Γαλλία – Ιταλία – ΗΠΑ

Ο Elliott Erwitt γεννήθηκε το 1928 στο Παρίσι. Πέρασε την παιδική και ενήλικη ζωή του στην Αμερική μιας και το 1939 μετακόμισε εκεί με τους γονείς του. Πριν την Αμερική είχαν περάσει και κάποια χρόνια στην Ιταλία. Ήδη από την εφηβεία ξεκίνησε να πειραματίζεται με την φωτογραφία αλλά πολύ αργότερα θα ξεκινήσει να εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος. Η φωτογραφική του καριέρα ξεκινά με την είσοδό του στο magnum ενώ θα συνεχίσει και στον κινηματογράφο τις δεκαετίες των 1970 και 1980. Το έργο του είναι διάχυτο από χιούμορ, ειρωνεία και αυθεντικότητα.

Ο στρατός, οι επιρροές και το magnum

Το 1951 μπαίνει στον στρατό και βγάζει πολλές φωτογραφίες όντας βοηθός φωτογράφος. Η γνωριμία του ERwitt με τους φωτογράφους Edward Steichen, Robert Capa και Roy Stryker θα τον επηρεάσει βαθιά και θα παίξει ρόλο στην καριέρα του. Το 1953 γίνεται μέλος του magnum ύστερα από κάλεσμα του Robert Capa. Ουσιαστικά από αυτό το σημείο κι έπειτα αρχίζει να παράγει το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου του.

Το έργο

Ο Erwitt είναι είρωνας. Έχει χιούμορ. Και αγαπά τα σκυλιά. Έχει δημιουργήσει πάνω από είκοσι φωτογραφικές συλλογές, τρεις εκ των οποίων αφιερωμένες στα σκυλιά! Ο λόγος που επιλέγει τα σκυλιά είναι στενή σχέση που έχουν αναπτύξει με τον άνθρωπο. Και φυσικά γιατί του αρέσουν. Για τον φωτογράφο τα σκυλιά αντιπροσωπεύουν τη ζεστασιά και την πίστη. Κάποιες φωτογραφίες είναι αλληγορικές θέλοντας να τονίσει τη στενή σχέση μεταξύ σκυλιών και ανθρώπων. Κάποιες άλλες απεικονίζουν το προφανές. Για τον Erwitt δεν έχουν όλες οι φωτογραφίες κάποιο κρυφό μήνυμα εξάλλου.

Όπως πολλοί φωτογράφοι της εποχής του επιλέγει το ασπρόμαυρο. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες ,λένε, έχουν το ταλέντο να κάνουν τον κόσμο πιο έγχρωμο! Αυτό που ενδιαφέρει τον Erwitt ,μεταξύ άλλων, στη φωτογραφία είναι το συναίσθημα. Επιδιώκει να προκαλέσει ένα συναίσθημα. Σε πολλές είναι το γέλιο μιας και η ματιά του είναι συχνά σατιρική και ειρωνική. Ωστόσο, δεν λείπουν και φωτογραφίες με πιο σοβαρό χαρακτήρα.

Ειρωνεία

Παιδιά, ενήλικες, εργατική τάξη, άνθρωποι καθημερνοί και διάσημοι πολιτικοί και καλλιτέχνες είναι κάποιο από το περιεχόμενο των φωτογραφιών του Erwitt. Κοινός παρονομαστής των έργων του είναι το παράλογο. Οι περισσότερες φωτογραφίες του Erwitt αποπνέουν μια ειρωνεία και αναδεικνύουν την παράλογη οπτική του ζητήματος που τον απασχολεί κάθε φορά. Ίσως να παίρνει την ζωή πολύ σοβαρά γι’ αυτό και συχνά στις φωτογραφίες του την γελοιοποιεί! Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο έργο του δεν θα βρει ατμοσφαιρικές φωτογραφίες με την έννοια που χρησιμοποιείται ευρέως. Δεν θα δει κανείς ούτε δράμα. Θα δει σκύλους, παιδιά να κοροϊδεύουν και ανθρώπους με αντικείμενα στο ίδιο πλάνο, πάντα σε αστείους συνδυασμούς.

Για περισσότερη έμπνευση και φωτογραφίες Νίκος Οικονομόπουλος: Από τα Βαλκάνια για τα Βαλκάνια και Beasty-press.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.