Η συγγραφέας Ευστρατία Ταλιάνη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο.» από τις εκδόσεις Ελκυστής δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Η συγγραφέας Ευστρατία Ταλιάνη με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο.» από τις εκδόσεις Ελκυστής δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Το έναυσμα για το «Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο.» ήταν η πηγαία ανάγκη μου να πειραματιστώ σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονα κινηματογραφικά ή/και θεατρικά στοιχεία ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα μυθιστορήματα με τις λεπτομερείς περιγραφές, που ενίοτε κουράζουν.   Η βαθύτερη ώθηση όμως πηγάζει από την ακατανίκητη περιέργειά μου να κατανοώ και να αποκαλύπτω τα πραγματικά κίνητρα των ανθρώπων σε κάθε τους πράξη σε συνδυασμό με το ορμέμφυτο ένστικτό μου για επικράτηση του δικαίου.

Η ιστορία σας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα;

Η ιστορία μου είναι φανταστική. Σε καμία περίπτωση δε βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα ή/και  πραγματικά πρόσωπα.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Η συγγραφή υπάρχει στη ζωή μου από τότε που μπορώ να ανακαλέσω μνήμες από  την παιδική μου ηλικία.  Ήταν περισσότερο μια αναγκαιότητα  για έκφραση ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων η οποία έγινε πιο έντονη προχωρώντας στην εφηβεία. Τότε  η συγγραφή ξεκίνησε με ποιήματα και κατόπιν διηγήματα αρκετά από τα οποία ήταν μυστηρίου.  Έκτοτε η συγγραφή ήταν και εύχομαι να συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Πόσο καιρό κράτησε η συγγραφή του παρόντος βιβλίου;

Ο χρόνος που χρειάστηκε για ολοκληρώσω το βιβλίο ήταν αρκετός καθώς χρειάστηκε να ερευνήσω πέρα από την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάθε τρόπο δολοφονίας και ένα δυσεύρετο δηλητήριο με τις θανάσιμες συνέπειές του.

Τι σας γοητεύει στην αστυνομική λογοτεχνία;

Με γοητεύουν τα ηθικά διλήμματα που τίθενται με αδιαφανή τρόπο στα αστυνομικά βιβλία. Αλλά πάνω από όλα με γοητεύει η δύναμη με την οποία επιβάλλεται η κοινωνική δικαιοσύνη οδηγώντας στην «κάθαρση». Μια δικαιοσύνη η οποία μπορεί ενίοτε να αποτελεί μόνο τη μία από τις πολλές ηθικές εκδοχές και ερμηνείες του δυισμού-του καλού και του κακού- που τείνει να επικρατεί στις μέρες μας.

Υπάρχει κάποιο ή κάποια συγκεκριμένα λογοτεχνικά είδη που επιθυμείτε να υπηρετήσετε;

Επιθυμώ να εξελιχθώ σα συγγραφέας στο συγκεκριμένο είδος, της αστυνομικής λογοτεχνίας, για να μπορώ κάθε φορά να προσφέρω στους αναγνώστες βιβλία που θα ικανοποιούν την περιέργεια αλλά ταυτόχρονα θα καθησυχάζουν την ψυχή δίνοντας μια ελπίδα για την τελική επικράτηση του δικαίου στον κόσμο, μια ελπίδα πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που πράττουν με μοναδικό γνώμονα τη δικαιοσύνη, σαν τον αστυνόμο Μαλούζο!

Ποια ήταν τα συναισθήματα όταν είδατε για πρώτη φορά το βιβλίο σας σε ράφι βιβλιοπωλείου;

Κανείς θα περίμενε να συγκινεί έντονα η θέα του βιβλίου του σε ένα ράφι. Ωστόσο για μένα μεγάλη συγκίνηση μου δίνουν τα σχόλια που λαμβάνω, κυρίως  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από αναγνώστες που δε γνωρίζω σε προσωπικό επίπεδο ή γνωρίζω ελάχιστα. Αυτή η ανατροφοδότηση από το αναγνωστικό κοινό, η αγωνία τους για το τέλος του βιβλίου, η προσπάθεια επίλυσης του γρίφου ανεύρεσης του δολοφόνου μου δίνουν πραγματική χαρά και ικανοποίηση! Ίσως επειδή, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, το βιβλίο από τη στιγμή που μπήκε στο τυπογραφείο έπαψε τόσο να είναι «δικό μου» αλλά ανήκει πλέον σε όποιον του δώσει μια ευκαιρία να τον σαγηνέψει και να τον καθηλώσει! Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους στήριξαν μέχρι στιγμής το «Συμπόσιο με εχθρούς. Μια υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο.»!

