«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» είναι ένας πρωτότυπος οδηγός για ταξίδια, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην γοητεία να γίνουν εξερευνητές. Μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας. Την άγρια φύση της, σύγχρονα σπορ στους τόπους της και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς. Όπως ήδη πρώτοι σας έχουμε ενημερώσει, το παιδικό αυτό βιβλίο, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της δημιουργού του blog: Mom and the city, Σοφίας Αλεξίου.  Παρακάτω παραθέτουμε τη συνέντευξη που η ίδια μας παραχώρησε.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του βιβλίου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Instagram και Facebook των εκδόσεων Ψυχογιός. H συγγραφέας Σοφία Αλείου θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Γωγώ Καρκάνη για την Έλλη και τον Ερμή και θα ταξιδέψουν παρέα με τα παιδιά στις σελίδες του βιβλίου.

 • Ποια ήταν η έμπνευση σας γι΄αυτό το ταξιδιωτικό παιδικό βιβλίο; Ίσως η ανάγκη έστω και των νοητών ταξιδιών, λόγω των νέων συνθηκών με τον covid;

Το βιβλίο αυτό «γεννήθηκε» παρέα με την κόρη μου. Όταν έγινα μαμά ήθελα να της μιλήσω για τον κόσμο με έναν τρόπο διασκεδαστικό. Να γνωρίσει τις δύο αγάπες μου, τα βιβλία και τα ταξίδια. Προέρχομαι από μια οικογένεια που αγαπούσε τις εκδρομές. Τα ταξίδια μας χάριζαν μία σφαιρική θεώρηση των πραγμάτων. Νέα μέρη, πολιτισμοί, νοοτροπίες. Σημαντικά εφόδια ζωής. Ένα τέτοιο ταξίδι θέλησα να γράψω με εικόνες, γεμάτο εμπειρίες . Έτσι προέκυψε ένας ταξιδιωτικός οδηγός αφιερωμένος αποκλειστικά στα παιδιά. Ένα βιβλίο για να οργανώσουν εκείνα την επόμενη εξόρμηση και να μας ξεναγήσουν στα μέρη που τους αρέσουν. Η αλήθεια είναι πως όταν το έγραψα δεν υπήρχε ο covid ούτε σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας στο μυαλό μου. Παρόλ’αυτά το βιβλίο κυκλοφόρησε σε μία περίοδο που όλοι χρειαζόμαστε αποδράσεις. Το διάβασμα είναι μια μαγική διέξοδος και η Έλλη κι ο Ερμής είναι μια ωραία αφορμή για να οργανώσουμε παρέα με τα παιδιά τα ταξίδια που θα έρθουν.

 •  Γράφοντας τους ήρωες, είχατε στο μυαλό τη δική σας κόρη και το πως η ίδια αντιδρά όταν ταξιδεύετε μαζί;

Γράφοντας τους ήρωες του βιβλίου είχα στο μυαλό μου την κόρη μου και τον ανηψιό μου που είναι ενθουσιώδεις. Θέλουν να τα δουν όλα και κάθε φορά που κάνουμε ταξίδια, όλο χοροπηδούν και τραγουδούν. Το πρώτο μας ταξίδι με την κόρη μου ήταν στην Αρχαία Ολυμπία όταν ήταν 4 μηνών. Ένα ταξίδι ξεχωριστό γιατί μοιραζόμασταν μαζί της ένα σπουδαίο τόπο γεμάτο ιστορία. Περπατήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο και τα μάτια της, αν και μικρά, είδαν ανεκτίμητες εικόνες. Πιστεύω πως ακόμη κι αν τα παιδιά είναι τόσα δα, η αίσθηση και οι εικόνες που αποτυπώνονται στη μνήμη τους ταξιδεύοντας, μπορούν να διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους. Στα ταξίδια η κόρη μας έμαθε να προσαρμόζεται σε απρόοπτα, να κάνει υπομονή σε καθυστερήσεις, να ανακαλύπτει, να ακούει, να σέβεται κάποιους κανόνες κι ας είναι μικρή. Την βοήθησαν να καταλάβει πως δεν είναι το κέντρο του κόσμου, της έδωσαν μία άλλη οπτική στα πράγματα. Αυτή είναι η δύναμη των ταξιδιών και είναι εφάμιλλη της δύναμης που έχουν οι ιστορίες. Να σε βοηθούν να ανακαλύψεις τον κόσμο και να βρείς τη θέση σου μέσα σε αυτόν.

