Δυστυχώς πια η καθημερινότητά μας είναι πιο θορυβώδης από ποτέ. Η ζωή στα αστικά κέντρα και ο ταχύτατος τρόπος ζωής  είναι μία βασική αιτία του θορύβου, αλλά στην ψηφιακή εποχή ακόμα κι αυτοί που ζουν στην περιφέρεια έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς ενοχλητικούς θορύβους και τους περισσότερους τους προκαλούν από μόνοι τους.

Σιωπή VS Θόρυβος

Οι επιπτώσεις είναι αληθινά πολύ σοβαρές. Ο υπερβολικός θόρυβος αυξάνει την κορτιζόλη, τους χτύπους της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, ενώ μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια μνήμης και στην αϋπνία. Αυξάνει, ακόμα, τα συλλογικά επίπεδα άγχους, μειώνει τη δημιουργικότητά μας, εμποδίζει την αποδοτικότητά μας και θέτει εμπόδια στη λήψη αποφάσεων. Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η σιωπή μπορεί να αναγεννήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για την ακρίβεια, μερικά μόνο λεπτά ησυχίας τη μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της κορτιζόλης, των χτύπων της καρδιάς και της αρτηριακής πίεσης.

Αλλά ποιος έχει χρόνο για ηρεμία;

Ζούμε σε μία εποχή όπου η σιωπή είναι δυσεύρετη και εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν τη φωνή τους και τη χρησιμοποιούν, συχνά για πρώτη φορά. Χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να αντισταθούν, να διαδηλώσουν, να ενθαρρύνουν και να ενημερώσουν. Με αυτόν τον τρόπο, η σιωπή έχει μετατραπεί σε ένα πολιτικό ζήτημα. Αν σιωπούμε, είμαστε θύματα, αν δε φωνάζουμε, δεν είμαστε αφοσιωμένοι.

Όλα αυτά οδηγούν στην ερώτηση: Αν ο θόρυβος είναι τόσο καταστροφικός, τι σημαίνει αυτή η συλλογική φωνή, ακόμα και η καλοπροαίρετη, για την υγεία μας; Ενώ η σιωπή είναι απαραίτητη για την επιβίωση, τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ σημαντικό να εκφράζεις την άποψή σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή στα κοινά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σου. Αλλά η ισορροπία είναι το κλειδί.

Κάνε διάλειμμα

Παρά το γεγονός ότι η σιωπή μπορεί να μοιάζει αδύναμη, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί το πιο ισχυρό όπλο. Άλλωστε, ο υπερβολικός θόρυβος, είτε προέρχεται από το γείτονά σου είτε από τους πολιτικούς σου αντιπάλους, μπορεί να μην σου επιτρέψει να είσαι πραγματικά παρών, να ακούς τους άλλους, αλλά και τον εαυτό σου. Και το να ακούμε ο ένας τον άλλον είναι αυτό που φέρνει την αλλαγή. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να μιλάς, αλλά πρέπει να αναγνωρίσεις ότι μερικά διαλείμματα από τους συνεχείς θορύβους μπορεί να είναι ωφέλιμα.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να το κάνεις αυτό, χωρίς να αισθανθείς ότι χάνεις ευκαιρίες ή ότι μένεις άπραγος. Ένας τρόπος είναι να περιορίσεις την ενασχόλησή σου με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το περιεχόμενο που παράγουν και ταυτόχρονα να επιλέγεις με μεγαλύτερη προσοχή τις ειδήσεις που καταναλώνεις. Αυτό θα σου δώσει τον έλεγχο και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να διαχειριστείς τα νέα που μαθαίνεις. Αντί για 7 πηγές νέων την ημέρα, παρακολούθησε μόνο 2 και μην αφήνεις απλά το κινητό από τα χέρια σου, αλλά απενεργοποίησέ το.

Ακόμα, μπορείς να πας μία βόλτα ή να κάνεις διαλογισμό. Έρευνες δείχνουν ότι ο διαλογισμός και οι ελεγχόμενες αναπνοές-ακόμα και μερικά λεπτά τη μέρα-μπορούν να ηρεμήσουν το μυαλό, να περιορίσουν το στρες και να μειώσουν το άγχος και την κατάθλιψη. Και όσο περισσότερο κοινωνικά ενεργός είσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να έχεις ανάγκη τη μείωση του άγχους. Οπότε, συνέχισε να χρησιμοποιείς τη φωνή σου, αλλά να έχεις στο μυαλό σου ότι είναι πολύτιμο να γνωρίζεις πότε πρέπει να την ξεκουράσεις!

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.