Οι Εθνικοί Ύμνοι αποτελούν άσματα με τα οποία ο κάθε λαός προσπαθεί να εξυμνήσει την πατρίδα του. Με άλλα λόγια, οι εθνικοί ύμνοι αποτελούν «τραγούδια εξύμνησης, αφοσίωσης ή πατριωτισμού». Για να καθιερωθεί ένας ύμνος ως εθνικός πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά. Ο ύμνος κάθε χώρας είναι σύμβολο κατατεθέν και ακούγεται σε δημόσιες τελετές, ενώ σε κάποιες χώρες με μοναρχικά καθεστώτα οι ύμνοι εξυμνούν το πρόσωπο που βρίσκεται σε θέση ισχύος. Οι εθνικοί ύμνοι έχουν ένα μουσικό στυλ εμβατηρίου, ενώ οι περισσότεροι συνοδεύονται και από στίχους, οι οποίοι προέρχονται από κάποιο έργο με πολιτιστική αξία και παράδοση για την χώρα. Βέβαια, υπάρχουν και οι ύμνοι οι οποίοι δεν έχουν στίχους. Πάμε, λοιπόν, να εξερευνήσουμε την ιστορία πίσω από αυτές τις μοναδικές μελωδίες.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη

Ο ύμνος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης δημιουργήθηκε το 1999. Ιστορικά η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπήρξε περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μετέπειτα της Αυστροουγγαρίας και στη συνέχεια της Γιουγκοσλαβίας.  Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1992, ενώ οι συγκρούσεις με την Σερβία διήρκησαν μέχρι το 1995. Εξαιτίας των παραπάνω ο ύμνος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μετρά μόλις 22 χρόνια ύπαρξης.

 

Κόσοβο

Το Κόσοβο ακολουθεί μία ιστορία συγκρούσεων παρόμοια με αυτή της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Με τις συγκρούσεις μετά από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας να τελειώνουν στο πρόσφατο παρελθόν ο εθνικός ύμνος του Κοσόβου δημιουργήθηκε το 2008 με το όνομα “Europe” , δηλαδή Ευρώπη.

 

Σαν Μαρίνο

Τον εθνικό ύμνο του Σαν Μαρίνο έγραφε ο Φεντερίκο Κονσόλο, Ιταλός βιολιστής και συνθέτης αντικαθιστώντας τον προηγούμενο εθνικό ύμνο το 1894. Ο εθνικός του ύμνος ονομάζεται ” Inno Nazionale” και μολονότι πολλοί είναι αυτοί που δεν τον γνωρίζουν ή που τον έχουν ακούσει λίγες φορές ακούγεται στους δρόμους του Σαν Μαρίνο κατά την διάρκεια ορισμένων εθνικών και θρησκευτικών Festival.

 

Ισπανία

Ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας δημιουργήθηκε το 1761 και υιοθετήθηκε το 1770. Η μελωδία προϋπήρχε από το 1700 ως εμβατήριο των Γρεναδιέρων. Μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί άλλοτε ως βασιλικό εμβατήριο και άλλοτε ως εθνικός ύμνος. Αν και είναι από τους ύμνους που ξεχωρίζουν για το γεγονός, ότι δεν έχουν στίχους, συνοδευόταν παλαιότερα από ορισμένους στίχους τους οποίους είχε επιβάλλει ο δικτάτορας Φράνκο μέχρι και το 1975, όποτε και έφυγε από την ζωή.

 

 

Ιούλιος Βερν: Μία ζωή γεμάτη φαντασία

Δες την σελίδα μας στο Facebook

Ακολούθησέ μας στο Instagram

Ακολούθησε τις Άχρηστες Πληροφορίες

Ενημερώσου για τις δράσεις μας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.