Ναι καλά διαβάσατε, το Europa Universalis IV είναι για μένα, το παιχνίδι στρατηγικής, πως λέγαμε κάποτε πως η Κωνσταντινούπολη ήταν η πόλη γιατί ήταν η ομορφότερη στον κόσμος; Ε, έτσι και αυτό.

Ένα όχι και τόσο καινούργιο παιχνίδι, έχοντας κυκλοφορήσει το 2013 από τη Paradox Interactive, το Europa Universalis IV παρά τα χρονάκια του κάνει τη μεγάλη διαφορά. Έχοντας έναν απίστευτα λεπτομερή χάρτη από το 1444 έως και τις αρχές του 1800 το παιχνίδι σε αφήνει να ηγηθείς της αγαπημένης σου χώρας (406 χώρες για την ακρίβεια) ,να την μεγαλώσεις δημιουργώντας μία αυτοκρατορία, πολλές φορές ακολουθώντας ιστορικά γεγονότα και άλλες φορές αλλάζοντας την ιστορία με θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Πόσο γαμάτο είναι αυτό! Φυσικά ο nerdgasm μου δεν σταματάει εδώ καθώς το παιχνίδι σου επιτρέπει να κάνεις «παπάδες» μέσω των διπλωματικών σχέσεων χτίζοντας συμμαχίες, προτεκτοράτα, συμμετέχοντας σε συνθήκες ειρήνης μετά από έναν πόλεμο και επιλέγοντας τους όρους τους αν είσαι ο νικητής. Παρόλα αυτά ακόμα και αν χάσεις έναν πόλεμο και χάσεις κάποια εδάφη μετά τη συνθήκη το παιχνίδι δεν τελειώνει εδώ. Σωστά, το παιχνίδι δεν τελειώνει ποτέ γιατί πολύ απλά μπορείς να διαχειριστείς σωστά την οικονομία σου και να οδηγήσεις ξανά τη χώρα σου στο μεγαλείο.

Το παιχνίδι φυσικά ανάλογα με τις επιλογές μπορεί να γίνει αρκετά δύσκολο καθώς δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με εχθρικά κράτη αλλά ταυτόχρονα και με επαναστάσεις στο εσωτερικό της χώρας σου όταν ο λαός σου, ή τα προτεκτοράτα σου δεν είναι ευχαριστημένα με την ηγεσία. Τέλος κανείς πρέπει να λάβει υπόψη του πολλούς παράγοντες για να φτάσει στην κορυφή όπως το εμπόριο, η παραγωγή προϊόντων, η θρησκευτική ενότητα, η δύναμη των αριστοκρατών σε μία χώρα και οι διεθνείς συμμαχίες.

Αν θα μπορούσα να βρω κάτι αρνητικό στο παιχνίδι, αυτό είναι πως δεν επιτρέπει στον παίχτη να χειριστεί τις στρατιωτικές μονάδες εντός μάχης (όπως το Rome Total War) αλλά μόνο να αναβαθμίσει την ποιότητα του στρατού, να αποφασίσει που θα σταλεί και ποιες πόλεις θα κατακτήσει.

Το Europa Universalis IV για εμένα είναι αν όχι το top, τότε ένα από τα top παιχνίδια στρατηγικής με τεράστιο focus στις διεθνείς σχέσεις και την πολιτική στο εσωτερικό του κράτους. Η αγαπημένη Paradox Interactive έκανε καλά τη δουλειά της. Άλλα υπέροχα παιχνίδια στρατηγικής της εταιρείας που θα πρότεινα και ίσως μιλήσουμε για αυτά κάποια άλλη στιγμή είναι το Hearts Of Iron IV και το Crusader Kings II. Δοκιμάστε και τα 3 και δεν θα χάσετε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.