Τα μαγαζιά έχουν κλείσει, οι εκδηλώσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη και τα μαθήματα διακόπτονται. Όλοι κλεινόμαστε στο σπίτι μας όσο το δυνατόν περισσότερο. Υπάρχει μια γενικότερη τάση ανησυχίας, αλλά και αναζήτησης παραγωγικών δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν εντός του σπιτιού. Η δραστηριότητα που έχω εγώ να προτείνω είναι να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε εκείνη την ξένη γλώσσα που ξεκινήσαμε κάποτε στα σχολικά μας χρόνια και δεν τελειοποιήσαμε ποτέ. Την ξένη γλώσσα εκείνη που αρχίζουμε σιγά σιγά να ξεχνάμε, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε. Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να δείτε πέντε ευχάριστους και πανεύκολους τρόπους για να θυμηθείτε και πάλι αυτή τη γλώσσα.

Δείτε μερικές ταινίες και σειρές

Ημερολόγιο Καραντίνας - Ξένη Γλώσσα
Πηγή εικόνας: rogerebert.com

Ο ευκολότερος τρόπος να βελτιώσουμε την ακουστική κατανόησή μας σε μια ξένη γλώσσα, είναι να δούμε μερικές ταινίες και σειρές σε αυτή τη γλώσσα, ιδανικά χωρίς υπότιτλους. Μπορεί τα σινεμά της χώρας να έχουν κλείσει, αλλά υπάρχουν πλατφόρμες όπως το Netflix και το Hulu, που περιλαμβάνουν αρκετά μεγάλη συλλογή ταινιών. Για τους λάτρεις του ανεξάρτητου σινεμά και των B-Movies, πρόσφατα άνοιξε η πρώτη ελληνική streaming πλατφόρμα, ονόματι Cinobo. Περιλαμβάνει εκατοντάδες ταινίες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, κλασσικές αγαπημένες αλλά και ανεξάρτητες, λιγότερο δημοφιλείς παραγωγές. Οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν για τις πρώτες 14 μέρες.

Μερικές προτάσεις ταινιών:
Αγγλόφωνες: Only Lovers Left Alive, Kill Your Darlings, Trainspotting
Γαλλόφωνες: À bout de souffle, Trois couleurs: Rouge, La Haine
Γερμανόφωνες: Lola rennt, Das Experiment, Das Leben der Anderen
Ισπανόφωνες: Todo Sobre Mi Madre, El laberinto del fauno, Amorres Perros
Ιταλόφωνες: Nuovo Cinema Paradiso, La vita è bella, 8½

Διαβάστε ένα βιβλίο ή ένα άρθρο

Ημερολόγιο Καραντίνας - Ξένη Γλώσσα
Πηγή εικόνας: medium.com

Μια άλλη ιδέα για να θυμηθεί κανείς την αγαπημένη του ξένη γλώσσα, είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο μέσα στη μέρα του για να διαβάσει κάποιο βιβλίο γραμμένο σε αυτή. Ίσως να μην μπορούμε να επισκεφτούμε κάποιο βιβλιοπωλείο, λόγω της καραντίνας, μπορούμε όμως να ρίξουμε μια ματιά στα ήδη υπάρχοντα βιβλία που διαθέτουμε στο σπίτι και που όλο αναβάλουμε να τα διαβάσουμε.

Υπάρχουν, επίσης, πολλές πλατφόρμες που διαθέτουν κλασσικά αλλά και μοντέρνα βιβλία σε μορφή ebook και τις οποίες μπορείς να αναζητήσεις ανάλογα με την ξένη γλώσσα που σε ενδιαφέρει. Χρήσιμα είναι και τα audiobooks, τα ηχογραφημένα βιβλία, με τα οποία μπορείς να εξασκήσεις τις ακουστικές σου ικανότητες. Γνωστή πλατφόρμα με audiobooks είναι το Scribd, που παρέχει τον πρώτο του μήνα δωρεάν. Εναλλακτικά, υπάρχουν πάντα τα ενημερωτικά site εφημεριδών, σε κάθε χώρα και σε κάθε γλώσσα.

Μερικές προτάσεις βιβλίων:
Αγγλικά: The Portrait of Dorian Gray, Junky, Moll Flanders
Γαλλικά: Les Misérables, Le Horla, Nana
Γερμανικά: Der Tod in Venedig, Das Parfum, Faust
Ισπανικά: El amor en los tiempos del cólera, La sombra del viento, La casa de los espíritus
Ιταλικά: Il Paradiso, Il Gattopardo, Il nome della rosa

Δοκίμασε κάποια εφαρμογή εκμάθησης γλώσσας

Ημερολόγιο Καραντίνας - Ξένη Γλώσσα
Πηγή εικόνας: rnd.de

Υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν να εξερευνήσεις ξένες γλώσσες, να μάθεις το αλφάβητο και το λεξιλόγιό τους και να εξετάσεις τον εαυτό σου, εντελώς δωρεάν. Η πιο γνωστή από αυτές είναι ίσως το Duolingo, που δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να μάθει οποιαδήποτε ξένη γλώσσα, χωρίς να πληρώσει (αν και υπάρχει premium version). Παρέχει, μάλιστα, πάρα πολλά τεστ αξιολόγησης.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι προτάσεις μου για το πως να “ξεσκονίσουμε” μια ξένη γλώσσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.