Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το πρώτο μυθιστόρημα της Ελευθερίας Κυρίμη με τίτλο «Η θάλασσα στο χιόνι». Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο με μηνύματα που σχετίζονται τόσο με την ιστορική συνείδηση όσο με το προσωπικό βάρος του παρελθόντος. Η συγγραφέας αναδεικνύει το ζήτημα της μητρικής γλώσσας και τη σημασία που έχει για τη συγκρότησή της ταυτότητα του καθενός.

Στο πρώτο της βιβλίο η συγγραφέας προβάλλει άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας μιας μειονότητας σλαβόφωνων σε μια κωμόπολη έξω από την Φλώρινα. Βρίσκουμε την ηρωίδα της ιστορίας σε ένα λεωφορείο με προορισμό την περιοχή του σχολείου που έχει διοριστεί. Η αναπληρώτρια φιλόλογος καλείται να ξεπεράσει τα δικά της όρια και ζήσει μακριά από την οικογένεια της. Μας αποδίδονται, κατά αριστουργηματικό τρόπο, οι σκέψεις και ο φόβος της προς το άγνωστο, χαρακτηρίζει «παράξενα» τα τοπία της Ελλάδας που αντικρύζει.

Η ανησυχία της ενισχύεται έπειτα από την πρώτη της συνάντηση με τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος της τονίζει το πατριωτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η παιδαγωγική της μέθοδος. Ο τρόπος όμως που εκείνη αντιλαμβάνεται το καθήκον της και η αγάπη της για την ιστορία την οδηγούν στην ιδέα δημιουργίας ενός Ομίλου Προφορικής Ιστορίας. Με αυτό τον τρόπο, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για το παρελθόν και τις ρίζες τους, συνομιλώντας με γηραιότερους κατοίκους της περιοχής.

Παράλληλα με τις πληγές των σλαβόφωνων της Βόρειας Ελλάδας η ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με τις δικές της προσωπικές πληγές, την απουσία της μητέρας της από τη ζωή της, τον χαμό του πατέρα της και τα λόγια της γιαγιάς της που κυριεύουν το νου της. Ζει με τους εφιάλτες του δικού της παρελθόντος.

Το παρόν έργο αναδεικνύει τη διαχρονική ανάγκη σεβασμού της μητρικής γλώσσας κάθε λαού που ζει σε ένα κράτος. Αξιοσημείωτη είναι η κινητοποίηση της καθηγήτριας να στηρίξει κάτι αντίθετο με τις υποδείξεις διδασκαλίας και να στηρίζει τους μαθητές της.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διατηρεί το αναγνωστικό ενδιαφέρον καθώς από την μία εμπεριέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία της συγγραφέα που δίνουν έντονο ρεαλιστικό τόνο, από την άλλη πλευρά, η αγωνία για την αντίδραση της κοινωνίας στην έρευνα των μαθητών είναι έντονη.

«Μου λείπει κι η αλμύρα της θάλασσας, ο ανοιχτός της ορίζοντας. Μια δυο βόλτες στις κοντινές λίμνες δεν χόρτασαν το μάτι με γαλάζιο. Στην πόλη μου, στο χωριό, η εικόνα της θάλασσας με συντροφεύει μια ζωή»

Ελευθερία Κυρίμη

Η Ελευθερία Κυρίμη γεννήθηκε το 1968. Μεγάλωσε στον Πειραιά όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η θάλασσα στο χιόνι είναι το πρώτο βιβλίο της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.