Exclusive Content:

Η χορτοφαγία από μία άλλη ματιά

 

Σήμερα ας κάνουμε μία υπόθεση. Τι θα συνέβαινε στον πλανήτη αν όλοι άλλαζαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική; Σίγουρα, τα αποτελέσματα θα ήταν ανάμεικτα· θετικά και αρνητικά.

Τα θετικά

Αρχικά, ο αριθμός των ζώων που ανατρέφονται για τη διατροφή μας θα μειωνόταν σημαντικά. Υπολογίζονται περίπου 20 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,5 δισεκατομμύρια αγελάδες, λίγο περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο πρόβατα και λίγο λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο γουρούνια. Εάν αυτοί οι αριθμοί μειώνονταν σε μεγάλο βαθμό, τότε, τεράστια τμήματα της γης που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή αυτών των ζώων θα ελευθερώνονταν. Περίπου 33 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χρησιμοποιούνται για την εκτροφή και διατροφή των ζώων. Μεγάλο μέρος των τμημάτων που χρησιμοποιείται για την εκτροφή τους κινδυνεύει να καταστραφεί σε σημείο όπου δε θα θεωρείται πια καλλιεργήσιμη έκταση αλλά θα θυμίζει περισσότερο έρημο. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη και με την παρούσα τεχνολογία ορισμένα τμήματα ίσως μπορούν να σωθούν.

Η καταστροφή πράσινων εκτάσεων ίσως μην ακούγεται τόσο τρομερή. Όμως, είναι πολύ σημαντική, αφού εάν κάποιες από αυτές τις εκτάσεις γυρίσουν στην αρχική μορφή τους (δηλ. δασικές περιοχές) τότε η κλιματική αλλαγή του πλανήτη θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα, αφού τα δέντρα θα απορροφούσαν μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα. Η κλιματική αλλαγή που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας θα προκαλέσει δραματικές αλλαγές στα επόμενα 25 χρόνια και το χειρότερο θα είναι τα προβλήματα υγείας που θα μαστίζουν τους ανθρώπους.

Μιλώντας για περιβαλλοντικά προβλήματα, ένα ακόμη σημαντικό και ίσως διαφορετικό ζήτημα είναι τα περιττώματα των ζώων. ΝΑΙ, σωστά διαβάσατε, τα περιττώματα των ζώων αποτελούν σημαντική πηγή μεθανίου. Το μεθάνιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Η παραγωγή κρέατος προωθεί μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, με τη μείωση της εκτροφής θα μειωθεί και η εξαγωγή των ρύπων.

Τέλος, για τα θετικά, η ζήτηση του νερού αυξάνεται ολοένα και περισσότερο και αναμένεται η αύξηση να αγγίξει το 55% από το 2000 έως το 2050. Πως σχετίζεται όμως το νερό με την εκτροφή των ζώων; Οι καλλιέργειες που αφορούν την τροφή των ζώων είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν ποσότητες νερού. Ακόμη μεγαλύτερη, όμως, είναι η ποσότητα νερού που χρειάζεται για να ετοιμαστεί το κρέας ώστε να είναι έτοιμο προς πώληση. Ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζεται 1,500 λίτρα νερού ενώ για τα λαχανικά οι ποσότητες αυτές κυμαίνονται από 200 σε 900 λίτρα.

Αρνητικά

Αν και το τέλος της κτηνοτροφίας θα ελευθέρωνε μεγάλα τμήματα της γης, πολλές από τις εκτάσεις δε θα επανέρχονταν στο αρχικό τους στάδιο (δηλ. δασικές περιοχές) αλλά θα χρησιμοποιούνταν καθαρά για λόγους παραγωγής φρούτων και λαχανικών. Έτσι, το ζήτημα σχετικά με την κλιματική αλλαγή δε θα βελτιωθεί τόσο εάν οι εκτάσεις αυτές έχουν απλά δέντρα και όχι καλλιέργειες.

Πέρα από τα θετικά που αφορούν καθαρά ζητήματα του πλανήτη, υπάρχουν και αρνητικές πτυχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα οικονομικής φύσεως είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Κάποιοι από αυτούς ίσως στραφούν σε άλλες δραστηριότητες, όπως την παραγωγή προϊόντων που παράγονται από ζώα (όπως αυγά, γάλα) ή ακόμη και την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων. Ακόμη, πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να κλείσουν και στη χώρα μας διαθέτουμε πολλές τέτοιες, όπως τις παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και τοπικά ταχυφαγεία.

Πέρα από τη χορτοφαγία στο επίπεδο της διατροφής, υπάρχει και ένα άλλο ηθικό-πρακτικό θα μπορούσαμε να πούμε- ζήτημα. Τα ζώα χρησιμεύουν στο να δοκιμαστούν ορισμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά και καλλυντικά. Επιχειρήσεις που δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και χώρες όπως η Κίνα που προϋποθέτουν στη νομοθεσία αυτή τη δοκιμή θα πρέπει να αλλάξουν τους νόμους ή να αυξήσουν τις εισαγωγές. Βέβαια, υπάρχουν πολλές εταιρίες φιλικές προς τα ζώα, που βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσουν ασφαλή προς τον άνθρωπο προϊόντα.

 

Σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να προσηλυτίσω κάποιον προς τη χορτοφαγία. Όμως, πιστεύω ότι είναι καλό να ενημερωνόμαστε για θέματα που ίσως πιστεύουμε ότι δε μας αφορούν. Η χορτοφαγία δεν αφορά κάποιον μόνο ηθικά, αλλά όπως είδαμε και περιβαλλοντικά. Επομένως, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, καθώς είναι χρέος μας να παραδώσουμε τον πλανήτη στις επόμενες γενιές όπως τον παραλάβαμε. Κάτι τέτοιο, είναι απίθανο αφού δε φαίνεται να αγαπάμε και τόσο τον πλανήτη μας αλλά ποτέ δεν είναι αργά και υπάρχει περιθώριο να επανορθώσουμε. Τι μπορεί να κάνει, λοιπόν, κανείς; Κατανοώ ότι πολλοί άνθρωποι δε μπορούν να αποχωριστούν για πάντα το κρέας. Ωστόσο, θα ήταν καλό τόσο για την υγεία τους, όσο και για τους λόγους που προανέφερα να το καταναλώνουν με φειδώ.

Ελπίζω σήμερα να μάθατε κάτι καινούριο και ίσως να αλλάξατε τρόπο σκέψης. Σκοπός μου δεν είναι να σας οδηγήσω στη χορτοφαγία. Αλλά πιστεύω ότι η γνώση είναι δύναμη. Γι’αυτό ας τη χρησιμοποιήσουμε.

 

 

 

 

Latest

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο...

Καινούργια σπίτια, καινούργιες σελίδες, καινούργιες ζωές

Αγαπημένοι μου φίλοι γεια σας. Τρίτη σήμερα για μένα και Παρασκευή για σας, και έκατσα να γράψω για πρώτη φορά και το πρώτο Friday...

Καραγατσιάδα: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ αυτό που μας λερώνει»

«Όλα τα πάντα, λέει, σε τούτο τον κόσμο είναι χίμαιρα» Μ. Καραγάτσης, Μεγάλη Χίμαιρα Και ενώ η Καραγατσιάδα -ως ευστόχως πλέον αποκαλείται η διαδικτυακή διαμάχη...

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο; – Οδηγός

Πώς να Γράψω ένα Βιβλίο Το να γράψεις ένα βιβλίο είναι μια συναρπαστική και προκλητική διαδικασία. Είτε θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα, ένα επιστημονικό έργο,...