«Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδοσιάδη από τις εκδόσεις Πατάκη
«Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» του Γιάννη Γιαννέλη-Θεοδοσιάδη από τις εκδόσεις Πατάκη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το νέο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη με τίτλο «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης». Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα, μια ιστορία τριών ζευγαριών που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης της αληθινής αγάπης, της ανθρώπινης μοίρας και τύχης.

Η ιστορία τοποθετείται χρονικά στην Σμύρνη του 1922. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, όπου ο πολιτισμός και η οικονομία ανθούν, να γίνει μάρτυρας της βιαιότητας, του ξεριζωμού της Καταστροφή του΄22, αλλά και να παρακολουθήσει την μετέπειτα ζωή ορισμένων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, μακριά από την πατρίδα τους, στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Μάρκος ο οποίος έχοντας χάσει τον πατέρα του αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης και δέχεται την βοήθεια των δυο καλών του φίλων, του Νικόλα και του Παναγιώτη. Ο Μάρκος γνωρίζει την Σύλβια, ο Νικόλας και ο Παναγιώτης, την Μαργαρίτα και την Ισαβέλλα αντίστοιχα. Ύστερα από αρκετές αμφιταλαντεύσεις στις σχέσεις του αποφασίζουν να παντρευτούν και τα τρία ζευγάρια. Καθώς προετοιμάζονται για μια νέα ζωή, λίγες μέρες πριν τον γάμο τα ιστορικά γεγονότα στο ελληνοτουρκικό πεδίο κλιμακώνονται, μαύρα σύννεφα καλύπτουν την άλλοτε χαρούμενη Σμύρνη, κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί. Η ζωή των έξι αυτών ανθρώπων επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό και τα σχέδια για τους γάμους ταράσσονται.

Τα σπουδαία αυτά γεγονότα επισκιάστηκαν κάπως από το Πάσχα, που πάντοτε στην Σμύρνη εορτάζονταν με κατάνυξη, πνεύμα αγάπης και φιλαλληλίας. Ο κόσμος έβαλε στις άκρη τις ανησυχίες του, ξέφυγε από την περιρρέουσα πολιτικοστρατιωτική ατμόσφαιρα στη ληθαργική του κατάσταση, συντηρώντας την ψευδαίσθηση πως ο ελληνισμός της Σμύρνης ήταν τόσο στερεά δεμένος με τη μικρασιατική πατρώα γη, ώστε κανείς δεν μπορούσε να το κουνήσει-εξάλλου, υπήρχαν ακόμα οι εγγυήσεις των φίλιων δυνάμεων και η οικονομική ευημερία, που διέλυαν το φάσμα του κινδύνου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο αναγνώστης γνωρίζοντας για το τι επρόκειτο να συμβεί ως προς τα ιστορικά γεγονότα, αγωνιά για το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, απόφαση των ηρώων, αν τα αιματηρά γεγονότα του διωγμού των Ελλήνων από τους Τούρκους τους βρουν εκεί ή αν σωθούν. Ο Μάρκος βιώνοντας το χτύπημα της μοίρας, ζει μετά την Καταστροφή στην Αθήνα και προσπαθεί να ξανακτίσει την ζωή του από την αρχή καθώς το κοινό μέλλον που σχεδίαζε με την Σύλβια φαίνεται να αποτελεί πλέον μόνο μακρινό όνειρο. Όμως όταν την ανθρώπινη ζωή την συντροφεύουν η μοίρα και η τύχη τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ο αφηγητής είναι αποστασιοποιημένος και δεν δυσχεραίνει με περιττές ιστορικές αναφορές την αναγνωστική διαδικασία, δίνει μόνο ψήγματα-ιστορίας που είναι καθοριστικά και σημαντικά για την εξέλιξη της πλοκής. Επιπλέον δεν λείπουν τα λαογραφικά δείγματα της εποχής όπως για παράδειγμα τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν την εποχή αυτή για να φτιάξουν τα ενδύματα.

Η Καταστροφή του 1922 και ο ξεριζωμός των Ελλήνων είναι ιστορικά γεγονότα που έχουν εμπνεύσει τόσους Έλληνες όσο και ξένους συγγραφείς. Κάποια από τα στοιχεία που κάνουν το παρόν μυθιστόρημα να ξεχωρίζει είναι οι ρεαλιστικοί και ζωντανοί διάλογοι( νομίζεις πως βρίσκεσαι μπροστά στα καβγαδάκια μεταξύ Μάρκου και Σύλβιας) και η κινηματογραφική διάσταση της πλοκής. Εν κατακλείδι, ένα από τα κυριότερα μηνύματα του μυθιστορήματος είναι πως η δύναμη της ανθρώπινης μοίρας υπερισχύει της ανθρώπινης βούλησης.

 

1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.