Exclusive Content:

Ένα ταξίδι στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι

...Όνειρο Παιδιών της Γειτονιάς...

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

«Στο Θέατρο φαναιρώνουμαι τα όνειρά μας…», αναφέρει ο Τσέχωφ στον «Γλάρο». To θέατρο είναι στιγμές που ζουν για λίγο και μετά χάνονται ή μένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των θεατών που παρακολούθησαν την παράσταση. Μια από αυτές τις στιγμές, την οποία θα θέλαμε να είχαμε παρακολουθήσει και εμείς, είναι η παράσταση του Μάνου Χατζηδάκη, «Οδός Ονείρων». Μια παράσταση σταθμός στο ελληνικό θέατρο. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε το ταξίδι αυτό.

«Γεια σας. Ήρθα για να σας δείξω ο ίδιος την οδό ονείρων. Δεν ξεχωρίζει. Είναι ένας δρόμος σαν όλους τους άλλους δρόμους της Αθήνας…» Μ.Χατζιδάκις

Με αυτό τον όμορφο και γλυκό τρόπο ο Μάνος Χατζιδάκις μας καλωσορίζει στην «Οδό Ονείρων». Η «Οδός Ονείρων» γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο «Μετροπόλιταν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «Παρκ» ανεβαίνει μια ακόμη ιστορική παράσταση, η «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη. Το αντίπαλο δέος όπως θα το χαρακτηρίσουν οι κριτικοί της εποχής. Οι δυο μεγάλοι συνθέτες ως θεατρικοί αντίπαλοι επιχειρούν να ανανεώσουν το επιθεωρησιακό τοπίο, το οποίο είχε κάπως βαλτώσει. Παρόλα αυτά, κανένας από τους δυο δεν πέτυχε κάποια σημαντική ανανέωση. Ωστόσο, ο Μάνος Χατζιδάκις είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο ότι η παράσταση δεν ήταν επιθεώρηση.

οδός ονείρων
Πηγή: manoshadjidakis.com Οδός Ονείρων δίσκος 45 στροφών

Όπως ήδη αναφέραμε η «Οδός Ονείρων» ανέβηκε στο θέατρο «Μετροπόλιταν». Στην παράσταση πρωταγωνιστούσαν σπουδαία ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και του θεάτρου. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τον Δημήτρη Χορν, τη Μάρω Κοντού, τη Ρένα Βλαχοπούλου. Τα τραγούδια της παράστασης σημαδεύει με την φωνή του ο Γιώργος Μαρίνος. Η σκηνοθεσία της παράστασης, «Οδός Ονείρων», ανήκει στο Αλέξη Σολωμό, ενώ τα σκηνικά έχει φιλοτεχνήσει ο Μίνως Αργυράκης από τον οποίο και προήλθε ο τίτλος της παράστασης. Συγκεκριμένα από ένα λεύκωμά του. Στην «Οδό Ονείρων» παρακολουθούμε τον Δημήτρη Χορν, ως κομπέρ και φωτογράφο, να πραγματοποιεί τα όνειρα των κατοίκων μιας γειτονιάς στην Αθήνα. Η παράσταση περιλάμβανε νούμερα, τραγούδια και χορευτικά. Κάθε βράδυ το θέατρο ήταν ασφυχτικά γεμάτο. Την παράσταση παρακολούθησαν τόσο σπουδαίοι εγχώριοι καλλιτέχνες, όσο και καλλιτέχνες του εξωτερικού. Μάλιστα, κάποια βράδια εμφανίζονταν ως guest και άλλοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

«Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά.
Κάθε δρόμος έχει μια καρδιά για τα παιδιά…» Μ. Χατζιδάκις

Η επιτυχία της παράστασης οδήγησε στην κυκλοφορία του ομότιτλου δίσκου, «Οδός Ονείρων». Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε LP των 33 στροφών την ίδια χρονιά από την Columbia. Χωρίς όμως να αναφέρεται και να συμμετέχει η Ρένα Βλαχοπούλου, καθώς άνηκε σε άλλη δισκογραφική εταιρεία. Ο δίσκος, όπως και η παράσταση, έμελλε να σημαδέψουν τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας. Στο δίσκο «Οδός Ονείρων» ακούμε τους ίδιους τους ηθοποιούς να ντύνουν με έναν ονειρικό τρόπο τα τραγούδια, που οι ίδιοι ερμηνεύουν. Πέρα από τους ηθοποιούς ακούμε και τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι να μας καλωσορίζει στο όνειρο του.

οδός ονείρων
Πηγή: koutipandoras.gr Οδός ονείρων – Εξώφυλλο δίσκου

Όλος ο δίσκος διακατέχεται από αυτή τη νοσταλγία του ονείρου. Του ονείρου εκείνου που θέλεις να ζήσεις με όλη σου την ψυχή έστω και για ένα λεπτό. Παρόλα αυτά, ακούγοντας το δίσκο αντιλαμβάνεσαι πως ο Μάνος Χατζιδάκις κατάφερε με τις μελωδίες του και τους στίχους, τόσο των δικών του όσο και των Νίκου Γκάτσου, Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μίνω Αργυράκη και Αλέξη Σολωμού, να μας ταξιδέψει στα όνειρα εκείνων των κατοίκων, αλλά και να φτιάξει ένα δικό μας ταξίδι για τα δικά μας όνειρα. Το 2000 ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε CD. Αυτή την φορά στο CD θα γίνει αναφορά στην Ρένα Βλαχοπούλου. Χωρίς όμως να έχει διασωθεί κάποιο μέρος από την παράσταση που εκείνη είχε ερμηνεύσει, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η δική της ηχογράφηση στο album.

Η παράσταση «Οδός Ονείρων» δεν έχει ανέβει ξανά από τότε. Σε αντίθεση, με την αντίπαλη παράσταση, που ανέβηκε ξανά το 2019. Η «Οδός Ονείρων» θα παραμείνει μια πανέμορφη και ξεχωριστή ανάμνηση στην μνήμη όσων είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Όσοι όμως δεν είχαμε την ευκαιρία αυτή, μπορούμε να πάρουμε μια μικρή αλλά γλυκιά και νοσταλγική γεύση από την εποχή εκείνη ακούγοντας τον δίσκο του Μάνου Χατζιδάκι «Οδός Ονείρων».


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...