Ο μέσος φοιτητής κάποια στιγμή θα ψάξει για δουλειά για να ενισχύσει το χαρτζιλίκι του. Ο λόγος που ο μέσος φοιτητής θα αφήσει τον καφέ του για να εργαστεί είναι για τις βράδυνες μπύρες, για τα ρουχαλάκια, για ταξίδια και για τα όνειρα της ενηλικίωσης. Παρακάτω θα καταρριφθεί ο μύθος ότι θα πλουτίζεται βρίσκονται δουλειά.

Το μελανό σημείο της ελληνικής οικονομίας είναι ότι ο μισθός είναι χαρτζιλίκι, θα το διαπιστώσετε παρακάτω. Με βάση της υπάρχουσας νομοθεσίας που θεσπίζει το βασικό μισθό για κάτω των 25 ετών στα 510,95 ευρώ μεικτά και στα 586.08 ευρώ για άτομα ηλικίας πάνω των 25 ετών, υπολογίζεται με βάση της 40 ώρες την εβδομάδα. Από την άλλη στα ωράρια της ημιαπασχόλησης είναι στα 255,47 ευρώ μεικτά και στα 293,04 ευρώ στις αντίστοιχες ηλικιακές κλίμακες. Και όσων αφορά τα ημερομίσθια είναι στα 22,83 ευρώ και στα 26,18 ευρώ μεικτά στις αντίστοιχες ηλικίες. Αν και η υπουργός Έφη Αχτσογλού ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σ’ αυτό το σημείο θα χωρίσουμε τις εργασίες σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι το βιοποριστικό χαρτζιλίκι. Ενώ η δεύτερη είναι η άμισθη απασχόληση. Το βιοποριστικό χαρτζιλίκι είναι η κατηγορία που δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που ενώ έχουν τελειώσει τις σπουδές τους η επαγγελματική τους κατάρτιση στον κλάδο που επέλεξαν. Η δεύτερη κατηγορία μπορεί να κάνετε αυτό που σας αρέσει άλλα δυστυχώς ελάχιστοι πληρώνονται από αυτό.
                                           Βιοποριστικό χαρτζιλίκι
1. Σερβιτόροι/ες : είναι το επάγγελμα με τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό ισχύει σ’ όλα τα πόστα σε μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης (π.χ. μπάρμαν, μάγειρες, delivery,κ.α)
2. Πωλητές/τριες: από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως call central ζητάνε άτομα για να στελεχώσουν τις εταιρίες.
3. Διανομείς φυλλαδίων: τα ελαστικά ωράρια είναι αρκετά ελκυστικά για να απασχοληθεί κάποιος.
4. Εισπρακτικές εταιρίες: ίσως είναι η πιο μίζερη και ψυχοφθόρα δουλειά σε μια χώρα που χρωστάνε σχεδόν όλοι οι πολίτες της.
5. Γραμματειακή υποστήριξη: ενδείκνυται σε ψηλές ξανθές με αβυσσαλέο ντεκολτέ (με σαρκαστική διάθεση βασισμένο σε ρατσιστικά στερεότυπα)
6. Promotion: είναι η ευκαιρία η κοπέλα της διπλανής πόρτας να αισθανθεί γλάστρα.
7. Φοιτητικές εργασίες… άλλων: ότι έκανες και στο σχολείο με την μόνη διαφορά πληρώνονται με την λέξη.
8. Δάσκαλοι vs babysitter: από το να κρατήσεις ένα παιδάκι ως να το διαβάσετε. Σ’ αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ότι τα χρήματα που παίρνανε όλοι οι καθηγητές σου ήταν πολύ λίγα για την ψυχική οδύνη, όταν ένα 8 χρόνο δεν θέλει να διαβάσει.
9. Summer season: Εάν και μόλις τελείωσε, πάντα θα υπάρχει η επόμενη. Δηλαδή εποχικό προσωπικό στον τουριστικό κλάδο.
                                                       Άμισθη απασχόληση
1. Youtubers: ο καθένας μπορεί να ανοίξει την κάμερα του κινητού του η του laptop και να πει αυτό που θέλει.
2. Influencers: εάν ανεβάζεις συνέχεια foto στο Instagram ή έχεις έντονη και δραστηριότητα στο Facebook πολλοί θα ενδιαφερθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσα από το δικό σου προφίλ.
3. Ραδιόφωνο στο internet: είναι το μοναδικό ραδιόφωνο χωρίς παρέμβαση του Ε.Σ.Ρ.
4. Bloggers: εκφράζεσαι ελεύθερα
5. Επαγγελματίας gamer : το όνειρο του κάθε άντρα να παίζει παιχνίδια στο pc και να πληρώνονται γι’ αυτό.
6. Κομματόσκυλο: κάθε φοιτητής που έχει περάσει την πόρτα του πανεπιστημίου μπορεί να έχει γραφτεί κατά λάθος σε παράταξη. Διότι στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχει σημασία εάν κάποιος είναι πολιτικοποιημένος το μόνο που έχει σημασία είναι να είναι κάποιος κομματικοποιημένος.
Η διαδρομή από τα interview στις εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα του 2018 δεν είναι ιδανικές και σ’ αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα. «Μήπως τελικά δεν γεννιόμαστε μαμάκιδες αλλά το κράτος μας κάνει να εξαρτιόμαστε από αυτούς ;»

5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.