 • Η κόρη σας, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε το βιβλίο, μιας που είναι και παιδικό; Είναι σκληρή κριτής ή της άρεσε;

Ναι, η κόρη μου ήταν η πρώτη στην οποία διάβασα το βιβλίο. Είχα μεγάλη αγωνία να δω αν θα της αρέσει. Όταν είδα τις αντιδράσεις της, χάρηκα πολύ. Γέλαγε με τον Ντίνο τον σκύλο και τις αστείες μεταμφιέσεις του, έψαχνε το μυρμήγκι σε κάθε σελίδα, απαντούσε στις ερωτήσεις που έκαναν η Έλλη κι ο Ερμής. Ένιωσα γεμάτη και πήρα επιτέλους και μια αντίδραση από ένα παιδάκι για το βιβλίο. Εξαιτίας της κατάστασης με την πανδημία δεν μπόρεσα να κάνω παρουσίαση, να συναντήσω παιδιά, να μιλήσω μαζί τους, να δω τις αντιδράσεις τους. Αυτό άλλωστε είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα να αρέσει το βιβλίο μου στα παιδιά, να τα κάνει να περάσουν ωραία διαβάζοντας το.

 • Ποια είναι τα μηνύματα που περνάτε μέσα από το βιβλίο σας; Αναφέρεται ο οικολόγος σκύλος, υπάρχουν τέτοια παραδείγματα;

Μέσα από αυτό το βιβλίο θέλω να γνωρίσουν τα παιδιά την Ελλάδα, να δουν πόσο μεγάλος θησαυρός είναι η ιστορία της, η μυθολογία, η ομορφιά των τόπων της. Η παρέα του βιβλίου θα φροντίσει για αυτό. Η Έλλη δυναμική, λάτρης της αρχαιότητας και των σπορ μας ξεναγεί στα μνημεία παρέα με τον Ερμή που είναι πολύ περιπετειώδης, με όνειρο να μάθει τα πάντα για τους αστερισμούς. Μαζί τους ο Ντίνος ένας σκύλος που αγαπάει τη φύση και μας προσκαλεί να φροντίσουμε τον πλανήτη μας που είναι το μοναδικό μας σπίτι. Πιστός ακόλουθος τους ένα ατρόμητο μυρμήγκι που έχει καημό να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Τα μηνύματα έχουν ιστορικές και οικολογικές προεκτάσεις μα το πιο σημαντικό που θα ήθελα να περάσει στα παιδιά είναι να ζουν τη ζωή τους με θάρρος, να γίνουν ανεξάρτητα πλάσματα και να ζήσουν εμπειρίες.

 • Οι ήρωες σας επισκέπτονται και αρχαιολογικούς χώρους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει και διδακτικός χαρακτήρας στο βιβλίο σας;

Σαν εκπαιδευτικός έβαλα τα δυνατά μου να προσθέσω γνώσεις ως αφορμή για ωραίες συζητήσεις. Οι ήρωες επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, βουνά, φαράγγια, παραλίες. Τρώνε παγωτά, παίζουν γελούν, περνούν ωραία και μαθαίνουν πράγματα στις εκδρομές τους. Δεν είναι ένα βιβλίο για να κάνουμε μάθημα στα παιδιά μα ένας ταξιδιωτικός οδηγός που θα πάρουν τα παιδιά σε μία ωραία βόλτα στην Αθήνα, σε ένα ταξίδι και θα μας ξεναγήσουν στα αξιοθέατα. Εκείνα θα καθοδηγούν και θα διαβάζουν ό,τι πρόκειται να δούμε!

