Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Leia Beila @Jezebel @The Indie Practice @We Heart it

Ηχογράφηση από την Πελαγία Σαβ:

Οι φεμινιστικές τάσεις της μόδας

Σε όλη την ιστορία, οι φεμινιστικές επαναστάσεις υπάρχουν σε κάθε είδους μορφή. Από τις διαμαρτυρίες στους δρόμους, στη λογοτεχνία, και στην νομοθεσία, οι γυναίκες αλλάζουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο εδώ και αιώνες. Και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η μόδα ήταν πάντα μία.

Είτε πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο στέκονται τα μαλλιά μας, είτε για την αλλαγή των παραδοσιακών κανόνων φύλου, η μόδα έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην αναταραχή των γυναικών για όλους.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@KK Pires Goods

Φεμινιστικές προτάσεις

Το bloomer φόρεμα

Στη δεκαετία του 1850, το «Φόρεμα Bloomer», που μερικές φορές ονομάστηκε «Φόρεμα Ελευθερίας», ήταν ένα από τα πρώτα «φεμινιστικά κομμάτια μόδας» που εναντιώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Η τάση πρωτοεμφανίστηκε από μια ομάδα σουφραζετών, Elizabeth Cady Stanton, Lucy Stone και Susan B. Anthony. Αυτές προώθησαν το στυλ ως ένα λιγότερο περιοριστικό, πιο άνετο καθημερινό φόρεμα, το οποίο επέτρεψε στις γυναίκες να κινηθούν και να εργαστούν με μεγαλύτερη ευκολία. 

Πηγή΄εικόνας: pinterest.com |@Old Rags

Το γυναικείο παντελόνι

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, οι γυναίκες που φορούσαν παντελόνι ήταν λίγες. Η τάση των γυναικών να υιοθετούν την τάση του παντελονιού εμφανίστηκε, όταν η Luisa Capetillo συνελήφθη και δικάστηκε στο δικαστήριο, επειδή φορούσε παντελόνι δημόσια, πυροδοτώντας οργή παντού. Οι γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν αυτήν την τάση μαζικά τόσο για την πρακτικότητα, όσο και για την εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@EvaDress Patterns

Το μπικίνι

Σε μια εποχή όπου τα γυναικεία μαγιό ήταν σε μεγάλο βαθμό ολόσωμα, ο Louis Réard δημιούργησε το «μπικίνι». Αν και αρχικά επικρίθηκε από περιοδικά μόδας, σχεδιαστές και τον τύπο, το μπικίνι – ένα “μαγιό δύο τεμαχίων, που αποκαλύπτει τα πάντα για ένα κορίτσι εκτός από το πατρικό όνομα της μητέρας της” – αυξήθηκε σταθερά σε δημοτικότητα από τις νεότερες γυναίκες. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro το χαιρέτισε ως σήμα κατατεθέν της σεξουαλικής επανάστασης. “Για τις γυναίκες, φορώντας μπικίνι σηματοδότησε ένα είδος δεύτερης απελευθέρωσης. Δεν υπήρχε τίποτα σεξουαλικό γι ‘αυτό. Αντίθετα ήταν ένας εορτασμός της ελευθερίας και της επιστροφή στις χαρές της ζωής “.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@LeRoy Hemond

Το σουτιέν

Αν και το σουτιέν είναι μια πιο άνετη εφεύρεση, δεν ήταν πάντα έτσι. Πολλές φορές ήταν άκαμπτα, με περίεργα σχήματα και περιοριστικά. Τα σουτιέν της δεκαετίας του ’60 – ή μάλλον, η έλλειψη σουτιέν στη δεκαετία του ’60 – έγινε συνώνυμο με το φεμινιστικό κίνημα. Ο Germaine Greer υποστήριξε, ότι το σουτιέν ήταν ένας είδος καταπίεσης. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες είτε να τα φορούν είτε όχι κατά την κρίση τους. Το 1968, οι γυναίκες άρχισαν να τα καίνε συμβολικά και να τα πετούν εν ώρας διαμαρτυρίας. Κάτι που τώρα αναφέρεται ως το κίνημα «bra burning movement»

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Fashionista.com

 