Εσείς ως αναγνώστρια, τι είδους βιβλία προτιμάτε; Ποια θεματολογία σας ελκύει περισσότερο και ποιο-α συγγραφέα θαυμάζετε;

Φυσικά, τα αστυνομικά βιβλία! Η θεματολογία εστιάζει στην εξιχνίαση δολοφονιών που αφυπνίζουν το νου να κατανοήσει απίστευτους γρίφους. Θαυμάζω τον σερ Άρθουρ Ιγνάτιο Κόναν Ντόυλ εξαιτίας της υπέροχης συλλογιστικής του να λύνει βήμα βήμα τις πιο παράξενες υποθέσεις.

Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για την τιμή που μου κάνατε παραχωρώντας μου αυτή την συνέντευξη, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Η τιμή είναι δική μου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη! Ήδη έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του επόμενου βιβλίου. Μια ακόμη υπόθεση για τον αστυνόμο Μαλούζο!  Στο άμεσο μέλλον θα επιθυμούσα να εκδοθεί το δεύτερο βιβλίο μου. Κύριο μελλοντικό συγγραφικό μου μέλημα είναι να προσφέρω κάθε φορά στους αναγνώστες ένα βιβλίο που θα τους καθηλώνει…

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο αστυνόμος Μαλούζος βρίσκεται αντιμέτωπος με εγκλήματα τα οποία έχουν σχέση με μία περίπλοκη υπόθεση που περιλαμβάνει τα βασικά κίνητρα δολοφονίας – χρήμα, έρωτας, εκδίκηση. Στην πορεία της εξιχνίασης της δολοφονίας του πλούσιου επιχειρηματία Νικόδημου Αρβανίτη αποκαλύπτεται πως η σορός δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στον πρώην  κηπουρό του. Αυτή η σωρός χρησιμοποιείται από το οικείο περιβάλλον του επιχειρηματία, για να κληρονομηθεί ένα αμύθητο ποσό το οποίο αποκτήθηκε από μία απάτη που διαπράχθηκε σε βάρος αθώων πολιτών.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Πού βρίσκεται όμως ο Νικόδημος Αρβανίτης; Μήπως με την τελευταία του κατάκτηση, τη Λαρίσα, στο εξωτερικό; Μήπως τον δολοφόνησε κάποια από τις δεκάδες γυναίκες που ο ίδιος είχε κακοποιήσει σεξουαλικά; Ή ακόμη κάποιος από τους εξαγριωμένους πρώην εργάτες της επιχείρησής του, όταν κήρυξε εικονική πτώχευση; Λίγο αργότερα θα εντοπιστεί και ένα τρίτο γυναικείο πτώμα στο ποτάμι. Τρία πτώματα αναζητούν τον ή τους δολοφόνους τους! Όλα φαίνεται να ξεκινούν από εκείνο το συμπόσιο με εχθρούς, που κάποιοι κεράστηκαν δηλητήριο, αλλά όπως γίνεται γνωστό οι δολοφονίες είχαν ξεκινήσει έξι μήνες νωρίτερα…

Λίγα λόγια για την Ευστρατία Ταλιάνη

Η Ευστρατία Ταλιάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής όπου και εργάζεται ως αναπληρώτρια σε δημοτικά σχολεία. Από μικρή ηλικία η Ευστρατία Ταλιάνη έγραφε ποιήματα και διηγήματα. Το πέρασμα από τη συγγραφή ποιημάτων και διηγημάτων στη συγγραφή αστυνομικών μυθιστορημάτων έγινε αβίαστα εξαιτίας της ακόρεστης δίψας της για την κατανόηση των κινήτρων της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.