Πόσες φορές τυχαίνει να θαυμάζουμε ανθρώπους για τις μοναδικές τους ιδέες, για το πρωτότυπα έργα τους ,τα οποία ξεχωρίζουν από το μέσο όρο και μας εκπλήσσουν.Άλλοί λένε “αυτός είναι πανέξυπνος, τόσο δημιουργικός που είναι!!”

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι πως η δημιουργικότητα δεν έχει να κάνει με την εξυπνάδα!Δεν είναι δηλαδή κάποιο προτέρημα που έχουν λίγοι προικισμένοι.Η δημιουργικότητα είναι χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων που σημαίνει ότι ο καθένας μας έχει την προδιάθεση να είναι δημιουργικός,όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα δημιουργικό πνεύμα!!!Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι δεν έχουμε μάθει να την αξιοποιούμε ή τη θεωρούμε ανούσια γιατί ετσι μας έχουν μάθει.

Στο σημερινό σύστημα που ζούμε έχουμε μάθει να αποδίδουμε παντού, στη δουλειά μας,στο σχολείο πάντα με την πίεση του χρόνου και της αξιολόγησης.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φοβόμαστε να απελευθερωθούμε να εκφραστούμε ελεύθερα διότι νιώθουμε ότι οι ιδέες μας μπορεί να μην είναι σωστές ή “αποδεκτές”.Προτιμούμε τυποποιημένες λύσεις και ιδέες που μας δίνουν σιγουριά (ότι δηλαδή θα είναι αποδεκτές ).Ωστόσο η δημιουργικότητα απαιτεί θάρρος ,το θαρρος της  προσωπικής έκφρασης.Ακόμα απαιτεί εμπιστοσύνη στις ιδέες μας στο ίδιο μας το μυαλο,χωρίς φόβο του λάθους.

Η πίεση του χρόνου, η τυποποίηση και η μαζοποίηση της κοινωνίας είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.Για να αναπτύξουμε δημιουργική σκέψη χρειαζόμαστε χρόνο και αλλαγή παραστάσεων για να πάρουμε έμπνευση και ιδέες .Ο,τι καινούργιο μαθαίνουμε και βλέπουμε είναι τροφή για τη σκέψη και τις αισθήσεις μας ,αρα και για τη φαντασία μας.

Η ζωή σήμερα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.Ήδη απο το σχολείο βλέπουμε πως αυτό που μετράει  είναι  οι βαθμοί και οι γνώσεις.Οι μαθητές μαθαίνουν να αποδέχονται ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης που μόνο αυτός θεωρείται αποδεκτός.Και το πιο παράδοξο σημερα:Ενώ από τη μια ζητάμε από τους μαθητές τη συγκεκριμένη γνώση και αυτή αξιολογούμε, από την άλλη παραπονιόμαστε ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι αρκετά δημιουργικοί.

Η δημιουργικότητα λοιπόν είναι ένα μέρος όλων μας .Όλοι είμαστε μικροί καλλιτέχνες,δυστυχώς όμως χωρίς να το ξέρουμε.Ίσως για να ξανααναπτυχθει , να βγέι  απο μέσα  μας η δημιουργικότητα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες αξίες μας ως κοινωνία και να καταλάβουμε ότι το σημαντικό δεν είναι πάντα η σωστή λύση που θα οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά ο δρόμος, η ροή σκέψης που ακολουθούμε για να φτάσουμε στο συμπέρασμα/λυση. Ο Einstein χαρακτηριστικά είπε:Η διατύπωση του προβλήματος είναι πιο σημαντική από την λύση του.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.