Το bob κούρεμα

Τη δεκαετία του 1920, το κούρεμα «bob» έγινε άλλη μια φεμινιστική άποψη που υιοθετήθηκε σε όλο τον κόσμο. Κόβοντας τα παραδοσιακά μακριά μαλλιά του, τα οποία θεωρούνταν πάντα το πρότυπο της θηλυκότητας και της ομορφιάς. Αυτό το κούρεμα αυξήθηκε σε δημοτικότητα παράλληλα με το κίνημα Flapper. Το κούρεμα αυτό, που υποστηρίχθηκε από μοντέλα και ηθοποιούς, θεωρήθηκε ως σύμβολο της προόδου.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Tumbrl

Η mini φούστα

Η mini φούστα δημιουργήθηκε είτε από τη Mary Quant είτε από τον André Courrèges το 1961. Χαιρετίστηκε ως «αισιόδοξη και πληθωρική» και αγκαλιάστηκε από όλους. Το μοντέλο και η ηθοποιός Jean Shrimpton έγραψε στα βιβλία της ιστορίας μόδα, για τον αγώνα που παρακολούθησε στη Μελβούρνη, φορώντας τη mini φούστα, που σταματούσε 13 εκατοστά πάνω από το γόνατο.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Desert Lily Vintage

Το κλασσικό ανδρικό παντελόνι

Ο σχεδιαστής Yves Saint Laurent φημίζεται για το λανσάρισμα της τάσης του παντελονιού το 1966 με το εμβληματικό σετ του “Le Smoking”, το οποίο είχε σχεδιαστεί με το κλασσικό ανδρικό ύφος. Οι γυναίκες, που φορούσαν παντελόνι με επαγγελματική ιδιότητα δέχτηκαν επίπληξη για πολλά χρόνια. Μόνο το 1993 οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν νόμιμες τις γυναίκες που φορούσαν παντελόνια, προκαλώντας μια εταιρική τάση που εκτείνεται από το 1993 έως την προεδρική περίοδο της Χίλαρι Κλίντον το 2017 και μετά.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@nytimes.co

Το wrap φόρεμα

Ένας από τους πιο εμβληματικούς σχεδιαστές στην ιστορία, η Diane von Furstenberg, είχε επίσης μια τάση φεμινιστικής μόδας. Το σχέδιό της, το τυλιγμένο φόρεμα σε μια κολλώδη φανέλα με μακριά μανίκια, συσχετίστηκε με το κίνημα λόγω της αβίαστης σεξουαλικής έκκλησης και της ευελιξίας της εργασίας προς παιχνίδι.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@GLAMOUR Magazine UK

Το pussyhat

Το pussyhat ανήκουν στις πιο σύγχρονες φεμινιστικές ιδέες. Σε απάντηση στην ορκωμοσία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2017, εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο τον κόσμο τον Μάρτιο των Γυναικών. Για να δημιουργήσουν ένα «οπτικό αντίκτυπο» κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι Krista Suh και Jayna Zweiman δημιούργησαν το «Pussyhat Project». Μια εκστρατεία για να μοιραστούν πάνω από ένα εκατομμύριο χειροποίητα καπέλα. Το “pussy” ήταν μια αναφορά στα σχόλια του Τραμπ “grab them by the pussy”. Ακολουθώντας τα χιλιάδες καπέλα, που φορούσαν σε όλο τον κόσμο, τα Pussyhats έγιναν σύμβολο του Μαρτίου και εμφανίστηκαν ακόμη και στους διαδρόμους της εβδομάδας μόδας την επόμενη σεζόν.

φεμινιστικές
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Washington Post

Το φεμινιστικά μηνύματα στα ρούχα

Οι γυναίκες φορούν φεμινιστικές προτάσεις και φεμινιστικά μηνύματα στα ρούχα εδώ και δεκαετίες. Η σχεδιάστρια Maria Grazia Chiuri ως Creative Director της Dior δημιούργησε μία νέα τάση, η οποία έγινε δημοφιλής παγκοσμίως. Στην πρώτη της συλλογή ως Creative Director, η Chiuri έστειλε λευκά μπλουζάκια με την πρόταση, «We Should All Be Feminists». Μετά από αυτό το πουκάμισο εμφανίστηκε σε κάθε εκδοτικό περιοδικό, σπορ στιλ δρόμου. Αρκετές άλλες μάρκες κυκλοφόρησαν τις δικές τους εκδόσεις, πυροδοτώντας τη μία φεμινιστική αναβίωση.

φεμινιστικές
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Harper’s BAZAAR Arabia

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.