Ο Εντουάρ Μανέ γεννήθηκε στο Παρίσι στης 23 Ιανουαρίου του 1832 και καταγόταν από επιφανή οικογένεια. Ήταν ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, Γάλλος ζωγράφος και μεγάλος θεμελιωτής της μοντέρνας τέχνης. Στην πραγματικότητα ο Μανέ αποτέλεσε σημαντική επιρροή για τους ιμπρεσιονιστές αν και δεν επιθυμούσε να λαμβάνεται ως εκπρόσωπος του κινήματος.

Ο Εντουάρ Μανέ φοίτησε στο ατελιέ του  Thomas Couture από το 1850   όπου μάθαινε  διαφορετικές τεχνικές. Όσο ήταν φοιτητής  συνήθως επισκεπτότανε μουσεία  σε διάφορες χώρες όπως Γαλλία και Ολλανδία  όπου συνήθιζε να αντιγράφει τα κλασικά έργα. Η αντιγραφή κλασικών έργων κράτησε αρκετά χρόνια.

Τελειώνοντας τις σπουδές του, ο Μανέ άνοιξε το δικό του studio. Ξεκίνησε με ένα στύλ πιο ρεαλιστικό και καθημερινό , επηρεασμένος  αρκετά από το ρεαλιστή Gustave Courbette. Με την πάροδο των χρόνων δημιούργησε ένα προσωπικό ύφος με χαλαρές πινελιές, και απαλή μετάβαση των  χρωματικών τόνων.

Πρόγευμα στη χλόη

Εντουάρ Μανέ

Ο πίνακας ζωγραφικής «Πρόγευμα στη Χλοή» του Ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Εντουάρ Μανέ, φυλάσσεται και εκτίθεται σήμερα στο Musée d’Orsay στο Παρίσι.

O πίνακας αυτός προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο για εκείνη την εποχή του για δύο, κυρίως, λόγους. Ο πρώτος είναι η κατάργηση της προοπτικής μέσω της απουσίας αντιθέσεων φωτός και σκοταδιού.  Καθώς  ο μανέ δεν δημιουργούσε την ψευδαίσθηση  του βάθους,  το φόντο και το προσκήνιο φαίνονται να έχουν γίνει ένα. Καθώς και η  βαθμιαία εξασθένιση του χρώματός τους που χάνεται παντελώς.

Το έργο απεικονίζει τέσσερις μορφές, δύο άντρες και δύο γυναίκες. Μια καθισμένη γυμνή γυναίκα ,έντονα φωτισμένη ξεχωρίζει στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να τραβάει το βλέμμα του θεατή. Τα ρούχα της είναι επιδεικτικά ριγμένα δίπλα της. Έπειτα δύο άντρες δίπλα  της της υψηλής τάξης συζητούν. Στο πίσω μέρος μια γυναίκα λούζεται στο ποτάμι. Η σκηνή απεικονίζεται σε κάποιο καταπράσινο τοπίο.

Ο ριζοσπαστικός χαρακτήρας του έργου οφείλεται, στην τολμηρή απεικόνιση του γυμνού. Στα αναγεννησιακά έργα αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικό, όμως εδώ οι μορφές μας παραπέμπουν σε καθημερινά γεγονότα . Το κοινό του Παρισιού  αντέδρασε άσχημα διότι αδυνατούσε να το αποδεχθεί. Η στάση της γυμνής γυναίκας στο κέντρο του πίνακα, παρέα με τους φίλους της να μας κοιτάει άμεσα  στα μάτια προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση λόγο της προκλητικής της στάση.

Ο πίνακας αρχικά απορρίφθηκε από το επίσημο salon  του Παρισιού και για αυτό το λόγο το παρουσίασαν στο salon des refuses ένα εναλλακτικό salon όπου παρουσιάζανε τα έργα που είχαν απορρίψει.

Αφιέρωμα στην Λένα Μαντά

Δες τη σελίδα μας στο Facebook

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.