Αγαπημένα μου πλάσματα,

Πολιτισμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πέρα από τα στενά όρια της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, η Αμερική υπήρχε και πριν την ανακαλύψουμε και εκπολιτίσουμε εμείς οι μορφωμένοι Ευρωπαίοι. Στο Τζερόνιμο: η αυτοβιογραφία μπορούμε να μάθουμε πολλά για το πριν και το μετά του ερχομού των Ευρωπαίων στην Αμερική.

Οι Ινδιάνοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους και έχασαν. Πολέμησαν άγρια, προσπάθησαν να συμβιβαστούν, να τα βρουν στην μέση όμως ο δυτικός πολιτισμός είχε πάρει την απόφαση του. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από πλήρη υποταγή και εξαφάνιση. Εξαπάτηση, δόλος και αίμα είναι λίγα από αυτά που θα περιέγραφαν αυτά τα χρόνια.

Τζερόνιμο

Ο Τζερόνιμο ήταν από τους πιο σκληρούς και βίαιους αρχηγούς των Ινδιάνων που πολέμησε και υπερασπίστηκε τη γη του. Το Τζερόνιμο: η αυτοβιογραφία είναι μια συλλογή από μνήμες για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε μια περίοδο επεκτατικών πολιτικών του δυτικού πολιτισμού. Στρατόπεδα συγκέντρωσης, υποσιτισμός κλπ, τα γνωστά. Βέβαια στο βιβλίο υπάρχουν κι άλλα. Ο Τζερόνιμο μιλά για τη ζωή πριν τους λευκούς και για την καταγωγή του κόσμου. Είναι ωραία πράγματα αυτά!

Πολιτισμένος, πολιτισμένη, πολιτισμένο

Δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν τον πολιτισμό των Ινδιάνων. Οι περισσότεροι ίσως έχουν στο μυαλό τους κάποιους κανίβαλους παγανιστές. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι Ινδιάνοι σέβονταν τη φύση και το πράσινο. Αγαπούσαν τα βουνά και τα ποτάμια και θεωρούσαν τον εαυτό τους κομμάτι αυτού. Χρησιμοποιούσαν τη γη χωρίς να την πληγώνουν. Της έδιναν χρόνο να ξεκουραστεί και δεν την υποδούλωναν στις παράλογες ανάγκες τους.

Ξέρουμε λίγα γιατί η ιστορία γράφεται από τους ισχυρούς, γιατί έχουν περάσει κοντά δυο αιώνες και η μνήμη έχει ξεθωριάσει. Ξέρουμε λίγα γιατί είναι μακριά και δεν μας νοιάζει. Ωστόσο, η γενοκτονία των αυτοχθόνων πληθυσμών της Αμερικής είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει συμβεί.

Τζερόνιμο: η αυτοβιογραφία , εκδ. Άγρα

Κάτι διαφορετικό, κάτι για να μάθουμε. Ίσως ξεκινήσετε και διαλογισμό μετά απ’ αυτό, δεν ξέρω! Είναι καλό και για δώρο σε κανέναν περίεργο φίλο σας.

Τα φιλιά μου,
Ελένη

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από συλλογή της Hulton Getty και απεικονίζει τον Τζερόνιμο, δυο Ινδιάνους και έναν πολιτισμένο που ξέρει οδήγηση!

Υ.Γ.2 Αν σας ξέφυγε κάποιο βιβλίο, σας τα έχω όλα εδώ Κόκκινος Απρίλης: Κόκκινο όπως λέμε μήλο!  και Φρίντα Κάλο, Viva la vida! Ένας όμορφος άνθρωπος ή βρείτε μας σε facebook και instagram και στηρίξτε κι εσείς το Giving sight

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.