LaKeith Stanfield, Daniel Kaluuya, Jesse Plemons

Σκηνοθεσία: Shaka King

Υπόθεση

Στη δεκαετία του 1960, ο Fred Hampton, ένας νέος και χαρισματικός ακτιβιστής, γίνεται πρόεδρος του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων, γεγονός που τον τοποθετεί άμεσα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, του FBI και της τοπικής αστυνομίας του Σικάγο. Προκειμένου να σταματήσουν την επερχόμενη εξέγερση οι Αρχές θα χρειαστούν κάποιον πληροφοριοδότη μέσα από το κόμμα.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η ταινία ξεκινά με τον Bill O’ Neal (LaKeith Stanfield) να κάνει έφοδο σε ένα μπαρ ως πράκτορας του FBI για να συλλάβει έναν πελάτη. Πολύ γρήγορα όμως, γίνεται αντιληπτή η πραγματική του ταυτότητα. Πρόκειται για έναν ληστή αυτοκινήτων τον οποίο έπειτα από λίγα λεπτά η αστυνομία καταφέρνει να συλλάβει. Ο αστυνομικός Ray Mitchell (Jesse Plemons) του δίνει δύο επιλογές. Είτε να καταδικαστεί για το αδίκημα που διέπραξε, να παραστήσει έναν ομοσπονδιακό πράκτορα, είτε να γίνει μυστικός πληροφοριοδότης εντός του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και να βοηθήσει την αστυνομία να φυλακίσει τον αρχηγό τους.

Judas and the Black Messiah

Πρόεδρος του κόμματος, ο Fred Hampton (Daniel Kaluuya). Μια ηγετική προσωπικότητα που κατάφερε να συσπειρώσει μεγάλο μέρος των Αφροαμερικανών του Σικάγο και να δημιουργήσει ένα κλίμα επανάστασης. Θέτει τον Bill O’ Neal υπεύθυνο ασφαλείας του κόμματος και από το σημείο αυτό η ιστορία αρχίζει να περιπλέκεται και να αποκτά μια αναπάντεχη τροπή.

“I am a revolutionary”

Στην πραγματικότητα η ταινία αναδεικνύει περισσότερο τη δράση του O’ Neal ως μυστικού πράκτορα, πάρα εκείνη του Fred Hampton. Βλέπουμε τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος, ο οποίος «γίνεται ένα με το κόμμα» αλλά πρέπει να το προδώσει για να μην φυλακιστεί ο ίδιος. Τι είναι πιο σημαντικό; Η ανάγκη για ατομική ελευθερία ή ο σκοπός ενός κινήματος για την εξασφάλιση καλύτερης ζωής για τους συνανθρώπους σου;

Στα αδύναμα σημεία

Η ταινία διαρκεί 2 ώρες και χαρακτηρίζεται από αργή ροή. Δεν κουράζει, ωστόσο δεν το αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό, προκειμένου να σκιαγραφήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους κεντρικούς χαρακτήρες. Να μάθουμε περισσότερα για το παρελθόν του Hampton αλλά και του O’ Neal. Έτσι, η σύνδεση που θα είχαμε με τους δύο πρωταγωνιστές, καθώς και το ενδιαφέρον μας για την κατάληξη τους στην ταινία, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα.

Θετικά στοιχεία

Το «Judas and the Black Messiah» δεν είναι η ταινία της χρονιάς. Είναι όμως η ταινία που βγαίνει την σωστή στιγμή (Black History Month) και πραγματεύεται ένα επίκαιρο ζήτημα, αυτό της εξέγερσης των Aφροαμερικανών, με τελευταία το κίνημα Black Lives Matter, λόγω της καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία παρουσιάζει τον αγώνα των Μαύρων Πανθήρων για την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων. Ένας αγώνας για ισονομία, ο οποίος σχεδόν 60 χρόνια μετά τα συγκεκριμένα γεγονότα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από πλευράς ερμηνειών, τα τρία «μεγάλα ονόματα» της ταινίας Kaluuya, Stanfield και  Plemons δίνουν εξαιρετικές ερμηνείες με τους 2 πρώτους να έχουν πολλές πιθανότητες να λάβουν υποψηφιότητα για τα Όσκαρ. Ειδικά ο Kaluuya, έχει διεισδύσει βαθιά στο ρόλο του ως Fred Hampton και η ομοιότητα τους είναι αξιοσημείωτη. Τέλος, η ταινία παρουσιάζει τόσο τις διεφθαρμένες πρακτικές του FBI όσο και τις αντίστοιχες ακραίες πρακτικές των Μαύρων Πανθήρων για να αναδείξει και τις δύο όψεις που έχει μια επανάσταση.

If you were asked to make a commitment at age 20 and you said “I’m too young to die”, then you’re dead already!

Fred Hampton


Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

2 COMMENTS

Comments are closed.