Τα πρωινά της Κυριακής βρίσκουν τους περισσότερους ανθρώπους στο κρεβάτι, , όχι όμως τους εθελοντές του Ethelon Days και σίγουρα όχι τους ανθρώπους που ήρθαν γεμάτοι ενέργεια, αποχωρίζοντας τον ύπνο τους, να συμμετάσχουν στις δράσεις.

Η αρχική συνάντηση έγινε στο Impact Hub, έναν υπέροχο χώρο στην περιοχή του Ψυρρή, γεμάτος φυτά και ιδιαίτερη διακόσμηση. Εκεί πήραν όλοι μαζί το πρωινό τους, πίνοντας καφέ και συζητώντας τόσο για τις ομιλίες των προηγούμενων ημερών όσο και για τις προσδοκίες της ημέρα που δειλά δειλά ξεκινούσε.

Η δράση στην οποία διάλεξα να πάρω μέρος είχε να κάνει με την ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα υγείας. Περιελάμβανε δύο κομμάτια: την εκμάθηση πρώτων βοηθειών και τη πληροφόρηση από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» για τον Μυελό των Οστών. Στο πρώτο μέρος μάθαμε την τεχνική Καρδιοπνευμονικής Αναζωογώνησης (ΚΑΡΠΑ), την πλάγια θέση ασφαλείας και τι πρέπει να γίνει όταν κάποιος πνίγεται από φαγητό. Όλες οι τεχνικές είναι απαραίτητες και μπορούν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή στην κρίσιμη στιγμή. Επίσης η εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ είναι απαιτιτική γιαυτό τον λόγο την επαναλάβαμε πολλές φορές χρησιμοποιόντας πλαστικά ομοιώματα ανθρώπων, με σκοπό να την εμπεδώσουμε και να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σε όσο το δινατόν ποιο ρεαλιτικές συνθήκες.

Στο δεύτερο μέρος δύο εκπρόσωποι από τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» μας πληροφόρησαν για τα αιμοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται στο μυελό των οστών, και τα οποία μπορούν να σώσουν ανθρώπους με συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Επειτα όποιος ήθελε μπορούσε να συμπληρώσει την αίτηση και να δώσει δείγμα, το οποίο θα ελεχθεί για την συμβατότητα με κάποιον πάσχοντα, έτσι ώστε γίνει δότης μυελού των οστών. Αυτό που εκτίμησα περισσότερο ήταν το ότι μαθαίνεις να βοηθάς τον συνάνθρωπο σου,μαθαίνεις τρόπους να είσαι δίπλα του. Είναι κάτι πέρα από τον εθελοντισμό γιατί έχει να κάνει με έναν τρόπο ζωής επίκεντρο του οποίου είναι το σημαντικότερο αγαθό του ανθρώπου: η υγεία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.