χαμόγελο
Πηγή: pinterest.com

Πολλές φορές αναρωτιέμαι, πως θα ήταν η ζωή μου αν ζούσα σε μία άλλη εποχή, σε μία άλλη δεκαετία, με διαφορετικές συνθήκες να επικρατούν. Υπάρχουν στιγμές που ένας ψίθυρος μέσα μου, με αφυπνίζει συνειδητοποιώντας πως ζούμε την καλύτερη ηλικία σε μία δύσκολη εποχή. Την ηλικία της ανεμελιάς και της ελευθερίας, μίας ελευθερίας που φαίνεται να επισκιάζεται από τα όρια που κάποιοι άλλοι θέτουν σε εμάς. Φόβος για το μέλλον, δυσοίωνες ειδήσεις, όνειρα γκρεμισμένα και κατεδαφισμένα. Η μόνη παρηγοριά το χαμόγελο που κρύβουμε μέσα μας και αγαπάμε να ζούμε μ’αυτό.

Το φως ενάντια στο σκοτάδι

Αποδεδειγμένα διανύουμε μία δύσκολη εποχή, η οποία έχει πολλές εκφάνσεις. Οι αντιξοότητες μπορούν φυσικά να προκύπτουν και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Φαίνεται πως όσο περισσότερες αρετές αποκτούμε, που διευκολύνουν την καθημερινή μας διαβίωση τόσο πιο άπληστοι γινόμαστε. Πάντοτε θα υπάρχει κάτι που ποθούμε ώσπου να το κατακτήσουμε και ύστερα να ξυπνήσει μία καινούρια επιθυμία μέσα μας. Είναι η τηλεόραση που μας πνίγει καθημερινά με τον βομβαρδισμό ειδήσεων και εμπορικών προϊόντων; Είναι η απομάκρυνση από τα ιδανικά και τις αξίες που πάντοτε ήταν συνοδοιπόροι στη ζωή όλων; Είναι η κυριαρχία των υλιστικών επιθυμιών έναντι των συναισθημάτων; Ίσως είναι και οι αλλαγές που συμβαίνουν αναπόφευκτα κατά το πέρασμα των χρόνων, όμως ποιος μπορεί να υποστηρίξει πως οι αλλαγές δεν μπορούν να γνωρίσουν ανοδική πορεία;

Πανδημία, απειλή πολέμου, επιφύλαξη για το αύριο, διαφθορά, στοιχεία που αμαυρώνουν τους καιρούς. Ωστόσο, όσο σκοτάδι και αν κυριαρχεί στον κόσμο, κάποιοι, κάπου, σε κάποια χρονική στιγμή γεννούν την ελπίδα για το μέλλον. Άνθρωποι που υποστηρίζουν πως μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, δημιουργώντας ένα όραμα και φτάνοντας στην υλοποίηση. Ανάμεσα σ’αυτούς βρισκόμαστε και εμείς. Όλοι όσοι αρνηθήκαμε την απάθεια και τις έτοιμες λύσεις, την κατηγορία ενάντια στην πράξη.

Και αν με ρωτούσες, ποια ήταν η πηγή και αφορμή αυτών των σκέψεων μου, θα σου απαντούσα πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη αφορμή, καθώς αυτές οι σκέψεις πάντοτε υπάρχουν! Η διαφορά ανάμεσα σ’αυτές έγκειται στην ολοκληρωτική πλέον αποδοχή, πως δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για να ζήσεις. Κάθε εποχή είναι κατάλληλη. Και αν ο φόβος για το μέλλον σε καταβάλλει, όπως είχε πει και ο Καζαντζάκης “Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα και τότε ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει”.

Έτσι θα φύγουν και οι σκοτεινοί καιροί που διανύουμε, αφού υπεύθυνα τους αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τότε, προετοιμάσου με χαμόγελο για το αύριο. Άλλωστε πάντα το χαμόγελο και το φως καλύπτουν το σκοτάδι!

Πηγή: pinterest.com

Παρόμοια άρθρα

Δες τη σελίδα μας Facebook καθώς και στο Instagram για πλούσιο φωτογραφικό υλικό!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.