 •  Έχετε επισκεφθεί η ίδια τα μέρη που αναφέρετε στο βιβλίο κι αποτέλεσε κι αυτό με τη σειρά του, επιπλέον έμπνευση για σας;

Τα μέρη που γράφω στο βιβλίο τα έχω επισκεφτεί αρκετές φορές και κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο. Η Αθήνα κρύβει βόλτες μαγικές και είμαστε τόσο τυχεροί που έχουμε άμεση πρόσβαση σε παγκόσμιους θησαυρούς. Το Σούνιο, τα νησιά, η Πελοπόνησσος και η Κρήτη είναι ανεξάντλητες πηγές ιστορίας και μπορούμε να βρεθούμε εκεί σε λίγες ώρες με αυτοκίνητο ή πλοίο. Θεωρώ την Ελλάδα χώρα απαράμιλλης ομορφιάς, πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Έλληνες μα και για ολόκληρο τον κόσμο. Σε διάφορες γωνιές του πλανήτη διδάσκουν αρχαία ιστορία. Όταν τα παιδιά καταλάβουν πόσο αξία έχουν τα μνημεία μας και ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, θα μπορέσουν να μετατρέψουν την περηφάνιά τους σε δημιουργία. Κι έτσι να διορθώσουν παράλληλα τα κακώς κείμενα. Εμείς απλά χρειάζεται να τους μάθουμε την ιστορία τους, να ξέρουν που πατάνε και να τους δώσουμε τα εφόδια για όμορφα ταξίδια.

 

 • Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε το blog σας;

Το γράψιμο για μένα ήταν κάτι σαν ανάγκη από πολύ μικρή ηλικία. Μου άρεσε να γράφω και να φτιάχνω ιστορίες, να έχω ημερολόγιο, να εκφράζω σε χαρτί ό,τι μου συμβαίνει. Με βοηθούσε να ηρεμώ, να δημιουργήσω ένα αρχείο με αναμνήσεις και να νιώθω ελεύθερη. Όταν γέννησα την κόρη μου η μητρότητα ξύπνησε μέσα μου έναν χείμαρρο συναισθημάτων. Ευτυχία, πίεση, χαρά και τεράστια ευθύνη. Το να είσαι μητέρα ήταν φοβερά απαιτητικό και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ευτυχία του κόσμου. Είχα ανάγκη να εκφραστώ και να συνδεθώ με άλλες μαμάδες που ένιωθαν το ίδιο. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω το blog MOM AND THE CITY κι άρχισα να γράφω σε αυτό ό,τι ενδιαφέρον ζούσα σαν μαμά. Εκδρομές, δραστηριότητες στο σπίτι, όμορφα παιδικά βιβλία αλλά και δικά μου αγαπημένα ενηλίκων, προβληματισμούς και ιδέες για εξόδους με ή χωρίς το παιδί. Όταν γινόμαστε γονείς δεν χρειάζεται να απαρνιόμαστε τις ανάγκες μας ή να ξεχνάμε ποιοί ήμασταν πριν κάνουμε παιδί. Όλα χρειάζονται με μέτρο.

 • Με τι άλλο έχετε ασχοληθεί πλην του blog και της συγγραφής;

Όταν σπούδαζα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας επέλεξα τον τομέα της ψυχολογίας. Παρακολούθησα σεμινάρια δημιουργικού παιχνιδιού και εργάστηκα εθελοντικά σε διάφορες MKO για το παιδί. Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή μου ήταν ο χρόνος που πέρασα σε ένα σύλλογο για τυφλά παιδιά και ενήλικες. Όπου μετέφραζα και ηχογραφούσα παραμύθια και βιβλία. Φτιάχναμε εφημερίδα, οργανώναμε γιορτές και διάφορα δρώμενα. Εκείνες τις στιγμές δεν πρόκειται να τις ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Γνώρισα ανθρώπους τόσο δυνατούς και ικανούς που μου έδειξαν τι θα πει αξιοπρέπεια και αγώνας επιβίωσης. Τι θάρρος θέλει για να ακουστείς σε έναν κόσμο που δεν δείχνει την ευαισθησία που πρέπει σε ανθρώπους με ειδικές ικανότητες. Με υπερφυσικές ικανότητες θα έλεγα εγώ. Παραδείγματα προς μίμηση για όλους τους ανθρώπους.
Έπειτα από τις σπουδές μου εργάστηκα στην εκπαίδευση σε φροντιστήρια, έκανα ιδιαίτερα μαθήματα. Κάποια χρόνια μετά ξεκίνησα να γράφω σε περιοδικά, site και  εκπομπές με θέμα τα ταξίδια, τη χαρτογράφηση της πόλης για το καλό φαγητό και τα πολιτιστικά δρώμενα.

