Ο Στίβεν Κινγκ πολλάκις έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους και καλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Αυτό, αρχικά, φαίνεται από την μακριά πορεία του στον λογοτεχνικό χώρο αλλά επίσης και από τον τρόπο ανάπτυξης και έκφρασης διάφορων θεματικών μέσα στα έργα του. Οι ιστορίες του συχνά είναι διαφορετικές και αυτό είναι που τον κάνει τόσο ξεχωριστό. Πέρα, όμως, από ιδιαίτερες και ξεχωριστές μυθοπλασίες, ο Βασιλιάς, γράφει και ιστορίες που είναι οικείες και προσωπικές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι “Η Λάμψη”. “Η Λάμψη” εκδόθηκε το 1977 κερδίζοντας τις εντυπώσεις των αναγνωστών και των κριτικών. Το βιβλίο συγκαταλέγεται στην πολυάριθμη λίστα με τα καλύτερα έργα του συγγραφέα. Έτσι, λαμβάνοντας ως δεδομένα όσα έγιναν αναφορά, από κάτω θα ακολουθήσει ένα αφιέρωμα στη “Λάμψη”.

Η ιστορία του βιβλίου ακολουθεί τον Τζάκ Τόρανς, ο οποίος αναλαμβάνει την θέση του χειμερινού επιστάτη στο ξενοδοχείο Θέα. Ο Τζάκ είναι δάσκαλος και εν δυνάμει συγγραφέας και βρήκε την ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του δουλεύοντας στο θέρετρο συντροφιά με την οικογένειά του. Από την άλλη πλευρά, η Γουέντι, που είναι γυναίκα του, προσπαθεί να διατηρήσει συμπαγή την συνοχή της οικογένειας τους, ενώ ο γιος του ο Ντάνι είναι προικισμένος με ένα χάρισμα που ονομάζεται λάμψη. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτού του χαρίσματος του δίνεται η ευκαιρία να δει τι κρύβεται πραγματικά πίσω από την ομορφιά του ξενοδοχείου. Αυτό που βλέπει είναι το πρόσωπο του τρόμου και της τρέλας.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο και από την αρχή καταφέρνει να μαγνητίσει τον αναγνώστη οδηγώντας τον σε ένα καταιγιστικό φινάλε. Τα πρόσωπα του έργου είναι ανεπτυγμένα και οι χαρακτήρες του ολοκληρωμένοι. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί καθώς μέσα από τα κεφάλαια διαφαίνεται η ανάπτυξη και η διαμόρφωσή τους. Κάτι ακόμη που αξίζει να σημειωθεί είναι η ιδιαίτερη θεματική που προσεγγίζει ο Κινγκ μέσω της Λάμψης. Προσωπικά θεωρώ ότι η κεντρική ιδέα του έργου είναι η μακριά κάθετη πορεία και η παράδοση του ανθρώπου στην τρέλα. Ο Στίβεν Κινγκ καταφέρνει με μια αρρωστημένη μαεστρία να αποδείξει ότι όταν ένας άνθρωπος ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι είναι αδύνατον να επιστρέψει. Η τρέλα σαγηνεύει τον άνθρωπο και εν τέλει τον καταβροχθίζει.

Συμπερασματικά, “Η Λάμψη” είναι ακόμη ένα στολίδι του αδιαμφισβήτητου δεξιοτέχνη των μοντέρνων ιστοριών τρόμου. Ο Βασιλιάς καταφέρνει με περίτεχνο ταλέντο να μοιραστεί με τους αναγνώστες του μια ιστορία που φαντάζει προσωπική. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτού η ιστορία του βιβλίου μετατρέπεται σε οικεία και σχετική για τον καθένα αποτραβώντας, έτσι, στα σπλάχνα της όλους όσους αποφασίζουν να το διαβάσουν. “Η Λάμψη” είναι ένα ακόμη αριστούργημα δια χειρός Στίβεν Κινγκ.

“Τα τέρατα είναι πραγματικά. Και τα φαντάσματα το ίδιο. Ζουν μέσα μας, και μερικές φορές, κερδίζουν”.

Βαθμός: 10/10

“Η Λάμψη” του Στίβεν Κινγκ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδί – Λιβάνη.

 

 

 

 


Η χαρακτηριστική εικόνα είναι από :

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.instagram.com%2Fsweetjaneeyre%2F&h=AT2FpEIQ8Jl6Xz-jXXJu6nAZYR8DcbaY0t8kwEU8VbOf7KXrLMcobGHYVx9NFB0qnmyNtoh_tZjz6a4DU4fZ-bijs5ZxatFcIR2BJP4oTBC-rvVDfDidiOxB5UGSr0cOLhoP-VBo2XOVzw0&s=1

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.