Το μυστηριώδες μυθιστόρημα του Ιταλού δημοσιογράφου και δοκιμιογράφου τοποθετείται χρονικά το 1992 στο Μιλάνο και αποτελεί ένα είδος καταγγελίας του ίδιου του συγγραφέα για την σύγχρονη δημοσιογραφία.

Το Φύλλο μηδέν υπό ελληνική έκδοση κυκλοφόρησε το 2015 σε άρτια μετάφραση της Έφης Καλλιφατίδη από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στο παρόν μυθιστόρημα καθίσταται εντυπωσιακή η σύνθεση του κάδρου της σύγχρονης δημοσιογραφίας, την οποία χαρακτηρίζουν η λασπολογία και οι εκβιασμοί.

«Στην εποχή μας, η μοίρα μιας εφημερίδας είναι πια να μοιάζει με εβδομαδιαίο περιοδικό.»

Σημαντικό τμήμα της πλοκής καλύπτει η εξιστόρηση της διαδικασίας ίδρυσης και οργάνωσης μιας νέας καθημερινής εφημερίδας με το όνομα ” Αύριον”, για την οποία εργάζεται μια ομάδα ατόμων, ως προς τον χαρακτήρα, τελείως διαφορετικών μεταξύ τους. Ως κοινός τόπος των συντακτών αυτών μπορεί να οριστεί το γεγονός ότι έχουν σημειώσει αποτυχίες στην μέχρι τότε καριέρα τους. Αυτή η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια εναλλακτική εφημερίδα σε σχέση με τις εφημερίδες της εποχής. Το βιβλίο αρχίζει με την αφήγηση ενός ανεξήγητου και μυστήριου γεγονότος για τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος, προσδίδοντας στο έργο έντονα στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος. Στοιχεία που γίνονται αισθητά καθ’ όλη την ανάγνωση του βιβλίου. Παράλληλα, ο συγγραφέας εξιστορεί και άλλα γεγονότα που κατά έναν αριστουργηματικό τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την έρευνα του Μπραγκαντότσο, ενός από τους συντάκτες της εφημερίδας, όπου επαναφέρει στο προσκήνιο σκοτεινές υποθέσεις της ιστορίας που συνέβησαν μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου όπως η εκτέλεση του Μουσολίνι, η επιχείρηση Gladio, το πραξικόπημα του Βαλέριο Μποργκέζε και η δράση της CIA.

Το κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος, ο Κολόνα είναι δημοσιογράφος επαρχιακών εφημερίδων, συγγραφέας και μεταφραστής. Όπως όλοι οι χαρακτήρες του μυθιστορήματος έτσι και εκείνος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένος επαγγελματικά. Έτσι δέχεται να αναλάβει την συγγραφή ενός βιβλίου το όποιο δεν θα έφερε την υπογραφή του και θα περιελάμβανε την αναφορά των σταδίων ίδρυσης και οργάνωσης αυτής της εφημερίδας.

«Το βιβλίο πρέπει να δίνει την ιδέα μιας διαφορετικής εφημερίδας, να δείχνει με ποιο τρόπο δούλεψα επί ένα χρόνο για να στήσω ένα πρότυπο δημοσιογραφίας, ανεξάρτητης από πιέσεις, ….»  

Το δεύτερο σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας αποτελεί η Μάια, ένα κορίτσι που μέχρι τότε ασχολείται με της στήλες του κουτσομπολιού, είναι επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας “Αύριον”. Μεταξύ των δύο βασικών πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος αναπτύσσονται δεσμοί αγάπης .

Εν κατακλείδι, μέσα από το έργο του, ο Ουμπέρτο Έκο εκφράζει την απογοήτευση του για την σύγχρονη δημοσιογραφία. Προβάλλει την δημοσιογραφία να συνδέεται με το στοιχείο της διαφθοράς και της λασπολογίας. Ακόμη, η δημοσιογραφία και συγκεκριμένα η εφημερίδα αναδεικνύεται ως μέσο κοινωνικής ανόδου, χωρίς να θέτει ως πρωταρχικό στόχο του την ενημέρωση και την πληροφόρηση του λαού. Ένα μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο που διαφέρει από τα άλλα έργα του καθώς παρατηρείται η έλλειψη φιλοσοφικού υπόβαθρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εξελίξεις να παίρνουν η μια τη θέση της άλλης αβίαστα, διατηρώντας μέχρι την τελευταία σελίδα ζωντανό το ενδιαφέρον και την αγωνία του αναγνώστη.

Τελικά, η εφημερίδα «Αύριον» θα κυκλοφορήσει; Ο Μπραγκαντότσο θα αποκαλύψει σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος; Ποια θα είναι η τύχη των δυο βασικών ηρώων;

Καλή Ανάγνωση!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.