 •  Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στη συγγραφή;

Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι «να ταξιδέψουμε» με την  Έλλη και τον Ερμή σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε τόπο, στα βόρεια και στα νησιά της. Έχω διάφορες ιδέες για βιβλία. Προς το παρόν γράφω τις σκέψεις μου και κάποια στιγμή ελπίζω να αποκτήσουν το δικό τους εξώφυλλο, να ταξιδέψουν και να αγαπηθούν.

 • Αν θα θέλατε να προσθέσετε οτιδήποτε επιπλέον για να γραφτεί στο άρθρο, με χαρά μαςνα το συμπεριλάβουμε.

Ως προς την τωρινή κατάσταση της πανδημίας…
Η περίοδος αυτή ήρθε για να χτυπήσει πολλών ειδών καμπανάκια. Να υπενθυμίσει πως όλες οι πράξεις μας αφήνουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη Γη. Πως οι κυβερνήσεις πρέπει να αφιερώσουν περισσότερα χρήματα στην ιατρική έρευνα και στη δημόσια υγεία. Μα και πως εμείς χρειάζεται να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις. Να θέσουμε καινούργιες προτεραιότητες, να εκτιμήσουμε την οικογένεια, τα σπίτια μας και την υγεία μας. Να απολαύσουμε χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι, να διαβάσουμε, να παίξουμε, να βρούμε διεξόδους αποσυμπίεσης. Να ονειρευτούμε τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν. Είναι δική μας επιλογή να δούμε τα πράγματα με μία αισιόδοξη ματιά για να προχωρήσουμε μπροστά. Άλλωστε όπως λέει και η Έλλη στο τέλος του βιβλίου όλα τελειώνουν κάποια στιγμή. Όμως έρχονται άλλα κι άλλα. Όρεξη να έχεις να ζεις, να ταξιδεύεις, να χαίρεσαι τη φύση. Μέχρι την επόμενη περιπέτεια, αντίο εξερευνητές . Είναι ώρα να πάμε σπίτι!

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο προφίλ της στο  facebook και στο instagram

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Σοφία Αλεξίου είναι απόφοιτητος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο τμήμα Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Kαι δημιουργός του μαμαδο-blog: Mom and the City, στο debop.gr. Τρελαίνεται για ταξίδια και βιβλία, που στο μυαλό της είναι το ίδιο και το αυτό. Κάποια χρόνια μετά δοκίμασε και τη δημοσιογραφία. Έγραψε για ταξίδια, για ωραία φαγητά και συνεργάστηκε εθελοντικά με ΜΚΟ για τα παιδιά.  Η ζωή της χάρισε ανθρώπους που την αγαπούν και μία κόρη πολύ διασκεδαστική. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Πιστεύει πως είναι σημαντικό να κυνηγάς τα όνειρά σου γιατί όλα στη ζωή είναι δυνατά, αν κάνεις εκείνο που αγαπάς.

Ταυτότητα βιβλίου:
 • Τίτλος: Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα
 • Συγγραφέας: Σοφία Αλεξίου
 • Εικονογράφος: Αλεξία Λουγιάκη
 • Εκδόσεις: Ψυχογιός
 • Σελίδες:  48
 • Σειρά: Γενικών γνώσεων
 • Ηλικία: Από 5 ετών
 • Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2020

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Βeasty Press // Giving Sight The Project

4 COMMENTS

 1. … [Trackback]

  […] Read More here on that Topic: beasty.gr/i-elli-kai-o-ermis-einai-mia-wraia-aformi-gia-na-organosoume-parea-me-ta-paidia-mas-ta-taxidia-pou-tha-erthoun/ […]

Comments are closed.